, 2021/12/30

Ha úgy gondolod, hogy feltörték a fiókodat, vagy valaki más átvette azt, több intézkedéssel is gondoskodhatsz a védelméről. A helyreállítani kívánt fiók típusától függően előfordulhat, hogy az itt említett helyreállítási lépések közül néhány nem érhető el számodra, de azt javasoljuk, hogy próbálkozz mindegyikkel.

 instagram account hacked

Amikor a techmagazin alapítójának, Bashir Osmannak az Instagram-fiókját feltörték, úgy döntött, hogy feltöri a támadót. Küldött egy jelszó-visszaállítási adathalász e-mailt, hogy arra ösztönözze a támadót, hogy kattintson egy linkre, és adja meg az új hitelesítő adatokat. És ez működött is. Osman 15 percen belül helyreállította Instagram-fiókját, és kizárta a támadót. "Ez egy pokoli élmény volt, és azt mutatja, hogy még az iparágban dolgozók is elmaradhatnak a legjobb gyakorlatoktól" - mondja.

Ezt a hibát bárki elkövethette volna. Osman Instagram üzleti profilját 2014-ben hozta létre, és nem újította meg a fiókjához tartozó domainnevet és e-mail címet, amikor az lejárt. Rendszeresen bejelentkezett a felhasználónevével, és nem jutott el a kétfaktoros hitelesítés beállításáig. A támadók szervezettek voltak, és kihasználták, hogy Osman már nem férhetett hozzá az Instagram-fiókjához kapcsolódó domainnévhez és e-mail címhez.

"Megnyitottam a GoDaddy-t, hogy megpróbáljam újra megvenni a domainnevet, és meglepetésemre kevesebb mint egy órával azelőtt, hogy kijelentkeztem volna, már megvették. Rájöttem, hogy valaki megvásárolta a domaint, újra létrehozta az Instagramon nyilvánosan látható e-mail fiókomat, és egy egyszerű jelszó-visszaállítással e-mailben kirúgott."

Az ehhez hasonló Instagram-hackek pusztítóak lehetnek, különösen azon vállalkozások és influencerek számára, akik a közösségi hálózatra támaszkodnak a bevételek tekintetében. "Ha a fiókodat átveszik, nincs visszaút - a legtöbb tartalomkészítőnek újra kell kezdenie, és évekbe telhet, mire felépül" - mondja Lotanna Ezeike, az XPO, a közösségi média influencerek számára létrehozott fintech platform alapítója és vezérigazgatója.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a technológiai óriás Facebook tulajdonában lévő Instagrammal való kapcsolatfelvétel nehéz és bonyolult lehet, miután megsértették az Instagramot. De magától értetődik, hogy ha az Instagramodat feltörték, ne posztolj róla a közösségi médiában, és ne próbáld meg visszahackelni. Ezzel csak botokat és csalókat vonzol, ami végső soron csak súlyosbítja a problémát.

Íme, mit tegyél, ha az Instagram-fiókod feltörték, és hogyan előzheted meg, hogy egyáltalán feltörjék.

Miért veszik célba a hackerek az Instagram-fiókokat

Havonta egymilliárd ember használja az Instagramot, és a nagy követőszámmal rendelkezők nagyobb veszélynek vannak kitéve a célpontok szempontjából. Miután átvették az irányítást a fiók felett, a támadók gyakran használják azt arra, hogy átveréses termékeket értékesítsenek, vagy rosszindulatú szoftvereket terjesszenek, és adathalász oldalakon keresztül ellopják a hitelesítő adatokat.

"A leginkább célzott fiókok közé tartoznak azok, amelyek sok bevételt generálnak márkakapcsolatokból, mivel ez a leggyorsabb módja annak, hogy egy hacker hasznot húzzon belőle" - mondja @andreacdasilva_, egy Instagram influencer. Ezek közé tartoznak a nagy követőszámmal rendelkező Instagram-profilok és a verifikált fiókok, valamint a magas elkötelezettségi aránnyal rendelkező mikrobefolyásolók.

