, 2021/12/22

Sok Facebook-felhasználó azt tapasztalja, hogy nem tud belépni a fiókjába, mert valaki feltörte az oldalát, így a felhasználó hozzáférési lehetőség nélkül maradt.

facebook account hacked

Egyre több panasz érkezik a hackertámadásokról

Az NPR egy nemrégiben megjelent riportja szerint a Facebook-fiókok feltörése idén széles körben elterjedtnek tűnik, de a Facebook nem erősíti meg, hogy megugrott volna a feltört fiókok száma. A szakértők nem biztosak abban, hogy a felhasználók adathalász csalások áldozatai - amikor megnyitnak egy e-mailt, amely látszólag a Facebooktól származik -, vagy pedig automatizált hackerrobotok áldozatai. A nagy probléma az, hogy ha a Facebook-fiókodat feltörik -- a bankszámláddal ellentétben -- nincs kit felhívni. A Facebook nem kínál telefonos segítséget, hacsak nem vásárolsz egy 299 dolláros Oculus VR headsetet, amely a Facebook tulajdonában van. A vállalat még ekkor is csak a headsethez nyújt telefonos támogatást.

Remélhetőleg soha nem jön el az a nap, amikor rájössz, hogy a Facebook-fiókodat feltörték vagy átvették. Ez egy szörnyű érzés, és együtt érzek veled, a világ fájdalma miatt, amit idő és talán pénz formájában fogsz megtapasztalni, hogy visszaadd a fiókodat a jogos irányításodnak. Hadd vezesselek végig a helyreállítási folyamaton. Utána pedig adok néhány proaktív biztonsági mutatót, amelyet követhet, hogy megelőzze ezt a szörnyű pillanatot, vagy legalábbis csökkentse annak esélyét, hogy megtörténjen.

Egy feltört Facebook/Meta-fiókkal rendelkezni rendkívül frusztráló, és félreértésekhez vezethet. Egyes hackerek azonban tovább mennek, és teljesen törlik a fiókot. Ha ez több mint 30 nappal ezelőtt történt, az egyetlen lehetőséged, hogy új fiókot hozol létre. Ha azonban a törlés kevesebb mint egy hónappal ezelőtt történt, akkor még mindig van esélye megmenteni a fiókját. Lássuk, mit kell tennie.

Védd meg Facebook-fiókod a hacker általi törléstől

Mielőtt belemerülnénk a probléma megoldásának kérdésébe, először is vizsgáljuk meg azokat a lépéseket, amelyeket még azelőtt megtehet, hogy a hacker esélyt kapna a fiókja törlésére. Ha nem vagy biztos benne, hogy a Facebook-fiókodat veszélyeztetik-e, ellenőrizheted, hogy valaki használja-e a Facebook-fiókodat vagy sem. Ha a problémát a kezdet kezdetén elkapja, az a legjobb forgatókönyv a fiókja helyreállítása szempontjából.

Facebook-felhasználóként érdemes naprakészen tartania elérhetőségi adatait, beleértve az e-mail címét és a telefonszámát is. A Facebook értesítést küld az új bejelentkezésekről és a bejelentkezési adatok változásáról. Ha valaki átvette a Facebook-fiókját, az első hely, ahová érdemes menni, az e-mail fiókja. Keressen rá a Facebooktól érkező közleményekre.

Facebook-felhasználóként érdemes naprakészen tartani elérhetőségi adataid, beleértve az e-mail címed és a telefonszámod is. A Facebook értesítést küld az új bejelentkezésekről és a bejelentkezési adatok változásáról. Ha valaki átvette a Facebook-fiókodat, az első hely, ahová érdemes menni, az e-mail fiókod. Keress rá a Facebooktól érkező közleményekre.

Ha kaptál egy e-mailt a Facebooktól, amelyben a változásokról értesítenek, nyisd meg az e-mailt, és kattints a "Fiókjának védelme" linkre. Ez a folyamat egy olyan segédoldalra irányít, amely segítséget nyújt fiókod helyreállításában. Feltételezve, hogy nem kaptad el időben ezt az e-mailt, semmi gond. Vannak még más lehetőségek is, amelyek segítenek visszaállítani a Facebook-fiókodat a törlés után, még akkor is, ha a hacker megváltoztatta a bejelentkezési adatokat.

Hogyan lehet visszaállítani egy feltört és törölt fiókot?

A fiók törlésében az a jó, hogy a Facebook nem törli azonnal. Ehelyett "életben" tartja a fiókot, de 30 napig láthatatlanná teszi az ismerősei számára. Íme, hogyan lehet helyreállítani egy feltört és törölt fiókot. A Facebook helyreállítása, ha a jelszót és az e-mail címet nem változtatták meg. Van egy kis esély arra, hogy a hacker elfelejtette megváltoztatni a bejelentkezési adatait, mielőtt törölte volna a fiókot. Ha ez a helyzet, akkor az alábbiakat kell tenni, hogy újra aktiváld és visszaszerezd a fiókodhoz való hozzáférést.

