, 2021/12/21

A képkeresés az a képesség, hogy egy kifejezésre keresve megtalálhatja a beírt kifejezéshez kapcsolódó képeket. A legtöbb keresőmotor kínálja ezt, és ez nagyszerű. De mi van akkor, ha van egy képed, és tudni szeretnéd, honnan származik? Vagy hasonló képeket keresni? Ez a fordított képkeresés. A Google fordított képkeresése gyerekjáték egy asztali számítógépen. Menjen az images.google.com oldalra, kattintson a kamera ikonra, és vagy illessze be egy online látott kép URL-címét, töltsön fel egy képet a merevlemezéről, vagy húzd be egy másik ablakból.

reverse image search

A Google Fordított képkereső segít gyorsan felfedezni a vizuálisan hasonló képeket a világhálóról. Tölts fel egy fényképet az asztali gépedről a Google Képek alkalmazásba, és a Google szinte azonnal megmutatja a más webhelyeken használt kapcsolódó képeket, valamint ugyanannak a fényképnek a különböző méreteit. Az újságírók a fordított keresési lehetőséget használhatják egy kép eredeti forrásának megtalálására, vagy arra, hogy megtudják, mikor jelent meg egy kép először az interneten. A fotósok a "kép szerinti keresés" funkciót használhatják, hogy megtudják, milyen más weboldalak használják engedély nélkül a fotóikat.

A fordított képkeresés egy tartalomalapú képkeresési (CBIR) lekérdezési technika, amelynek lényege, hogy a CBIR-rendszernek egy mintaképet adunk, amelyre aztán a keresést alapozza; az információkeresés szempontjából a mintakép az, ami a keresési lekérdezést megfogalmazza. A fordított képkeresésre különösen jellemző a keresőkifejezések hiánya.

Így a felhasználónak nem kell kulcsszavakat vagy kifejezéseket találgatnia, amelyek vagy helyes eredményt adnak, vagy nem. A fordított képkeresés azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék az adott mintaképhez kapcsolódó tartalmakat, egy kép népszerűségét, valamint felfedezzék a manipulált változatokat és a származékos műveket.

Google Fordított képkeresés mobilon

A Google beépített egy fordított képkereső funkciót a telefonokba és a táblagépekbe, bár korlátozottan. Ha mobilon elindítod az images.google.com oldalt, a keresősávban nem jelenik meg a kamera ikonja. Ahhoz, hogy megjelenjen, be kell tölteni az asztali verziót a mobilkészülékre. A Safariban működik, de a Chrome böngészőalkalmazásban (iOS vagy Android) teljesít a legjobban.

A Safariban koppints a bal felső sarokban lévő aA ikonra, és válaszd az Asztali webhely kérése lehetőséget. A Chrome alkalmazásban görgess az aljára, koppints a hárompontos menüre, és válaszd az Asztali webhely kérése lehetőséget. Mindkét mobilböngészőben ez betölti a Google Képek asztali verzióját, és megjelenik a kamera ikonja. Ezután feltöltheted a fényképeket a kameratekercsből.

A Chrome a telefontól függően támogatja a fordított képkeresés megoldását is. Amikor a böngészőben megjelenik a keresni kívánt kép, tartsa rajta az ujját, amíg meg nem jelenik egy felugró menü; alul válassza a Search Google for This Image (Keresés a Google-ban erre a képre) lehetőséget. Megjegyzés: Ez NEM működik a Google-alkalmazásban vagy más böngészőkben (még a Safariban sem). Csak a Chrome-ban működik.

Ha ez valamiért nem működik, akkor választhatja a Kép megnyitása új lapon lehetőséget is. Ezután másolja ki az URL-címet, menjen vissza az images.google.com oldalra, és illessze be az URL-címet. Ezután mindkét módszerrel megjelenik a fordított képkeresés eredménye; előfordulhat, hogy a Több méret opcióra kell kattintania felül, hogy csak a képeket lássa. Lehetőséget kap a keresés szűkítésére, például animált GIF-ek, clip-art megfelelők keresésére, vagy az eredeti képen használt színséma alapján történő keresésre.

A Google Lens fordított képkeresési lehetőséget is kínál. A Lens saját alkalmazással rendelkezik, de része a Google alkalmazásnak, a Google Fotóknak és a Google Assistantnak is, iOS-en és Androidon. A Lens azonban valójában inkább segít a feladatok elvégzésében, például az azonnali fordításban, a dolgok azonosításában vagy a megvásárolni kívánt termék megtalálásában, mint a forráskép keresésében.