A rosszindulatú szereplők gyakran próbálják kompromittálni az influencereket úgy, hogy technikai támogatói fióknak adják ki magukat, mint ahogy az a Trend Micro biztonsági kutatói által feltárt egyik átverésből kiderül. Áldozataik elcsábítása érdekében a bűnözők azt állítják, hogy a fiók tulajdonosa szerzői jogi jogsértést követett el, vagy egyes esetekben az ellenfelek egyszerűen felajánlják, hogy egy ellenőrzött jelvényt biztosítanak.

A bűnöző hackerek ezután arra ösztönzik az embereket, hogy adják meg az adatokat egy olyan linken keresztül, amely egy adathalász webhelyre vezet. Amikor valaki megadja a jelszavát, a bűnözők átvehetik az Instagram-fiókját, és néha váltságdíjat követelnek érte Bitcoin-fizetésért cserébe.

Hogyan lehet felismerni, hogy az Instagram-fiókod feltörték

Az Instagram-fiókod feltörésének első jele gyakran az olyan furcsa tevékenységek, mint például a feededen megjelenő spamek, vagy a DM-jeiden keresztül a követőidnek küldött gyanús linkek. "Ha szerencsés vagy, akkor kapsz egy e-mailt az Instagramtól, amelyben gyanús tevékenységet jelentenek a fiókodon" - mondja Drew Benvie, a Battenhall kommunikációs ügynökség vezérigazgatója.

Ha ebben a szakaszban még mindig hozzáférhetsz az Instagramodhoz, fontos, hogy gyorsan cselekedj. "Ha a hackerek nem változtatták meg a jelszavadat, és még mindig van hozzáférésed, lépj be, és minél előbb változtasd meg valami összetett és egyedi jelszóra" - mondja David Emm, a Kaspersky kiberbiztonsági vállalat vezető biztonsági kutatója.

Ha valaki feltörte a fiókodat, és megváltoztatta az olyan adatokat, mint az e-mail címed és a telefonszámod, akkor az Instagram súgóoldalán keresztül kell az előírt módszerrel dolgoznod. Itt néhány kérdésre kell majd válaszolnia, például arra, hogy mi riasztotta a kompromittálódásra, és az Instagram felajánl egy bejelentkezési linket vagy kódot az e-mail címére vagy telefonjára - ami természetesen nem fog működni, ha a hackerek megváltoztatták a fiókjához tartozó elérhetőségi adatokat.

Az iPhone vagy a Google Android készülékén lévő alkalmazáson keresztül is kérhet támogatást az Instagramtól. A fiókod helyreállítása érdekében az Instagram kérheti, hogy add meg az e-mail címet, a telefonszámot és a készüléket, amellyel regisztráltál, és kérni fog egy szelfi videót, amely segít megerősíteni a személyazonosságodat.

Hogyan előzheted meg, hogy Instagram fiókodat feltörjék

Nem mindig könnyű visszaszerezni a fiókodat, de számos lépést tehetsz annak érdekében, hogy eleve megelőzd, hogy az Instagramodat feltörjék. A jelszavak biztonsága jó kiindulópont: mindig győződjön meg arról, hogy a jelszavak hosszúak és összetettek, és engedélyezze a kétfaktoros vagy többfaktoros hitelesítést.

Az Instagram-fiókok brute force támadása - amikor a bűnözők több jelszó-kombinációt próbálnak ki, amíg meg nem találják a megfelelőt - nehézkes, mivel a felület 10-20 próbálkozás után blokkol - mondja Daniel Card kiberbiztonsági tanácsadó. "Reálisan nézve a támadóknak adathalászni kell, és rávenni valakit, hogy adja meg a jelszavát".

Éppen ezért, ha gyanúsnak tűnő e-mailt kapsz, külön nyisd meg a böngésződben az Instagramot, hogy ellenőrizd, nincs-e valami baj. Így elkerülheted, hogy rosszindulatú linkekre kattints. Emellett elkerülheti, hogy a hitelesítő adatokkal való kitöltést célzó támadások áldozatává váljon, amikor a bűnözők több webhelyen is megpróbálkoznak a feltört hitelesítő adatokkal, ha nem használja újra a jelszavakat.

