, 2021/12/28

A DuckDuckGo már a keresési kínálatán túl is terjeszkedett. Mobileszközökre szánt alkalmazásokat, a felhasználók magánéletének védelmét célzó bővítményeket, e-mail védelmi szolgáltatást, nemrég pedig nyomkövető blokkolót indított az Androidra készült alkalmazásában.

duckduckgo search engines

Más keresőmotorokkal ellentétben a DuckDuckGo azt állítja, hogy nem követi a kereséseket vagy a más oldalakon való viselkedést. Ahelyett, hogy érdeklődésalapú hirdetések megjelenítéséhez használt felhasználói profilokat építenének, a DuckDuckGo keresőoldalai a keresett kulcsszavak alapján kontextuális hirdetéseket jelenítenek meg.

Ez azt jelenti, hogy ha a DuckDuckGo-n keres egy televízióra, akkor ezt a keresési lekérdezést nem használják fel televíziós hirdetések megjelenítésére minden más, általad meglátogatott webhelyen. Továbbá a keresőmotor a keresési indexének felépítéséhez a DuckDuckBot pókot használod a webhelyek feltérképezésére, és adatokat kapsz olyan partnerektől, mint a Wikipedia és a Bing. Indexüket azonban nem a Google adataiból építik fel.

A DuckDuckGo, az adatvédelemre összpontosító keresőmotor 2021-ben újabb rekordévet zárt, több mint 34,5 milliárd keresési lekérdezést ért el az év során. A keresőmotornak 2020-ban több mint 23 milliárd lekérdezést sikerült elérnie, ami nagy ugrás a 2019-es 15 milliárd lekérdezéshez képest. A Google a világ meghatározó keresőmotorja, a Bing, a Baidu, a Yahoo és a Yandex a mögötte lévő helyeken követi. A Statcounter a DuckDuckGo-t a hatodik helyen látja 0,66%-os globális piaci részesedéssel.

A Google 91,4%-kal dominál, amelyet a Bing követ 3,14%-kal. Még a Yahoo is csak 1,53%-os piaci részesedéssel rendelkezik. A DuckDuckGo piaci részesedése évről évre növekszik, és valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor előzi meg a Yandexet és a Yahoo-t. A Yandex és a Baidu a világ néhány régiójára korlátozódik, a Yahoo keresése pedig már régóta elhanyagolt. Elképzelhető, hogy a DuckDuckGo a következő években a harmadik helyre kerül a piacon, ha a növekedés folytatódik. 2021 közepén úgy becsültem, hogy 2021 egy újabb rekordév lesz a keresőmotorok számára.

A DuckDuckGo 2021-ben elérheti a 35 milliárdos határt, figyelembe véve, hogy hét nap még hiányzik a 2021-es teljes keresési statisztikákhoz. A DuckDuckGo már a keresési kínálatán túl is terjeszkedett. Mobileszközökre szánt alkalmazásokat, a felhasználók magánéletének védelmét célzó bővítményeket, e-mail védelmi szolgáltatást, nemrég pedig nyomkövető blokkolót indított az Androidra készült alkalmazásában.

A vállalat a jövőben tervezi egy Windows és Mac OS operációs rendszerre szánt webböngésző elindítását, amely nem egy fork lesz, hanem az operációs rendszer által biztosított API-kat használja majd. A böngésző a Windows és a Mac OS által biztosított weboldal-renderelő API-kat fogja használni. A DuckDuckgo egyelőre nem árulta el az új asztali böngésző elindításának ütemezését.

A DuckDuckGo gyors növekedést mutat

Bár a Google továbbra is a domináns keresőplatform, a DuckDuckGo évről évre lenyűgöző növekedést mutat.A DuckDuckGo 2020-ban összesen 23,6 milliárd keresési lekérdezést kapott, és december végére napi átlagban 79 millió keresési lekérdezést ért el. 2021-ben a DuckDuckGo eddig összesen 34,6 milliárd keresési lekérdezést kapott, és jelenleg átlagosan napi 100 millió keresési lekérdezést ér el, ami 46,4%-os növekedést mutat az év során.

