, 2022/1/11

A Reddit egy amerikai közösségi hírgyűjtő, webes tartalomértékelő és vitafórum weboldal. A regisztrált tagok tartalmakat, például linkeket, szöveges bejegyzéseket és képeket küldenek az oldalra, amelyeket a többi tag felfelé vagy lefelé szavaz. Lehet, hogy már korábban is belebotlottál ebbe a weboldalba, vagy hallottál róla említést, de az első kapcsolatfelvételkor talán elveszettnek és kissé tájékozatlannak érezted magad.

how to use reddit

Ez a wikiHow megtanít minden alapvetésre, amit tudnod kell, ha csatlakozol ahhoz a hatalmas közösséghez, amelyet az internet címlapjaként emlegetnek.

Navigálj a Reddit kezdőlapjára azáltalad preferált böngésző segítségével. Ott egy üdvözlő üzenet, valamint a területed legnépszerűbb bejegyzései fogadnak.

Tudd meg, hogyan tekintheted meg az egyes hozzászólásokat. Az egyes hozzászólások megtekintéséhez kattints a hozzászólás címére. A poszt tartalmától függően vagy egy másik webhelyre/cikkre jutsz, amelyre a poszt hivatkozik, vagy a posztot beküldő subreddit oldalára kerülsz, ahol elolvashatod a szöveges posztot vagy megtekintheted a képi posztot.

A hozzászólás-oldalon elolvashatod a hozzászólásokat, és ha létrehoztad a fiókodat, felértékelheted (lájkolhatod), leértékelheted és válaszolhatsz mások hozzászólásaira, vagy saját hozzászólást írhatsz a hozzászóláshoz.

Értsd meg, mi az a subreddit. Az alreddit egy adott témának szentelt fórum, ahol linkeket tehetsz közzé, hozzászólásokat hozhatsz létre, vagy megvitathatod mások hozzászólásait. Miután létrehoztad a Reddit-fiókodat, feliratkozhatsz bizonyos alredditekre, ha tetszik a témájuk, vagy leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Hozz létre egy fiókot. Kattints a regisztrációra, és kövesd a bemutatott lépéseket.

Add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel a te érdeklő ajánlott alredditekre. (Ne aggódj, később más alredditekre is fel tudsz majd iratkozni).

Válaszd ki a felhasználóneved és a jelszavad.

A felhasználónevedhez válassz valami vicceset, amit nem fogsz megbánni, mivel később nem tudod majd megváltoztatni.

Ami a jelszavadat illeti, ajánlott, hogy legalább 16 karakter hosszú legyen, és tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és szimbólumokat.

Jelöld be a "Nem vagyok robot" négyzetet.

Hozzászólás létrehozása.

Lépj a kezdőlapra.

Kattints az Új link beküldése vagy az Új szöveges hozzászólás beküldése gombra, attól függően, hogy milyen tartalmú a hozzászólásod.

Add meg a címedet, illeszd be a bejegyzés tartalmát, és válaszd ki a helyet (subreddit), ahová a bejegyzést küldöd.

Jelöld be a "Nem vagyok robot" négyzetet.

Kattints a Küldés gombra, és kész is vagy.

2. módszer

A Reddit használata okostelefonon

Töltsd le a hivatalos Reddit alkalmazást az App Store-ból vagy a Play Store-ból.

Hozz létre fiókot, vagy jelentkezzen be egy már meglévő fiókba.

Hozz létre egy fiókot.

Írd be az e-mail címed, felhasználóneved és jelszavad.

Koppints a Fiók létrehozása gombra.

Koppints a Hozzászólás létrehozása gombra, és válaszd ki a beküldeni kívánt hozzászólás típusát. Ezek az alábbiakban vannak felsorolva.

LINK

KÉP

VIDEÓ

SZÖVEG

Válassz egy közösséget, írd meg a címet, és illeszd be a tartalmat a posztba. Koppintson a poszt gombra, és már kész is van.

Tudd, hogyan kell böngészni. A Reddit böngészése mobilon viszonylag egyszerű ahhoz képest, mintha asztali számítógépen/laptopon használnád. A cikkek/szöveges bejegyzések megtekintéséhez egyszerűen koppints a címre, a kép megtekintéséhez koppints a képre, a hozzászólások olvasásához/írásához pedig koppints a hozzászólás ikonra. A felfelé/lefelé szavazó nyilakra is koppinthat, hogy jelezze, tetszik-e egy bejegyzés vagy sem.