Az Emm szerint a jelszókezelő használata megkönnyíti ezt a folyamatot, és a kétfaktoros hitelesítés használata hitelesítő alkalmazások vagy biztonsági kulcsok segítségével "elengedhetetlen". Jó ötlet továbbá rendszeresen ellenőrizni a bejelentkezési tevékenységet a Beállítások, Biztonság, Bejelentkezési tevékenység menüpont alatt. Eközben a teljes tevékenységi előzményeket letöltheti a Beállítások, Biztonság, Hozzáférési adatok, Adatok letöltése menüpontból.

"Az olyan bejelentkezések és tevékenységek, amelyeket nem ismer fel, arra utalnak, hogy feltörték" - mondja Sam Kirkman, a SureCloud biztonsági cég vezető biztonsági tanácsadója. Ahhoz, hogy javítsd a biztonságodat az Instagramon, és megakadályozd, hogy a kiberbűnözők social engineering technikákat alkalmazzanak ellened, érdemes az Instagram adatvédelmi beállításait is lezárni. "Nézd meg, hogy mely alkalmazások és weboldalak kapcsolódnak a fiókodhoz, és állítsd be az adatvédelmi beállításokat, amelyek azt szabályozzák, hogy kik láthatják a bejegyzéseidet" - tanácsolja Emm.

Mivel a tét olyan nagy lehet a sok vállalkozás és influencer számára az Instagramon, az alapvető biztonságodnak is megfelelőnek kell lennie. Tartsa naprakészen az eszközeit, és ne telepítsen szoftvereket vagy alkalmazásokat a hivatalos alkalmazásboltokon kívül máshonnan - mondja Kirkman. "Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az eszközeidet feltörik, amivel veszélyeztethetik a fiókjaidat."

Biztonsági kód vagy támogatás kérése az Instagramtól

Ha nem tudod visszaállítani a fiókodat az általunk küldött bejelentkezési hivatkozással, megpróbálhatsz támogatást kérni tőlünk.

Így tudsz támogatást kérni az Instagramtól:

A bejelentkezési képernyőn koppints a Bejelentkezés alatt látható Segítség a bejelentkezéshez lehetőségre.

Add meg a fiókodhoz tartozó felhasználónevet, e-mail-címet vagy telefonszámot, majd koppints a További segítségre van szükséged? lehetőségre. Fontos tudni, hogy ha több Instagram-fiókod van, lehet, hogy először ki kell választanod azt a fiókot, amelybe nem sikerül bejelentkezned. Ezután kövesd a képernyőn megjelenő útmutatást.

Koppints a További segítségre van szükséged? lehetőségre, majd kövesd a képernyőn megjelenő útmutatást.

Válaszd ki az e-mail-címedet vagy a telefonszámodat, majd koppints a Biztonsági kód küldése elemre.

Ha nem kapsz biztonsági kódot, koppints a Biztonsági kód küldése alatt látható Nem férek hozzá ehhez az e-mail-címhez vagy telefonszámhoz lehetőségre, majd kövesd a képernyőn megjelenő útmutatást. Mindenképpen olyan biztonságos e-mail-címet adj meg, amelyhez csak te férsz hozzá. Ha elküldted a kérést, kapni fogsz egy e-mailt az Instagramtól a további lépésekkel kapcsolatba,

Mi a teendő, ha Instagram-fiókját feltörték

Az Instagramot havonta egymilliárd ember használja, így csábító célpontot jelent minden hacker számára. Ha észrevetted, hogy valami furcsa dolog történik a fiókoddal, ne vesztegesd az idődet azzal, hogy rákeresel: "az Instagramomat feltörték". Kövesse ezeket a tippeket, hogy fiókja biztonságban legyen:

Változtasd meg az Instagram jelszavadat.

Engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést az extra biztonság érdekében.

Jelentsd a fiók feltörését az Instagramnak.

Ellenőrizd a bejelentkezési tevékenységét.

Vond vissza a hozzáférést minden gyanús harmadik féltől származó alkalmazáshoz.

Győződj meg arról, hogy a fiókbeállításokban szereplő telefonszám és e-mail cím helyes.