Bár a DuckDuckGo növekedése jelentős, még mindig csak 2,53%-os részesedéssel rendelkezik a teljes piacból, a Yahoo 3,3%-os, a Bing 6,43%-os, a Google pedig 87,33%-os dominanciával rendelkezik a keresőmotorok forgalmában az USA-ban. Mivel azonban az emberek egyre frusztráltabbak lesznek azzal kapcsolatban, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Google, a Facebook, a Microsoft és az Apple hogyan használják fel adataikat, valószínűleg egyre többen fognak az adatvédelemre összpontosító keresőmotorokra váltani.

A felhasználók további védelme érdekében a DuckDuckGo 2021-ben "Email Protection" néven egy e-mail továbbító szolgáltatást adott ki, amely eltávolítja az e-mail nyomkövetőket, és lehetővé teszi a tényleges e-mail cím védelmét. Bevezették továbbá az "App Tracking Protection for Android" szolgáltatást is, amely blokkolja az alkalmazásokban található harmadik féltől származó Google és Facebook nyomkövetőket.

Nemrégiben a DuckDuckGo bejelentette, hogy kiadja a DuckDuckGo Privacy Browser for Desktop-ot, amely nem a Chromiumon alapul, és a semmiből épül.

"Nincsenek bonyolult beállítások, nincsenek félrevezető figyelmeztetések, nincsenek az adatvédelmi védelem "szintjei" - csak robusztus adatvédelmi védelem, amely alapértelmezés szerint működik a keresésben, böngészésben, e-mailben és más területeken" - magyarázza az új böngészőről szóló friss blogbejegyzés.

"Ez nem egy "adatvédelmi böngésző"; ez egy mindennapi böngészőalkalmazás, amely tiszteletben tartja az adatvédelmet, mert soha nincs rossz alkalom arra, hogy megakadályozzuk a vállalatokat abban, hogy kémkedjenek a keresési és böngészési előzmények után."

Azok számára, akik szeretnék visszavenni az irányítást az adataik felett, és több magánéletet szeretnének hozzáadni a keresési viselkedésükhöz, a DuckDuckGo lehet a megfelelő keresőmotor.

A Google által előállított eredmények minősége és mélysége az, amit a keresési élménytől elvárunk. A versenytársak azonban mindig is versengeni fognak a keresési piaci részesedésért. Néhányat ezek közül az alternatív keresőmotorok közül érdemes használni, különösen azokat, amelyek nem illeszkednek a Google által készített formába.

A DuckDuckGo a Google egyik legfélelmetesebb versenytársa. Ez különösen igaz azokra a felhasználókra, akik számára az adatvédelem kritikus összetevője annak eldöntésében, hogy melyik keresőmotor a legjobb számukra. A DuckDuckGo azonban a fokozott adatvédelmi védelmén túlmenően még sok mindent kínál a keresőknek.

Ebben a rovatban két nagyszerű, általunk kedvelt keresőmotor - a DuckDuckGo és a Google - jellemzőinek alapos összehasonlítását találja. Melyik keresőmotort érdemes használni?

Keresési funkciók

A DuckDuckGo egy 2008-ban alapított keresőmotor, amely azt állítja, hogy nem tárolja a felhasználók személyes adatait, soha. Ez azt jelenti, hogy a keresőmotoron végzett keresések mindig anonimak. A honlap fő keresőmezője alatt a honlap főoldalán a DuckDuckGo azt írja:

"Adatvédelmi irányelveink egyszerűek: nem gyűjtünk és nem osztunk meg semmilyen személyes adatot".

A DuckDuckGo nem követi felhasználóit személyre szabott hirdetésekkel, mivel nem tárolja a keresési előzményeket, nem követi az IP-címüket, és lényegében nem rendelkezik személyes adatokkal, amelyeket eladhatna. Ez attól függetlenül igaz, hogy a felhasználó privát böngészési módban van-e.

És mivel a hétköznapi emberek egyre jobban aggódnak a felhasználói adatvédelemmel kapcsolatban, nyilvánvaló, hogy a DuckDuckGo valamit jól csinál.

A keresőmotor 2021 januárjában először lépte át a 100 millió, egy nap alatt végrehajtott keresést.

A DuckDuckGo korán és gyakran elkülönült a versenytársaktól az általa a felhasználóinak kínált adatvédelem tekintetében - ugyanezt az adatvédelmet más keresőmotorok egészen a DuckDuckGo-ig nem voltak hajlandóak biztosítani. A közelmúltban pedig még határozottabban kiállt a felhasználók adatvédelme mellett, és aktívan megakadályozta, hogy más keresőmotorok felhasználói adatokat gyűjtsenek.

