, 2022/1/7

Olyan online hirdetési forma, amely szöveget, képeket és egy URL-címet kombinál, amely egy olyan weboldalra mutat, ahol a vásárló többet tudhat meg a termékekről vagy vásárolhat. Számos hirdetési formátum létezik. Ezek a hirdetések lehetnek statikusak egy képpel vagy animáltak több képpel, videóval vagy változó szöveggel.

display advertising

Egy hirdetési kampánynak különböző céljai lehetnek, és egyes display hirdetések a termékről oktatnak, míg mások célja a szórakoztatás és a részvétel egyszerű játékokon vagy rejtvényeken keresztül. A bannerhirdetések a display hirdetések gyakori formája, amelyeket gyakran használnak figyelemfelkeltő kampányokhoz.

A digitális hirdetések megváltoztatják a marketingipar arcát. Az adatok szerint a digitális hirdetések 2021-re az Egyesült Államokban a teljes reklámköltés több mint felét teszik majd ki, szemben a 2017-es mindössze 40,5%-kal. A videohirdetésekre fordított kiadások 2017-ben meghaladták a 9 milliárd dollárt, és a reklámtechnológiai költségvetések folyamatosan nőnek.

Ahhoz, hogy ezen a fejlődő piacon versenyképes maradjunk, a digitális marketing minden formájának erős ismeretére van szükség. Az egyik legegyszerűbb módja a kezdésnek a display hirdetések.

Mi a display hirdetés?

Láttál már display hirdetést, még akkor is, ha akkor még nem tudtad. A display reklám harmadik fél weboldalain jelenik meg, és videó-, kép- vagy szöveges elemeket használ a termékek vagy szolgáltatások értékesítésére. A display hirdetéseknek számos típusa létezik. A bannerhirdetések a display hirdetések egyik példája. Ugyanígy az asztali és mobil leaderboard hirdetések is.

A legtöbb hirdetés téglalap vagy négyzet alakú, és a bennük megjelenő tartalom jellemzően úgy van kialakítva, hogy igazodjon a fogadó webhely tartalmához és a kiválasztott közönség preferenciáihoz. A display hirdetési kampányok olyan hirdetési hálózatokon keresztül futtathatók, mint a Facebook hirdetések vagy a Google hirdetések, amelyek hatékony közönségcélzási funkciókat, valamint hirdetési formátumokat biztosítanak (amelyeket keresőhirdetésekkel is kombinálhat).

A display hirdetések típusai

A display hirdetések nagyban különböznek a célcsoportok és a működésük szempontjából.

1. Remarketing hirdetések

A legtöbb manapság látott display hirdetés remarketing hirdetések, más néven retargeting hirdetések. A hirdetések személyre szabása felé mutató trendnek köszönhetően a retargeting kampányok széles körben elterjedtek. Az Accenture Interactive szerint a fogyasztók 91%-a szívesebben vásárol olyan márkáktól, amelyek emlékeznek az érdeklődési körükre, és az igényeik alapján kínálnak ajánlatokat. A retargeting hirdetések pontosan ezt teszik, és a márkák számára könnyen megvalósíthatók. Így működnek.

Kezdetnek helyezzen el egy kis kódrészletet a weboldalán, amely információkat gyűjt a látogatók böngészési viselkedéséről, többek között arról, hogy mikor navigálnak egy kategória- vagy termékoldalra. A begyűjtött információkból állítson össze listákat a vásárlótípusokról és arról, hogy milyen reklámüzenetek szólítanák meg őket a leginkább. Ezután hozz létre és helyezz el display hirdetéseket a megfigyelt különböző érdeklődési kategóriák alapján. A dinamikus remarketingkampány hatékony módja annak, hogy márkád folyamatosan jelen legyen azon vásárlók fejében, akik már érdeklődést mutattak a kínálataid iránt.