Közösségi kérdések és válaszok.

Tippek

Olvasd el a Reddiquette-et a megfelelő tennivalókról és tilalmakról.

Tanuld meg a megfelelő szövegformázást.

Tegyél fel újoncokkal kapcsolatos kérdéseket az r/help subredditbe.

Olvasd el az egyes alredditek szabályait, nem minden alredditben akarják, hogy pontosan ugyanúgy viselkedj.

Kezdj el karmát szerezni okos/vicces/építő jellegű dolgok kommentelésével, és végül posztold az eredeti tartalmaidat a releváns szubredditekbe.

A /s szarkazmust jelent, ami egy csomó downvote-ot eredményezhet, ha ezt rosszul értelmezed.

Eleinte korlátozni fogod a kommentek számát. Ez azért van, hogy biztosítsuk, hogy nem vagy spambot. Amint kapsz némi pozitív karmát, többé nem lesz korlátozva.

Ez a WikiHow-cikk a Reddit régi verziójához készült, ennek eléréséhez írd be a címsorba, hogy "old.reddit.com".

A Reddit kifejezéseinek szótára

Bár a tapasztalt netezők számára a fogalmak nem újak, a Reddit számos funkciójára saját terminológiát használ.

Upvote/Downvote: A Reddit alapértelmezés szerint a bejegyzések és hozzászólások a felhasználók szavazása által meghatározott népszerűségi sorrendben jelennek meg. Ha a felhasználóknak tetszik egy bejegyzés vagy hozzászólás, a felfelé mutató nyílra kattintva feljebb szavaznak. Ha nem tetszik nekik, vagy úgy érzik, hogy nem járul hozzá a vitához, akkor a lefelé nyílra kattintva szavazzák le. A legtöbb felfelé szavazást kapott hozzászólások a legfelül jelennek meg a hírfolyamban, míg a lefelé szavazott hozzászólások a legalsó sorba kerülnek. Az upvote-ok kioltják a downvote-okat és fordítva, így a valóban ellentmondásos hozzászólások pontszámai a több ezer megtekintés és szavazat ellenére is nulla körül mozognak.

Forró/ellentmondásos/emelkedő: Ezek a kifejezések a hozzászólásokat a szavazási minták alapján osztályozzák. A forró azt jelenti, hogy a poszt túlnyomóan sok felfelé szavazást kapott, ami arra utal, hogy a posztot nagyon szeretik. A "ellentmondásos" azt jelenti, hogy viszonylag egyenlő számú fel- és leszavazás van. Az emelkedő azt jelenti, hogy a bejegyzés gyorsan gyűjti a felfelé szavazatokat, annak ellenére, hogy új. A felhasználók szabadon listázhatják a hozzászólásokat bármilyen mérőszám szerint.

Címlap: A Reddit kezdőlapja, vagy a felhasználó fő hírcsatornája. A felhasználók a kedvenc alredditek feliratkozásával kiválaszthatják, hogy milyen típusú posztokat lássanak a címlapon.

Alreddit: Az alreddit egy kisebb közösség a Redditen belül, amely egy adott témával vagy témakörrel foglalkozik. Minden posztnak kapcsolódnia kell ahhoz, amiről az alreddit szól, és a felhasználók csatlakozhatnak az alredditekhez, hogy a címlapjukon lássák ezeknek a közösségeknek a frissítéseit. A népszerű alredditek közé tartoznak az olyan tág területek, mint az r/funny vagy az r/aww, de az alredditek lehetnek olyan specifikusak is, amilyenek csak szeretnéd, mint például az r/birdswitharms, egy olyan közösség, amely a szárnyak helyett emberi karokkal rendelkező madarakról készült Photoshoppolt képeknek vagy művészeti alkotásoknak szentelt közösség.

r/: Az alredditet jelölő előtag, amely az oldal URL-jéből származik. Például a Zapier hírekkel és beszélgetésekkel foglalkozó alredditet r/zapier néven írjuk.

u/: A redditor felhasználónevét jelölő előtag, amelyet az r/-vel megegyező módon használnak.

