, 2022/1/14

Mi az a Baidu? A Baidu a domináns internetes keresőmotor vállalat Kínában. Funkciói és szolgáltatásai hasonlóak a Google-éhoz, de a hangsúlyt Kínára helyezi, ahol a keresési piac nagy részét uralja. A Baidu a kínai szabályozásnak megfelelően cenzúrázza a keresési eredményeket és egyéb tartalmakat. A Google-t a kínai szárazföldön a kínai Nagy Tűzfal blokkolja. A Baidu Inc. a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, és a Nasdaq-on BIDU jelöléssel jegyzik.

baidu search engine

A Baidu megértése

A Baidu a világ 6. legnagyobb keresőmotorja, és a Statcounter adatai szerint 2021 februárjában a kínai keresőpiac 78% feletti részesedéssel rendelkezett.1

2007 decemberében a Baidu Inc. lett az első kínai vállalat, amely bekerült a NASDAQ-100 indexbe.2 Az YCharts szerint a vállalat piaci kapitalizációja 2021. március végén mintegy 70 milliárd amerikai dollár volt. A Baidu számos fogyasztói funkcióval rendelkezik, többek között térképekkel, hírekkel, videókkal, enciklopédiával, vírusirtó szoftverrel és internetes tévével.

A vállalat a Google-éhoz hasonló rendszerrel, hirdetésekből származó bevételeket termel. A hirdetők kulcsszavakra licitálnak, amelyek kiváltják a hirdetéseik megjelenését. A hirdetők fizethetnek a keresési eredményekben való kiemelt helyezésért is.

A Baidu, Inc. története.

A Baidu, Inc. 2000 januárjában alakult meg az alapítók, Robin Li és Eric Xu által. Mára kínai multinacionális technológiai vállalattá nőtte ki magát, amely internethez kapcsolódó szolgáltatásokat, termékeket és mesterséges intelligenciát (AI) kínál. A vállalat székhelye Peking Haidian kerületében található. A világ egyik legnagyobb AI- és internetes vállalata.

A Baidu alkalmazás-üzletága

A Baidunak van egy globális üzleti egysége is, a DU Group vagy DU Apps Studio, amely világszerte több mint 2 milliárd aktív felhasználónak nyújt alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A Baidu App Store és a Shouji Baidu letölthető tartalmaknak és alkalmazásoknak ad otthont, A vállalat hirdetési platformja a DU Ad Platform nevet viseli.

Baidu és az AI

Az Apollo Project a világ vezető autonóm vezetési és AI programja, amelyet a Baidu globális partnerekkel együtt működtet. A projekt együttesen az egyik legnagyobb partnercsoportot képviseli, 2020-tól 210 globális partnerrel.3 A résztvevők között olyan nagy nevek vannak, mint a Microsoft, az Intel, az Nvidia, a Daimler AG, a ZTE, a Grab, a Ford, a Hyundai és a Honda.

A keresőoptimalizálás (SEO) elengedhetetlen a múzeumok és kulturális intézmények számára, amelyek digitális jelenlétüket szeretnék növelni. Míg a Google és más nyugati keresőmotorok esetében ez bonyolult folyamat lehet, a kínai Baidu keresőportállal való együttműködés még bonyolultabb lehet. Nézze meg ezt a kínai SEO gyorstalpaló tanfolyamot, amelyből megtudhatja, hogyan kezdjen hozzá, és mit kell elkerülnie.

1. Tartózkodj egy natív domainhez

Bár a Baidu néhány .com és .net webhelyet rangsorol, előnyben részesíti a szárazföldi Kínában .cn domainen - Kína országkódú felső szintű domainjén (ccTLD) - elhelyezett webhelyeket. Helyesen Baidu-optimalizált .cn aldomainek (kiterjesztés ". com.cn") vagy gTLD-k (Generic Top Level Domains) aldomainnel is működnek.

2. Szerezz tanúsítványt

A kínai internetes törvényeknek megfelelően minden kínai szárazföldi szerveren üzemeltetett weboldalnak internetes tartalomkiadási (ICP) engedélyt kell kérnie. E nélkül nehéz, ha nem lehetetlen a Baidun magasan rangsorolni. Az ICP-t a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztériumtól lehet megszerezni, és azt egyértelműen fel kell tüntetni a webhelyeken, jellemzően a láblécben.

3. Szöveg lefordítása

A Baidun indexelt weboldalaknak kínai nyelvűnek kell lenniük, és minden webhelyszöveget és SEO-forrást/meta-taget le kell fordítani mandarinra, lehetőleg egyszerűsített kínai karakterekkel. Hivatásos fordítókkal és helyi marketingszakértőkkel ellenőriztesse a lefordított szöveget, hogy az kényelmesen olvasható legyen, és összhangban legyen a márka imázsával és a célközönséggel. Vigyázat: A Baidu felismeri a rosszul megfejtett átiratokat, és büntetheti a webhelyet a rossz gépi fordítások használatáért.