2. Személyre szabott hirdetések

A Google a remarketinget a személyre szabott hirdetések egyik alkategóriájának tekinti. A személyre szabott hirdetések demográfiai célzás és az online mutatott érdeklődési körük alapján célozzák meg a fogyasztókat, amelyek segítségével egyéni célközönséget állíthatsz be. A remarketing mellett a Google a személyre szabott hirdetések 4 különböző típusát ismeri el. Mindegyik inkább az általános felhasználói viselkedést és preferenciákat, mintsem az adott márkával való interakciókat veszi célzási lehetőségként figyelembe.

Affinitás-célzás.

Az affinitási célzás olyan fogyasztóknak mutatja meg hirdetéseit, akik aktív érdeklődést mutattak a piac iránt. Ezek az affinitási csoportok viszonylag széles körűek lehetnek - például "autórajongók" vagy "filmrajongók" -, így nagyszámú embert érhetsz el.

Egyéni affinitáscsoportok.

A kisebb egyéni affinitási csoportok, mint például a "hosszútávfutók" vagy az "orchideatermesztők", lehetővé teszik, hogy pontosabban meghatározza a megcélzott érdeklődési köröket. Ne feledd, hogy ha szűkebb csoportokat használsz, kisebb közönséget érhetsz el.

Egyéni szándék és piaci hirdetések

Az egyéni szándékú és a piacon belüli hirdetések olyan fogyasztókat céloznak meg, akik aktívan keresnek a tiedhez hasonló termékeket vagy szolgáltatásokat. Kevesebb embert érsz el, mint az affinitás vagy az egyéni affinitási célzással, de azok, akik látják a hirdetésed, közelebb állnak a vásárláshoz.

Hasonló célcsoportú hirdetések

A hasonló célközönség hirdetések olyan embereket céloznak meg, akiknek közösek az érdeklődési köreik vagy jellemzőik a te jelenlegi látogatóiddal. Az új, de hasonló célközönségek listáinak létrehozásához a Google összehasonlítja a te marketinglistáidon szereplő emberek profilját más felhasználókéval, majd azonosítja a hasonlóságokat.

3. Kontextuálisan célzott hirdetések

Ahelyett, hogy hirdetéseid a felhasználói profiljuk alapján jelenítenék meg az embereknek, a kontextuálisan célzott hirdetések bizonyos kritériumok alapján kerülnek a webhelyekre, többek között:

A hirdetés témája és kulcsszavai

A te nyelvi és helymeghatározási preferenciáid

A fogadó weboldal átfogó témája

A weboldal legutóbbi látogatóinak böngészési előzményei.

Hagyhatod, hogy a Google végezze el ezeket a meghatározásokat, vagy magad is aktívan részt vehetsz benne a témacélzással.

Témaközpontosítás

A Google lehetővé teszi, hogy egy témakörökből álló listából válassz, és a hirdetésed a Display Network vagy a YouTube releváns oldalaihoz illeszti. Azt is lehetővé teszi, hogy kifejezetten kizárja az alulteljesítő vagy az üzenetedhez nem kapcsolódó témákat. A témacélzás nagyban hasonlít az affinitáscélzásra, azzal a különbséggel, hogy a hirdetéseid nem felhasználókhoz, hanem weboldalakhoz illeszkednek.

4. Helyszínen elhelyezett hirdetések

Ha szeretnéd kézzel kiválasztani a hirdetését befogadó webhelyeket, akkor a webhelyelhelyezési célzás a legjobb megoldás. Kiválaszthatsz teljes webhelyeket vagy webhelyeken belüli egyes oldalakat. Az elhelyezési célzást akár kontextuális célzással is kombinálhatod. Ezzel a megközelítéssel kiválasztasz egy webhelyet, és hagyod, hogy a Google kiválassza a hirdetéséhez leginkább releváns oldalakat.

Display hirdetések kontra natív hirdetések

Ha az offline és az online hirdetéseket is beleszámítjuk, a display hirdetések olyan régiek, mint maga az üzlet. Az internet legelső display hirdetése egy 1994-es AT&T hirdetés volt, és azóta is egyre elterjedtebbek. A display hirdetések még mindig népszerűek, de egy új stratégia, az úgynevezett natív hirdetések elkezdték átvenni a piaci részesedésük egy részét.