A Chrome a telefontól függően támogatja a fordított képkeresés megoldását is. Amikor a böngészőben megjelenik a keresni kívánt kép, tartsd rajta az ujjad, amíg meg nem jelenik egy felugró menü; alul válaszd a Search Google for This Image (Keresés a Google-ban erre a képre) lehetőséget. Megjegyzés: Ez NEM működik a Google-alkalmazásban vagy más böngészőkben (még a Safariban sem). Csak a Chrome-ban működik.

Ha ez valamiért nem működik, akkor választhatod a Kép megnyitása új lapon lehetőséget is. Ezután másold ki az URL-címet, menj vissza az images.google.com oldalra, és illeszd be az URL-címet. Ezután mindkét módszerrel megjelenik a fordított képkeresés eredménye; előfordulhat, hogy a Több méret opcióra kell kattintani felül, hogy csak a képeket lásd. Lehetőséget kapsz a keresés szűkítésére, például animált GIF-ek, clip-art megfelelők keresésére, vagy az eredeti képen használt színséma alapján történő keresésre.

A Google Lens fordított képkeresési lehetőséget is kínál. A Lens saját alkalmazással rendelkezik, de része a Google alkalmazásnak, a Google Fotóknak és a Google Assistantnak is, iOS-en és Androidon. A Lens azonban valójában inkább segít a feladatok elvégzésében, például az azonnali fordításban, a dolgok azonosításában vagy a megvásárolni kívánt termék megtalálásában, mint a forráskép keresésében.

Vannak olyan keresőmotorok is, amelyek kifejezetten arra irányulnak, hogy segítsenek az alkotóknak kideríteni, hogy ellopták-e a kreatív munkájukat. Nézd meg a Berify és a Pixsy lehetőségeket. Figyelmeztetünk, használatuk sokba kerülhet. Ezek azonban automatikusan és offline is nyomon követik a lopott képeket, és figyelmeztetnek, ha egy képét engedély nélkül használják fel. Ezután behajthatod a lopásért járó pénzt, és ezért érdemes használni őket.

Alkalmazások a fordított képkereséshez

Ha a böngésző helyett az alkalmazásokat részesíti előnyben, akkor közvetlenül egy olyan fordított képkereső eszközre léphet, amelyet mindig az okostelefonján tart.

CamFind

Ez egy alapvető eszköz, amellyel okostelefonjával készíthet felvételeket, és kereshet hasonló tárgyakat, valamint árösszehasonlítást is kaphat, ha termékfelvételről van szó.

Keresés kép alapján

Ezen az alkalmazáson keresztül feltöltés előtt tetszőlegesen manipulálhatsz egy képet, hogy a Google, a Bing, a TinEye és a Yandex találataihoz juss.

Reversee

Ez az alkalmazás közvetlenül a Google Images adatbázisába küldi a képeket, hogy hasonló képeket keressen, de 3,99 dollárért frissíthetsz a pro verzióra, és a Bing és a Yandex adatbázisából is kaphatsz eredményeket.

Yandex fordított képkeresés

A fordított képkeresés a Yandex képkeresőből is hoz eredményeket. A Yandex az orosz Google-ként ismert, és hasonló képkereső funkciója a helymeghatározásban és az arcok egyezésében való briliáns jártassága miatt kiemelkedik a többi keresőmotor közül. Ez az ingyenes fordított képkeresés lehetővé teszi, hogy a Yandex keresés képi eredmények alapján történő keresésén keresztül információkat fedezz fel egy híres személyiségről vagy festői szépségről.

TinEye

A TinEye egy fordított képkeresésre specializálódott keresőmotor. Egy kép beküldésekor a TinEye létrehozza az említett kép "egyedi és kompakt digitális aláírását vagy ujjlenyomatát", és összeveti azt más indexelt képekkel.[6] Ez az eljárás még a beküldött kép erősen szerkesztett változatainak is képes megfeleltetni, de általában nem ad vissza hasonló képeket a találatok között.

Pixsy

A Pixsy fordított képkeresési technológiája a Pixsy platformra feltöltött képekhez tartozó képegyezéseket[8] észleli a nyilvános interneten.[9] Az új egyezéseket automatikusan észleli, és figyelmeztetést küld a felhasználónak. Jogosulatlan felhasználás esetén a Pixsy kártérítés-visszatérítési szolgáltatást kínál a képtulajdonosok munkájának kereskedelmi célú felhasználására.

A Pixsy világszerte több mint 25 ügyvédi irodával és ügyvéddel működik együtt, hogy megoldást találjon a szerzői jogok megsértése esetén. A Pixsy a Flickr platform és a felhasználók stratégiai képfelügyeleti szolgáltatása. A Pixsy-t kritika érte, amiért magas licencdíjakra vonatkozó követeléseket bocsátott ki olyan weboldalakkal kapcsolatban, amelyek kisebb attribúciós hibákat vétettek, amikor elavult Creative Commons licencek alapján közzétett képeket használtak.

eBay

Az eBay ShopBot fordított képkeresést használ a termékek megtalálására a felhasználó által feltöltött fotó alapján. Az eBay ResNet-50 hálózatot használ a kategóriafelismeréshez, a képek hash-jait a Google Bigtable-ben tárolja; az Apache Spark feladatokat a Google Cloud Dataproc üzemelteti a képek hash-jának kinyeréséhez; a képrangsorolási szolgáltatást pedig a Kubernetes telepíti.