Egyéni feedek (Multireddit): Az egyéni feedek olyan speciális feedek, amelyek olyan alredditekből állnak, amilyeneket a felhasználó szeretne, mint az extra címlapok. A fő különbség az egyéni feedek és a frontpage között az, hogy az egyéni feedeket meg lehet osztani más felhasználókkal, míg a személyre szabott frontpage feedeket nem. (A frontlapodhoz az is szükséges, hogy feliratkozz az alredditekre, míg az egyéni feedekhez nem, arra az esetre, ha követni szeretnél egy közösséget anélkül, hogy feltétlenül támogatnád azt, vagy az megjelenne a profilodban.) A veterán redditorok "multireddit" néven ismerik ezt a funkciót, bár a cég egy márkaváltás részeként megváltoztatta a hivatalos nevet.

Karma: Kizárólag a Redditen, a karma a kapott fel- és leszavazások összegyűjtött számát számolja. Azok, akik olyan tartalmat állítanak elő, amelyet folyamatosan felfelé szavaznak, sok karmapontot szereznek, de a spamelők és a rossz posztolók negatív karmát kaphatnak. Bár a karmának nincs sok gyakorlati haszna (kivéve, hogy szükséged van rá, ha saját alredditet akarsz indítani), a jó vagy rossz karma befolyásolhatja, hogy más redditorok hogyan tekintenek a hozzászólásodra. Ráadásul egyes alredditekhez minimális karma szükséges a csatlakozáshoz, hogy megvédjenek a spammerektől. A felhasználóknak van egy Post Karma a hozzászólásokhoz, és egy Comment Karma a hozzászólásokhoz.

AMA: "Kérdezz tőlem bármit". Egy gyakori különleges esemény a Redditen, ahol hírességek és magas rangú vendégek válaszolnak a felhasználók kérdéseire egy valós idejű csevegőszobában. Ezeket nem mindig kell szentesíteni - egy különösen érdekes személy elmagyarázhatja, hogy ki ő, és írhat AMA-t a posztjába, hogy kérdéseket váltson ki a hozzászólásokban.

OC: "Eredeti tartalom". Ez azt jelenti, hogy a poszt tartalmát a posztoló készítette és birtokolja, szemben a popkultúráról szóló posztokkal, újrahasznosított mémekkel vagy már létező médiával.

NSFW: "Not Safe For Work." Pimasz módon jelzi, hogy a poszt meztelenséget, erőszakot, csúnya beszédet tartalmaz - bármit, amit nem szeretné, ha a munkatársai munka közben a számítógépén látnának. A Reddit megjelöli az NSFW posztokat, hogy a felhasználók kiszűrhessék, milyen típusú posztok jelennek meg a hírfolyamukban érzékeny helyzetekben.

A Reddit talán nem olyan felhasználóbarát, mint a mainstream közösségi média, de ha egyszer belejöttél, könnyű használni. Kövesd az alábbi utasításokat a kezdéshez, a többi pedig magától jön.

Hogyan kereshetsz és iratkozhatsz fel a Subredditekre?

Természetesen új közösségeket akarsz majd keresni, és felfedezni a Reddit kínálatát. A Kezdőlap legördülő menüből navigálhatsz a főoldalakon, beleértve az alredditjeidet és az általad létrehozott egyéni feedeket (multiredditeket). A nagy Reddit-feedekhez is vannak gyorslinkek, mint például a "Népszerű" (a Reddit legnépszerűbb bejegyzései), az "Összes" (az összes Reddit-bejegyzés, függetlenül az alredditektől) és az "Eredeti tartalom" (kizárólag felhasználók által létrehozott bejegyzések).

Ha szeretnél valami újat látni vagy új közösségeket felfedezni, a tetején található keresősáv segítségével az egész Redditben kereshetsz. A keresési eredmények mind a hozzászólásokat, mind az alredditek tartalmát megmutatják.

A felső keresősáv használata

Kizárólag bizonyos alredditek között is kereshetsz. Csak állítsd át a legördülő menüt a Főoldalról arra, ahol keresni szeretnél. A Reddit automatikusan frissíti ezt arra az alredditre, amelyikben éppen vagy; ha vissza szeretnél térni a teljes Reddit-oldalon való kereséshez ahelyett, hogy csak az alredditben keresnél, állítsd vissza a menüt az Otthonra.

A keresés megváltoztatása egy adott subredditre

Ha találsz egy új alredditet, ami tetszik, feliratkozhatsz rá, és láthatod a bejegyzéseit a kezdőlapodon. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a jobb oldali információs panelen a Csatlakozás gombra kattintasz. Ha egyszer feliratkoztál, bármikor gyorsan visszatérhetsz oda a tetején található legördülő menüből.