A natív hirdetéseket úgy tervezték, hogy beleolvadjanak az oldal többi tartalmába. Ezek különösen gyakoriak a közösségi média hírfolyamaiban. Ezek a hirdetések úgy néznek ki, mint a felhasználók szokásos bejegyzései, bár a megtévesztés minimalizálása érdekében jogilag kötelező feltüntetni a "szponzorált" szót.

A natív hirdetések kevésbé nyilvánvalóak, mint a display hirdetések, és néha olyan felhasználókhoz is eljuthatnak, akiknek engedélyezve van a hirdetésblokkoló szoftver. Remek módja lehet a potenciális ügyfelek bevonásának, mivel a legtöbb ember jobban reagál a tartalomra, ha az nem nyilvánvaló hirdetés. De mindig fennáll a veszélye annak, hogy amikor a végére érnek, és rájönnek, hogy az imént olvasott poszt vagy cikk reklám volt, akkor becsapva érzik magukat.

A natív hirdetések marketingesei azt is kockáztatják, hogy túl jól elrejtik a márka logóját és információit. Megvan rá az esély, hogy az olvasók nem veszik észre, nemhogy megjegyeznék. Lehet, hogy emlékeznek az üzenetre - de ez nem sokat ér, ha nem tudják felidézni, ki tette közzé.

A display hirdetésekről és a Google Display hálózatról

A Display-kampányok vizuálisan vonzó hirdetéseket szolgálnak ki a Google Display-hálózaton. A Display-hálózat segítségével elérheti az embereket, akik több millió webhelyet, alkalmazást és a Google tulajdonában lévő tulajdonságokat (például a YouTube-ot és a Gmailt) böngészik.

A Display-kampány a Google Ads egyik elérhető kampánytípusa.

Előnyök

Érd el az embereket több helyen: A Display-kampányok világszerte 35 millió weboldalon és alkalmazáson, valamint a Google tulajdonában lévő tulajdonságokon (YouTube és Gmail) érhetik el az embereket. Ez lehetővé teszi, hogy elérését a Google keresésen túlra is kiterjeszd.

Építs kampányokat a céljaid köré: Növeld az értékesítést, a leadeket és a webhely látogatottságát, vagy növeld vállalkozásod, terméked vagy szolgáltatásod ismertségét és figyelmet.

A könnyű használatra tervezve: A display kampányok gépi tanulási megoldásokat használnak a célzás, licitálás és formátumok terén, hogy elérjék az új vagy meglévő közönséget. Ez segíthet abban, hogy kampánya a legjobb kampányeredményeket érje el, súrlódásmentesen.

Optimalizált célzás: Találd meg a legjobban teljesítő közönségszegmenseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel tartalmazzák a potenciális ügyfeleket, hogy segítsenek elérni konverziós céljaid. Tudj meg többet az optimalizált célzásról

Intelligens licitálás: Licitálás, amely gépi tanulást használ a konverziók vagy a konverziós érték optimalizálására minden egyes aukción. Segít időt megtakarítani és javítani a teljesítményt. Tudj meg többet az intelligens licitálásról

A display hirdetések hosszú utat tettek meg 1994 óta, így néz ki ma egy tipikus display hirdetés

Azonban nem csak a display hirdetések megjelenése változott - az évek során exponenciálisan megnőtt az a gyakoriság, amellyel a felhasználók a display hirdetéseket látják. A statisztikák azt mutatják, hogy egy átlagos amerikai felhasználó naponta körülbelül 63 display hirdetést lát. Ez enyhén szólva is nyomasztó, és valószínűleg ez az oka annak, hogy tavaly 380 millió ember használt adblock szoftvert a mobil böngészőjében, és 236 millió ember használt Adblock szoftvert az asztali böngészőjében - ezek a számok jelentős növekedést jelentenek 2011-hez képest.

