, 2022/1/11

Ha próbálod kitalálni, hogyan készíts egy 3D-s Facebook-fotót, örömmel fogod tudni, hogy nem vagy egyedül. A 2018 első felében indult Facebook 3D-s fotó funkciója még meglehetősen új. A 3D-s fotók már egy ideje léteznek a Facebookon, de eddig csak akkor lehetett ilyet posztolni, ha volt olyan telefonod, amelyiknek kettős kamerája van, amelyik két képet tudott rögzíteni és mélységtérképet generálni.

3d photo for facebook

Így nem meglepő, hogy nem sokan használták ki ezt a funkciót, nemhogy tudnák, hogyan kell használni. Hogyan működik ez a funkció? Bármilyen közönséges fényképet 3D-s képpé alakít, amelyet különböző perspektívákból lehet megtekinteni, ha megdöntjük vagy elforgatjuk a telefont, vagy görgetni kezdünk. Mindezt úgy teszi, hogy gépi tanulás segítségével extrapolálja a képen lévő tárgyak háromdimenziós alakját, majd ebből meggyőző 3D hatást hoz létre.

Mik azok a Facebook 3D-s fotók?

Az először 2018 májusában bevezetett 3D-s fotók lényegében a hírfolyamban megjelenő, magával ragadó fotók. A funkció a kétkamerás telefon által rögzített kép mélységtérképéből merít, majd hozzáad néhány egyedi szoftveres fejlesztést. A végeredmény egy perspektívaváltós, pszeudo-3D kép kell, hogy legyen.

Hogyan nézhetjük meg a Facebook 3D-s fotóit?

2018 októberében a Facebookon mindenki megkapta a lehetőséget, hogy a Facebook mobilalkalmazáson keresztül 3D-s fotókat nézzen meg. Az Oculus Go VR headset webböngészőjével vagy az Oculus Rift Firefox alkalmazásával is megnézheti őket. De nincs szükséged VR-headsetre, elég, ha a Facebook mobilalkalmazását használod a telefonodon.

A telefonod használata közben, ha a hírfolyamban 3D-s fotót látsz, görgess vagy döntsd meg a készüléket, hogy kissé megváltoztasd a perspektívát.

Hogyan hozhat létre és oszthat meg Facebook 3D-s fotókat. A 3D-s fotók készítésének legegyszerűbb módja a Facebook iOS alkalmazással történő használata. Megoszthatod őket a hírfolyamában, egy csoportban vagy egy oldalon.

A legjobb az egészben, hogy bármilyen fotóra alkalmazható. Még évtizedes képekre is használható, és bármelyik Android vagy iOS rendszert futtató középkategóriás telefonon működik, így ez az egyik legötletesebb funkció, amit a Facebook eddig kínál. Ha szeretnéd feldobni a dolgokat a Facebook-profilodon, a Facebook 3D-s fotó készítésének ismerete mindenképpen jó kezdet.

Egy Facebook 3D-s fotó készítése tényleg nem sokkal nehezebb, mint egy hagyományos fotó vagy videó közzététele. Ez azért van, mert a Facebook elvégzi a feldolgozást helyetted.

Indítsd el a Facebook alkalmazást, és koppints a "Mi jár a fejében" lehetőségre.

Koppints a 'Fotó/Videó' lehetőségre.

Válaszd ki a használni kívánt képet, majd koppints a 'Kész' gombra.

A képed tetején megjelenik a 'Make 3D' (3D-s megjelenítés) opció. Koppints rá, majd várd meg a kép feldolgozását.

A telefon mozgatásával nézd meg előzetesen a 3D hatást.

Adj hozzá szöveget és bármilyen más tartalmat a posztodhoz, majd koppints a 'Post' gombra.

Követelmények

Kettős kamerával rendelkező iPhone-ra lesz szükséged:

iPhone SE

iPhone 6S

iPhone 7, 7+

iPhone 8, 8+

iPhone X, XR, XS, XS Max

iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max

3D-s fénykép készítése és megosztása

Könnyű belevágni. Csak hozz létre egy új Facebook-bejegyzést...

Nyisd meg a Facebook mobilalkalmazás legújabb verzióját.

Koppints a Mi jár a fejedben? lehetőségre a hírfolyam tetején.

Koppints a Írj valamit... egy csoportban vagy a Hozzászólás létrehozása egy oldalon lehetőségre.

Koppints a Fotó/Videó lehetőségre.

Válaszd ki a fényképet, és koppintson a Kész gombra.

Koppints a Fotó bal felső részén található Make 3D elemre.

Koppints a Megosztás vagy a Közzététel lehetőségre.

Megjegyzés: A 3D hatás eltávolításához koppints a fénykép bal felső sarkában a 3D eltávolítása elemre.

Tippek és trükkök

Íme néhány dolog, amit figyelembe kell vennie 3D-s fotó készítésekor és megosztásakor:

A legjobb eredményt akkor kapod ha a fő téma három vagy négy lábnyira van tőle.

Többrétegű mélységű jeleneteket örökíts meg (például a családját egy virágmezőben).