Elég csak egy pillantást vetni a Twitter feedjére, ha meg akarja tudni, mennyire adatvédelmi-párti ez a keresőmotor. De a magánélet védelmén túl mit nyújt még a DuckDuckGo? Először is, hasonló elrendezéssel rendelkezik, mint a Google, többek között:

10 organikus keresési találatból álló keresőoldalak (SERP) (2019 márciusában mindkét keresőmotor általában 10 organikus keresési találatot szolgáltatott a saját 1. oldalán; a Google azonban hibrid találatokat kínál különböző keresési típusokhoz, beleértve nyolc hagyományos organikus találatot egy adott filmcímre az 1. oldalon, több, a SERP-be épített, mélyen gyökerező keresési funkcióval, mint a szereplők, a Google áhított "Az emberek is kérdeznek" funkciója, valamint a felső három találatba ágyazott kép- és videókeresés, mindez a SERP bal oldali sávjában található alapvető filmes tudásbázis mellett).

Néhány hirdetés minden SERP tetején és alján, plusz-mínusz egy-két (vagy az összes), és a keresési lekérdezéstől, annak keresési volumenétől, valamint a kulcsszavak és témák körüli versenytől függően.

A SERP-k 1. oldalának jobb oldali sávjában található tudáspanel, az entitástól függően.

A DuckDuckGo a saját webkúszóját, a DuckDuckBotot, és akár 400 egyéb forrást is felhasznál a keresési eredmények összeállításához, beleértve más keresőmotorokat, mint a Bing, a Yahoo és a Yandex, valamint olyan crowdsourcing oldalakat, mint a Wikipedia.

Innen származik a DuckDuckGo jobb oldali sávban található tudáspanel-szerű kitörési doboza, amelyben olyan fontos adatok, mint név, cím, telefonszám, weboldal stb. szerepelnek, beleértve a Wikipédiát is. A DuckDuckGo a Yelp felhasználói véleményező oldalról is merít információkat, beleértve az értékeléseket, címeket, telefonszámokat és nyitvatartási időt is ehhez a panelhez.

Az üzleti helyekre vonatkozó útvonalterveket mostantól kizárólag az Apple Maps szolgáltatja, ami változást jelent a 2019 előtti állapothoz képest, amikor a DDG alapértelmezés szerint a Bing Mapet használta. Akkor azt is felajánlotta a felhasználóknak, hogy a Google Maps, a HERE Maps vagy az OpenStreetMap mint forrás között válthatnak a preferált Térképszolgáltató között (az alábbi képernyőfotó az Útbaigazítási lehetőségekhez már nem érhető el a DDG-ben).

A DuckDuckGo számos egyéb egyszerű használhatósági funkciót és/vagy beállítási finomítást kínál, amelyek segítenek leegyszerűsíteni a felhasználó számára az általános folyamatot, és amelyek közül sokat a Google valósított meg elsőként - de nem mindet. éldául, ha a felhasználó elérte egy SERP alját, kiválaszthatja, hogy további találatokat szeretne látni, és aktiválhatja a végtelen görgetést, amely megnyitja a következő SERP-t közvetlenül az aktuális alatt, új oldal megnyitása nélkül.

Ez egy egyszerű különbség, de a felhasználói élményt egy kicsit tisztábbá teszi, és az oldalakat gyorsabban betölti. Szükség esetén a keresőmotor beállításaiban ki is kapcsolható. A kategóriaoldalak a DuckDuckGo platform egyik személyes kedvenc funkciója, amely rövid leírásokkal és képekkel ellátott kategóriasorozatokat kínál, amelyek letisztult, csábító módon jelennek meg a témák és kategóriák sokaságához.

És a Google-hoz hasonlóan (bár nem olyan széleskörűen) a DuckDuckGo is kínál Instant válaszokat (a Google Featured Snippets-éhez hasonlóan), amelyek több mint 100 forrásból származnak a világhálón.

Vannak függőleges keresési lehetőségek is, többek között:

Webes találatok.

Képes találatok.

Videó találatok.

Hírek találatai.

Térkép találatok.

Vásárlási eredmények.