Miért érdemes a display hirdetéseket beépítenie marketingkampányaiba

A display hirdetések lehetőséget nyújtanak neked arra, hogy ajánlatod a legkülönbözőbb hirdetési formátumok segítségével mutasd be. Ráadásul, ha olyan hirdetési platformokon hozol létre display hirdetéseket, mint a Google Display Network, hirdetései világszerte több millió weboldal felhasználóit érhetik el.

A display-hirdetés kiváló módja a márkaismertség növelésének, valamint a kattintások, konverziók és eladások megszerzésének olyan felhasználóktól, akiket önmagában nem érdekelhet a vállalkozásod, de a display-hirdetését relevánsnak találták a keresett megoldáshoz.

A display hirdetések sikere abban rejlik, hogy a megfelelő felhasználót a megfelelő időben, a megfelelő weboldalon célozd meg. A remarketing kampányok tekintetében a display hirdetések csodákat művelnek az ügyfélszerzés és a márkaismertség terén, mivel emlékeztetik azokat a felhasználókat, akik már elhagyták a weboldalad, hogy miről maradnak le, ha nem vesznek igénybe egy adott ajánlatot.

A display hirdetések képesek növelni a marketing ROI-t, mivel formátumuk figyelmet követel; növelik a márkaismertséget és a láthatóságot, és a releváns célközönséget célozzák meg a retargeting kampányokkal. Ha megfelelően optimalizálják és a megfelelő célközönséget célozzák meg, a display hirdetések többféle hirdetési lehetőséget kínálnak a marketingeseknek, ezért a display hirdetési költés az Egyesült Államokban idén elérte a 41,86 milliárd dollárt, és 2019-ben várhatóan 46,69 milliárd dollárra emelkedik.

Mik a display hirdetések előnyei és hátrányai?

Mint minden marketingtevékenység esetében, a display kampányoknak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Mielőtt belemennénk néhány megvalósítható és mélyreható tanácsba, hogyan alkalmazza a display hirdetéseket vállalkozásában, nézzük meg az előnyeiket és hátrányaikat.

Először is, az előnyök:

Sokszínűség: A display hirdetéseknek sokféle formája és mérete van. És ahogy fentebb láthattad, számos formátumban is megjeleníthetők. Ez azt jelenti, hogy olyan stílust és hirdetési formátumot választhat, amely segít céljai elérésében.

Elérhetőség: A Google Display Networknek (GDN) köszönhetően több millió webhelyet érhet el közvetlenül a Google Ads fiókjából.

Célzás: A GDN kiterjedt elérhetősége miatt a megfelelő célközönséget is megcélozhatja, ha hirdetéseit a megfelelő webhelyeken helyezi el. Ez magában foglalja a demográfiai és földrajzi célzást, valamint a célközönség konkrét érdeklődési körét.

Mérhető: A kattintások, megjelenések és konverziók mind nyomon követhetők a Google Ads, valamint a Google Analytics segítségével a még részletesebb teljesítmény és elkötelezettség nyomon követése érdekében.

Mindez remekül hangzik, de mi a helyzet a hátrányokkal? A display hirdetéseknek van néhány hátránya, többek között:

Banner-vakság: A display hirdetések burjánzó jellege miatt sok felhasználó teljesen figyelmen kívül hagyja őket. Ez alacsonyabb átkattintási arányt jelent. Ez azonban megkerülhető a remarketing és a rich media hirdetések segítségével. A remarketingről az útmutató későbbi részében mindent megtudhat.

Hirdetésblokkolók: Ezzel együtt a hirdetésblokkoló technológia is egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Sok márka és médium azonban megpróbálta ezt megkerülni azzal, hogy a felhasználóknak lehetőséget adnak a hirdetések engedélyezésére vagy előfizetés vásárlására:beillesztett kép 0 15

Ezen apró hátrányok ellenére a display hirdetések még mindig működnek - különösen, ha jól csinálod.