4. A webhely sebességének növelése

Gondolj erre a megdöbbentő adatra: ha egy weboldal betöltése több mint 3 másodpercig tart, a felhasználók 57%-a elhagyja azt. Kínában - az ország mérete és a Nagy Kínai Tűzfal (Great Firewall of China, GFW) miatt - a legjobb módja a webhely sebességének javítására egy tartalomszolgáltató hálózat (CDN) bevezetése. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a látogatók a legközelebbi elérhető szerverről kapják meg az információkat, ahelyett, hogy a weboldal tárhelye lenne. Ez drámaian megnöveli a tartalomszolgáltatási sebességet. A piacon több CDN is létezik, de a Cloudflare erősen ajánlott, mivel kiterjedt szerverhálózattal rendelkezik Kína szárazföldi részén, és partnerségben áll a Baiduval.

5. Kulcsszóstratégia kidolgozása

A Baidu általában nagyobb kulcsszósűrűséget (kb. 8%-12%) igényel, mint más keresőmotorok. A minőség azonban felülmúlja a mennyiséget, és a vállalat nemrég frissítette spam-ellenes algoritmusát. A kulcsszavaknak relevánsnak kell lenniük a tartalom szempontjából, és el kell kerülni a "kulcsszótömést", ami akkor fordul elő, amikor a márkák a célzott kulcsszavak természetellenes elhelyezésével próbálnak magas kulcsszó-sűrűséget elérni.

6. Vágd le a blokkolt tartalmat

A kínai szerveren történő indítás előtt vizsgáld át a webhely tartalmát, hogy az ne tartalmazzon feketelistára került kulcsszavakat vagy érzékeny tartalmakat - például agresszív megjegyzéseket, politikai tartalmakat, szerencsejátékot, pornográfiát. Bármi, ami "sértő", azt a Baidu indexelni fogja, és nagy valószínűséggel leállítja. A Baiduspider (a Baidu hivatalos webkúszó programja) általi blokkolás elkerülése érdekében a Flash, iFrame és JavaScript tartalmak helyett egyszerű HTML alternatívákat kell biztosítania.

Továbbá távolítsd el a nem kínai oldalakra mutató kimenő linkeket - még akkor is, ha a nyugati oldal nincs kifejezetten blokkolva -, hogy elkerüld a betöltési hibákat. Ehelyett használj magas tekintélyű, iparági szempontból releváns kínai webhelyekről származó linkeket. Egy másik tipp: regisztrálj a Baidu Webmester Szolgáltatások eszközére az alapvető statisztikák gyűjtéséhez, frissített sitemapok feltöltéséhez, törött linkek vagy webhelyproblémák azonosításához/javításához, valamint a webhely biztonságának vagy URL-funkcionalitásának ellenőrzéséhez.

7. A közösségi média lokalizálása

A céloldalak kínai piacra való átdolgozása során távolítsdel a közösségi média fiókokra mutató linkeket, beleértve a Facebook, Twitter, Instagram és Google Maps fiókokat. A népszerű nyugati platformokat a kínai megfelelőikkel kell helyettesíteni: WeChat, Youku, Sina Weibo, Baidu Maps és így tovább. A meglévő kínai közösségi médiajelenléttel rendelkező márkáknak a weboldalakon az említett oldalakra mutató linkeket vagy QR-kódokat kell elhelyezniük.

A fiókkal nem rendelkezőknek továbbra is érdemes "megosztás" és "tetszik" gombokat elhelyezniük a megosztható tartalmi platformokon, hogy növeljék a közösségi forgalmat és a kúszási sebességet. Továbbá a YouTube-on vagy a Vimeo-n elhelyezett beágyazott videók nem fognak lejátszódni Kínában, ezért a webmestereknek érdemes fiókot létrehozniuk a YouKu, a kínai YouTube megfelelője vagy alternatív kínai videohoszting-oldalakon.

Legyél mobilbarát

A kínai webszörfösök több mint 95%-a okostelefont használ az online kapcsolatteremtéshez. A nem mobilbarát weboldalakat a Baidu rosszabbul rangsorolja, és a mobilfelhasználók körében magasabb a visszalépési arány. Fontolja meg a webhely mobil verziójának külön tervezését, amely a lényeges információkat "a hajtás fölé" helyezi, és minimalizálja a görgetést és a szöveges linkekre való kattintást.