Kontrasztos színű témákat örökíts meg (kerüld a kék teherautót egy kék fal előtt).

Olyan témákat örökíts meg, amelyeknek van némi textúrájuk, szilárd széleik, és nem túl fényesek.

Kerüld az átlátszó tárgyakat, például az átlátszó műanyagot vagy üveget, mivel a mélységérzékelők ezeket nem veszik észre.

Tippek a jobb eredményekért

Ne feledd, hogy amit kapsz, az nem egy valódi 3D-s kép lesz, így az eredmények a képek függvényében változhatnak. A hatás elég meggyőző, de az alkalmazás nem tud olyan új adatokat létrehozni, amelyek még nem szerepelnek a képen, ezért a közeli pixelek alapján extrapoláld, hogy a kép témája mögötti terület hogyan fog kinézni. Ez néha kissé elmosódottnak tűnő hátteret eredményez, ezért a legjobb, ha kerülöd a bonyolult mintázatú háttereket.

A Facebook szerint az eszköz akkor működik a legjobban, ha kerülöd az olyan képeket, amelyeken keskeny tárgyak vannak az előtérben, vagy amelyeken sok a tükröződés. Az is jó ötlet, ha olyan képeket választasz, amelyeken a tárgyak különböző mélységben vannak, így érheted el a legjobb hatást.

A Facebook jelenleg azon dolgozik, hogy az így készített 3D-s fotókat még meggyőzőbbé tegye, így a jövőben várjuk a még lenyűgözőbb változatot.

Hogyan tegyen közzé egy 3D-s fotót a Facebookon

Egy 3D-s fénykép közzététele a Facebookon egyszerű a támogatott iPhone-okon és Android-eszközökön. A 3D-s fotó posztolásának lépései alapvetően azonosak, akár Androidot, akár iOS-t használ, de a felületek között lehetnek kisebb vizuális különbségek. Az alábbiakat kell tenni. Ahhoz, hogy 3D-s fotókat posztolhass a Facebookra iPhone készülékkel, a modellednek rendelkeznie kell kétlencsés kamerával és Portré móddal. A támogatott készülékek közé tartozik az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max; iPhone X, XS és XS Max; iPhone 8 Plus; és iPhone 7 Plus.

Ahhoz, hogy 3D-s fotókat tegyél közzé a Facebookon Androiddal, készülékednek Portré módra, Objektív elmosásra vagy Élő fókusz módra van szükséged. A támogatott készülékek közé tartozik a Samsung Galaxy Note 8 és Note 9; Samsung Galaxy S9+, S10, S10E, S10+ és S10 5G; Samsung Galaxy Fold; Google Pixel és Pixel XL; Google Pixel 2 és Pixel 2XL; valamint Google Pixel 3 és Pixel 3XL.

Válaszd ki a Mi jár a fejében a Hírfolyam tetején.

Válasszd a Fotó/Videó lehetőséget.

Válassz ki egy Portré módú fényképet a Camera Rollból vagy egy albumból, majd válaszd a Kész lehetőséget. A 3D megjelenik a megfelelő fényképek jobb alsó sarkában.

Koppints a fénykép bal felső sarkában lévő Make 3D elemre.

Várj néhány pillanatot, amíg a Facebook feldolgozza a fényképet, majd megjelenik a 3D-s fénykép.

Mozgasd egy kicsit az iPhone-odat, hogy a 3D-s fotót működés közben is láthasd.

A 3D hatás eltávolításához koppints a bal felső sarokban a 3D eltávolítása elemre.

Írj valamit a bejegyzéshez, ha szeretnéd, majd válaszd a Megosztás vagy a Közzététel lehetőséget.

A 3D készítése és a 3D eltávolítása gombok a Facebookon

3D-s fotó közzététele megjegyzések

A legjobb perspektívaváltó fotókhoz nézd meg, hogy a fotó témája milyen kontrasztban van a háttérrel. A színek ne keveredjenek túlságosan, és a legjobban egy sima háttér működik. Van néhány korlátozás a 3D-s fotók megosztásakor. Ha 3D-s fotót teszel közzé a Facebookon, a 3D-s fotókat nem lehet szerkeszteni, és a Facebook nem biztos, hogy a szerkesztett fotókat 3D-sre tudja konvertálni. Egyszerre csak egy 3D-s fotót oszthat meg, és nem adhatsz hozzá 3D-s fotókat egy albumhoz.

Van még valami, amit tudnod kell

Egyszerre csak egy 3D-s fényképet lehet megosztani. (Más szóval, a hozzászólásod nem tartalmazhat több 3D-s fotót.) Nem lehet őket albumhoz is hozzáadni.

Mikor lesznek elérhetőek a Facebook 3D-s fotók?

A Facebookon már mindenki megtekintheti a 3D-s fotókat a hírfolyamában a Facebook mobilalkalmazással vagy az Oculus VR headsetekkel.

De csak az iPhone-felhasználók tudnak 3D-s fotókat készíteni és megosztani a Facebookon. Arról egyelőre nincs hír, hogy az Android felhasználók mikor kapják meg ezt a lehetőséget.