SK Planet

Az SK Planet fordított képkeresést használ a kapcsolódó divatcikkek keresésére az e-kereskedelmi weboldalán. A látáskódoló hálózatot a TensorFlow inception-v3 alapján fejlesztette ki, a konvergencia sebességével és általánosításával a termelési felhasználáshoz. A többosztályos osztályozáshoz rekurrens neurális hálózatot használ, és a divattermékek érdeklődési régiójának felismerése a Faster R-CNN-en alapul. Az SK Planet fordított képkereső rendszere kevesebb mint 100 emberhónap alatt épült fel.

Alibaba

Az Alibaba 2014 folyamán kiadta a Pailitao alkalmazást. A Pailitao (kínaiul: 拍立淘, szó szerint azt jelenti, hogy vásárlás egy fényképezőgépen keresztül) lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a keresett tárgyról készített fénykép segítségével keressenek termékeket az Alibaba e-kereskedelmi platformján. A Pailitao alkalmazás egy mély CNN-modellt használ elágazásokkal a közös észleléshez és jellemzőtanuláshoz, hogy felfedezze a felismerési maszkot és a pontos megkülönböztető jellemzőt a háttérzavarok nélkül. A GoogLeNet V1-et a kategória-előrejelzés és a jellemzőtanulás alapmodelljeként alkalmazzák.

LykDat

A LykDat fordított képkeresést használ a divattermékek keresésére a világhálón található különböző online áruházakban. A LykDat egy Twitter-robotot is biztosít, amely segít a felhasználóknak a Twitteren belül talált fotók fordított képkeresését elvégezni[.

JD.com

A JD.com a Middleware '18 konferencián hozta nyilvánosságra valós idejű vizuális keresőrendszerének tervezését és megvalósítását. A szakértői értékeléssel ellátott tanulmány a JD 300 millió napi aktív felhasználóval rendelkező, elosztott hierarchikus képjellemző-kivonatoló, indexelő és visszakereső rendszere által használt algoritmusokra összpontosít. A rendszer óránként 80 millió frissítést volt képes fenntartani az adatbázisában, amikor 2018-ban termelésbe állították[24].

Bing

A Microsoft Bing a KDD'18 konferencián tette közzé fordított képkereső rendszerének architektúráját. A dokumentum szerint a felhasználó által beküldött lekérdezett kép tartalmának leírásához számos jellemzőt használnak fel, többek között mély neurális hálózati kódolók, kategóriafelismerő jellemzők, arcfelismerő jellemzők, színjellemzők és duplikátum-felismerő jellemzők segítségéve

Hogyan keress vissza egy képet a telefon és a PC segítségével

Az emberek legtöbbször korlátokba ütköznek bizonyos online szolgáltatások használatakor, amelyek csak asztali géppel érhetők el. Ez azonban nem így van a mi fordított képkereső eszközünkkel. Ahogyan a Google fordított képkeresést végez a számítógépen, a telefonon történő képkeresés is hasonló módon történik. Így nem számít, hogy melyik eszközt használod a kereséshez, soha nem szkompatibilitási problémákkal szembesülni, miközben ezt az eszközt használod.

Fordított képkeresés kiterjesztés

Ez nem egy olyan alkalmazás, amelybe belépsz, hanem inkább egy olyan alkalmazás, amely más alkalmazásokhoz ad egy bővítményt. Ez egy ilyen kiterjesztés gombot helyez el a Fotókon, a Facebookon és más alkalmazásokon belül, így a Másolás vagy a Küldés mellett a Kép keresése opció is megjelenik. Az eredmények a mobil böngészőben jelennek meg, és a Google, a TinEye és a Yandex kínálatából származnak.

Képkeresés és adatvédelem

A Fordított keresés hasznos a fényképek, WhatsApp képek, képernyőképek és internetes mémek forrásának ellenőrzéséhez. A Tinder és a Facebook felhasználói a Képes keresést a potenciális randevúk profilképeinek felkutatására, az utazók a fényképek helyének megállapítására, míg a házassági oldalak a hamis feltöltések felderítésére használják a fordított keresést.

Minden feltöltött képet névtelenül tárolnak a Google felhőben, és más felhasználók nem fedezhetik fel. Minden fotó a feltöltést követő néhány órán belül automatikusan törlődik a felhőtárolóból.