Nyisd meg a böngészőt a számítógépén, és lépj a "https://facebook.com" menüpontra. Ha okostelefonon vagy táblagépen van, indítsd el a "Facebook alkalmazást".

Ezután add meg az "e-mail címed" és a "jelszavad". Ha korábban a telefonszámoddal szoktál bejelentkezni, írd be helyette a "telefonszámodat".

Kattints a "Bejelentkezés" gombra vagy koppints rá.

Ha sikerült, akkor látni kell az összes kapcsolatod, fényképét, bejegyzését stb. feltéve, hogy a hacker nem törölte azokat.

A Facebook helyreállítása, ha megváltoztatták a jelszót

A leggyakoribb forgatókönyv, különösen a tapasztalatlan hackereknél, hogy csak a jelszót változtatják meg. Bár a régi jelszóval nem lehet újra aktiválni a fiókot, a fiókot még mindig vissza lehet szerezni. Itt van, hogyan kell ezt megtenni.

Nyiss meg egy "böngészőt" a számítógépeden, és navigáljo a "facebook.com" címre. Ha okostelefonon vagy táblagépen van, indítsd el a "Facebook alkalmazást".

Add meg a "régi bejelentkezési adataid", és kattints/tapintso a "Bejelentkezés" gombra.

A Facebook ekkor megjelenik egy képernyő, amely szerint helytelen jelszót adtál meg.

Kattints vagy koppints a "Elfelejtett jelszó" lehetőségre.

Ellenőrizd a Facebookhoz társított "e-mail fiókod". Válaszd a "Kód küldése e-mailben" lehetőséget, majd nyomjd meg a "Folytatás" gombot.

Kapni fogsz egy e-mailt egy hatjegyű kóddal. Írd be a megadott "Biztonsági kódot" a megadott mezőbe, majd kattints vagy koppints a "Folytatás" gombra.

Ezután a rendszer kéri, hogy adj meg egy új jelszót a fiókhoz. Írd be az "új jelszót". Győződj meg róla, hogy ez egy erős jelszó. Használj speciális karaktereket, keverd a kis- és nagybetűket, és dobj bele néhány számot is.

Koppints a "Folytatás" gombra vagy kattints rá.

Ezután egy üzenet jelenik meg, amely közli, hogy a fiókod törlésre kerül, ha nem törlöd a törlést. Ne feledd, hogy ezután a dátum után a helyreállítás lehetetlen lesz.

A Facebook helyreállítása, ha nem tudsz hozzáférni az e-mailjéhez

Tegyük fel, hogy a hacker egy kicsit alaposabb volt, mint az előző esetben, és letiltotta a Facebookra való bejelentkezéshez használt e-mail fiókodhoz való hozzáférésedet. Még mindig van egy módja annak, hogy visszaszerezd a fiókodat. Először is ellenőrizze, hogy a jelszó még érvényes-e.

Nyiss meg egy "böngészőt" a számítógépen, vagy indítsd el a "Facebook alkalmazást" a mobileszközén.

A mobilalkalmazás esetében kattints a "profilképére", és ugorj a "4. lépéshez". Ha számítógépen van, folytasd a "3. lépéssel".

Írd be az "utolsó jelszót", amelyet használtál. Ha a hacker nem változtatta meg, a Facebook lehetővé teszi, hogy visszavond a fiókod törlését. Ugorj az "5. lépéshez".

A mobilok esetében írd be az utoljára használt jelszót. Ha ez stimmel, a Facebook megjeleníti a "Személyazonosságod megerősítése" üzenetet. Koppints a "Kezdjük el" gombra. Ezután megjelenik az üzenet arról, hogy a fiókjodat mikorra tervezték törlésre.

Koppints a "Törlés visszavonása" lehetőségre a böngészőben vagy az "Igen, folytassa a Facebookon" gombra a mobilalkalmazáson.

Hogyan védekezhetsz

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg veled, a kiberbiztonsági szakértők a következőket javasolják az embereknek:

Állíts be kétfaktoros hitelesítést, így kap egy SMS-t, ha valaki megpróbálja megváltoztatni a jelszavát.

Soha ne használd ugyanazt a jelszót a Facebookon és más oldalakon.

Ne nyiss meg olyan e-maileket, amelyek látszólag a Facebookról érkeznek. Ezek általában adathalász csalások

Szerezd meg régi barátaid e-mail címeit. Ne csak a Facebook-profiljukra hagyatkozz.