Hogyan tegyél közzé a Reddit-en

Ahhoz, hogy új bejegyzést tegyél a Reddit-en, több lehetőséged van: Vagy a kezdőlapon a Hozzászólás létrehozása gombra kattintasz, vagy az alreddit információs paneljén a Hozzászólás létrehozása gombra.

Alternatív megoldásként kattinthatsz a Hozzászólás létrehozása gombra a felső legördülő menüben, vagy a felső menü jobb felső sarkában, a fiókod ikonja mellett található ceruza és vonal ikonra.

Mind a négy lehetőség ugyanarra a hozzászóláskészítő oldalra vezet. Ez egy elég egyszerű tartalomszerkesztő, egyértelműen azonosított részekkel a szöveg, a képek, a videók és a külső hivatkozások számára. Lehetőséged van arra is, hogy Markdown nyelven írj, ha úgy kívánod.

Hozzászólásszerkesztő a Redditben

Győződj meg róla, hogy megadja, melyik subredditben posztolzs, ha van ilyen. Ezt a bal felső sarokban választhatod ki, ahol az áll, hogy Válassz közösséget. (Ha a subreddit oldalról léptél be erre az oldalra, akkor automatikusan kitölti magát).

Minden hozzászólásnak legalább egy címre és némi tartalomra van szüksége ahhoz, hogy közzétehesd. Ha elkészült a hozzászólásod, alul van néhány további lehetőséged: Figyelmeztetheted a felhasználókat, hogy a bejegyzésed spoilert (Spoiler) vagy nem megfelelő tartalmat (NSFW) tartalmaz, vagy megjelölheted eredeti tartalomként (OC).

Látsz egy Flair feliratú gombot is. A Flair a másodlagos módosításokra vagy "modokra" utal, amelyeket az adminisztrátorok hozzáadhatnak az alredditekhez. Például néhány flair lehetővé teszi, hogy címkéket vagy alkategóriákat adj hozzá a hozzászólásaidhoz, míg más flair lehetővé teszi, hogy extra díszítést adj a felhasználónevedhez, például a kedvenc sportcsapatod logóját. Nem minden alreddit kínál flair lehetőségeket.

Ha kész vagy, kattints a Közzététel gombra a közzétételhez, vagy a Tervezet mentése gombra, ha később szeretnéd közzétenni. Kattintson a közzététel gombra egy új hozzászólásnál. Csak győződj meg róla, hogy betartod a Reddit tartalomszabályzatát, ami eléggé józan: nincs illegális tevékenység, zaklatás vagy illegális felhívás, és mindig jelöld a felnőtt tartalmakat.

Hogyan kommenteljen és válaszoljon a Reddit kommentjeire

A Reddit egyik legvonzóbb aspektusa a közösség. Mivel a felhasználók nagyon specifikus subreddit-részlegeket hozhatnak létre, a Reddit összehozza a hasonlóan gondolkodó felhasználókat. Ez leginkább a hozzászólások szekciójában látszik - a hozzászólások gyakran népszerűbbek, mint maguk a hozzászólások.

Hozzászólás létrehozásához kattints bárhová a hozzászólni kívánt bejegyzésre (a "Comments" szóra kattintva közvetlenül oda jutsz), majd írd be a hozzászólásodat a What are your thoughts? Ott van egy mini szövegszerkesztő is, amibe linkeket ágyazhatsz be, vagy testre szabhatod a betűtípust. Ha kész vagy, kattints a Comment (Hozzászólás) gombra.

Kommentelés a Redditen

Ha válaszolni szeretnél valaki más hozzászólására (vagy a sajátodra, bármilyen okból kifolyólag), kattints a megfelelő hozzászólás alatt a Válasz gombra, hogy megnyíljon a szövegszerkesztő. Írd be az ablakba, amit mondani szeretnél, majd kattints a Válasz gombra.

Válaszolás egy megjegyzésre a Reddit-en

A sok, gyakran több százas nagyságrendű hozzászólás és válasz miatt zavaró lehet, hogy nem látod, melyik hozzászólás mire válaszol. Kövesse a vékony szürke vonalakat balra, hogy lássa, melyik komment mire válaszol, így követni tudja a beszélgetést. Nem a legkönnyebben követhető, de ez is valami.