Használd az Instagram-fiók helyreállítását. (Ha nem tudsz bejelentkezni a fiókjába)

Amikor valaki megpróbálja megváltoztatni az Instagram jelszavad vagy e-mail címed, az alkalmazás megerősítő üzenetet küld. Ezt a módosítást visszaállíthatod, és megakadályozhatod, hogy a támadó átvegye a profilodat. Ellopott fiókod helyreállításához koppints a Segítséget kérni a bejelentkezéshez (Android) vagy az Elfelejtett jelszó? (iOS) gombra a bejelentkezési képernyőn, és kövesd az utasításokat. Ha még mindig nem tudod visszaállítani fiókod, jelentsd a problémát az Instagramnak. Amint felveszik veled a kapcsolatot, ellenőrizd a személyazonosságodat.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy feltörjék Instagram-fiókod

1. Kerüld az Instagramhoz való csatlakozást a Facebookon keresztül

Sokan a Facebookot használják az Instagramra és más alkalmazásokra való bejelentkezésre, ami az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. Ha a Facebook hitelesítő adatai nyilvánosságra kerülnek, egy hacker egy szempillantás alatt lefoglalhatja az összes kapcsolódó fiókját. Hozz létre egyedi bejelentkezési adatokat minden egyes fiókhoz - ez sok bajtól megkímélhet a jövőben.

2. Használj erős jelszót

Mindig használjon erős jelszót, amely betűket, számokat és speciális karaktereket tartalmaz. A maximális Instagram-biztonság érdekében javasoljuk, hogy próbálj ki egy jelszókezelőt: ez erős jelszavakat generál neked, és biztonságban tartja azokat. És ne felejtsd el időről időre megváltoztatni a jelszavaidat, hiszen ez a kiberhigiénia egyik legjobb gyakorlata.

3. Ne beszélj idegenekkel

Az Instagramon könnyen bedőlhetsz egy adathalász átverésnek, ezért soha ne kattints az idegenektől kapott linkekre. Ha azt látod, hogy egy gyanús fiók követett téged, blokkold le.

4. Engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést

A kétfaktoros hitelesítés egy további lépés a bejelentkezési folyamatban. Minden alkalommal, amikor hozzá akarsz férni a fiókodhoz, be kell írnod egy kódot, amelyet SMS-ben vagy egy hitelesítési alkalmazáson keresztül kaptál. Bár ez macerásnak tűnhet, és több időt vehet igénybe a bejelentkezés, érdemes engedélyezni, mivel egy plusz biztonsági réteget jelent.

5. Tedd priváttá az Instagramodat

Ezt a módosítást könnyen elvégezheted az Instagram "Adatvédelem" beállításai között.

6. Védd meg az Instagram-adataidat a harmadik féltől származó alkalmazásoktól

Az Instagram "Biztonság" beállításaiból megakadályozhatod, hogy harmadik fél alkalmazásai hozzáférjenek az adataidhoz.

7. Kerüld az Instagram-bejegyzések megtekintését más platformokon

A különböző online cikkek gyakran tartalmaznak beágyazott Instagram videókat és képeket. Ezekre kattintva az eredeti posztra irányítanak át. Légy óvatos ezekkel a linkekkel - a hackerek néha hamis Instagram bejelentkezési oldalakat állítanak be, hogy átvegyék a jelszavadat. Ha úgy érzed, hogy az általad böngészett weboldal gyanús lehet, ne kattints semmilyen linkre, és kerüld a fiókodba való bejelentkezést.

8. Ne nyiss meg gyanús e-maileket

A gyanús e-mailek általában helyesírási hibákat tartalmaznak, és általános, vagy riasztó felhívást tartalmaznak. Céljuk, hogy olyan linkre kattintásra csábítsanak, amely kémprogramokat tölthet le az eszközére.

9. Használj VPN-t

A VPN titkosítja az internetes forgalmat, és elrejti az IP-címét, így biztosítva neked a digitális adatvédelmet, amelyre mindannyiunknak oly nagy szüksége van.

A NordVPN egy könnyen használható alkalmazás, amely különböző platformokon működik, és megvéd a szimatolóktól. Segít megvédeni az adataid és elkerülni a man-in-the-middle támadásokat, amelyeket általában a felhasználók hitelesítő adatainak lehallgatására használnak.

Az online védelem egy kattintással kezdődik.