, 2022/1/4

A nehéz 2020-as év ellenére, amikor a Covid-19 világszerte pusztítást végzett a vállalatokon, a GOOG részvényeivel jelenleg 2821. augusztus 28-án részvényenként 2841 dolláron kereskednek. A 2014-es 2-4-1-es részvényfelosztás miatt a Google tőzsdei bevezetésekor történt 1000 fontos befektetés - 11 részvény vásárlása - most körülbelül 62 000 dollárt érne

google subsidiaries

A Google leányvállalatai

Nest

Intelligens háztartási cikkek iparági típusa

A vállalatért 3,2 milliárd dollárt fizettek.

A vásárlás dátuma: február 7.

A Google 2014-ben vásárolta meg a Nestet a Google tulajdonában lévő cégek egyike, és egyesítette a Google Home üzletágával, így lett belőle a Google Nest, egy okosotthon termékcsalád, amely biztonsági riasztórendszereket, biztonsági kamerákat, Wifi routereket és otthoni asszisztens eszközöket tartalmaz.

Tony Fadell és Matt Rogers 2010-ben alapította a Nest Labs-t. Mind Fadell, mind Rogers távozott az Apple iPod és iPhone fejlesztő csoportjából, hogy létrehozzanak egy technológiai startupot, amely a termosztát szenzorvezérelt, Wifi-képes, tanuló és programozható kütyüvé alakítására összpontosít.

DoubleClick

Hirdetéskezelési és reklámkiszolgálási megoldások

A vételár 3,1 milliárd dollár volt.

Az adásvétel dátuma: március 11.

A Google 2008-ban vásárolta meg a DoubleClicket, amely a Google tulajdonában lévő vállalatok egyike, hogy javítsa ügyfelei elemzési és hirdetéscélzási képességeit. A Google DoubleClick és a Google AdWords márkák 2018-ban megszűntek, így a Google Ads lett a marketingesek elsődleges platformja.

A DoubleClick 1996-ban alakult, és az 1990-es évek során az internetes reklámozás kezdeti hullámának vezetőjeként vált ismertté, és a dotcom-korszak egyik tőzsdei kedvencévé. 2005-ben a Hellman & Friedman 1,1 milliárd dollárt költött arra, hogy a vállalat többségi részvényese legyen egy "take-private" tranzakció keretében.

Looker

Üzleti intelligencia szoftver és adatelemzés

A vállalatért 2,6 milliárd dollárt fizettek.

A vásárlás dátuma: február 12.

A Looker egyike azoknak a cégeknek, amelyek az év elején kerültek a Google tulajdonába, és a vállalat a Google Cloud szolgáltatáson keresztül várja a képességeit. A Looker segíthet az ügyfeleknek javítani az adatelemzési kapacitásukat, üzleti betekintést nyújtani és adatvezérelt alkalmazásokat fejleszteni a Google Cloudon.

A Lloyd Tabb által 2011-ben alapított Looker egyszerűvé teszi a vállalkozások számára az adatok begyűjtését és elemzését. Az adatok kinyeréséhez és kiértékeléséhez a legtöbb történelmi üzleti intelligenciaeszköz akkoriban mérnöki és programozási ismereteket igényelt. A Looker azzal könnyítette meg az eljárást, hogy a programozási lekérdezéseket úgy változtatta meg, hogy azok inkább a természetes nyelvekhez, például az angolhoz hasonlóan olvashatók legyenek. A felhasználók ennek eredményeképpen anélkül tudtak adatelemzéseket végezni, hogy kódot kellett volna "beszélniük".

YouTube

Online videómegosztó platform a cég típusa.

A vállalatért 1,65 milliárd dollárt fizettek.

A vásárlás időpontja: november 13.

A YouTube hirdetési bevételei 2019-ben: 15,1 milliárd dollár

Eközben a Google Video, a cég 2005-ben debütált videoplatformja a Google tulajdonában lévő cégek egyike, amely nehezen tudott teret nyerni. Amikor a Google 2006 végén megvásárolta a YouTube-ot, egy új, nagy teljesítményű videoplatformra tett szert. A YouTube jelentős reklámbevételi forrásnak bizonyult az Alphabet számára, valamint a prémium és a YouTube TV előfizetéseken keresztül bevételi forrásnak.

A YouTube-ot 2005-ben három korábbi PayPal-alkalmazott indította el, akik úgy érezték, hogy az átlagemberek szívesen töltenék fel otthoni filmjeiket az internetre. A YouTube 2006 nyarára már több mint 100 millió videót szolgáltatott fel naponta. A YouTube a gyors növekedéssel járó technikai problémák és a kereskedelmi siker hiánya miatt egyaránt vevőt kezdett keresni.

Waze

A mobil navigációra szolgáló alkalmazás a cég típusa.

A cégért 966 millió dollárt fizettek.

A vásárlás időpontja: június 11.

Azóta a Google úgy tudja pénzzé tenni a szolgáltatást, hogy hirdetési szolgáltatásokat ad el vállalatoknak, többek között olyan hirdetéseket, amelyek értesítik az autósokat, ha partnerüzletek közelében járnak. 2018-ban a Waze, amely egyike a Google tulajdonában lévő cégeknek, amely meghaladta a 100 millió havi aktív felhasználót.

A Waze-t 2008-ban hozták létre Izraelben. A Google öt évvel később vásárolta meg a tömeges mobil közlekedési tanácsadó és navigációs szolgáltatást, amikor saját Google Maps alkalmazása már hét éves volt. Bár a Waze felvásárlása a verseny csökkentésének egyik megközelítése volt, a Google a Waze forgalmat frissítő szolgáltatásait a Google Maps egyedi fejlesztésének is tekintette.

Fitbit Inc.

Viselhető fitnesz kütyük és alkalmazások a cég típusai.

A vételárat 2,1 milliárd dollár körülire becsülik.

A vásárlás időpontja: január 14.

1,4 milliárd dollár éves árbevétel 2019-ben

2019-es éves nettó veszteség: 320,7 millió dollár

James Park és Eric Friedman 2007-ben hozta létre a Fitbit a Google tulajdonában lévő egyik céget, hogy olyan viselhető eszközt hozzon létre, amely vezeték nélküli technológiát alkalmaz a felhasználók egészségének és fittségének javítására. Az okosórák, a karpántos fitneszkövetők, a digitális fitneszfigyelő alkalmazás, valamint a kapcsolódó felszerelések, kiegészítők és szolgáltatások a vállalat kínálatában szerepelnek.

A Timex karóra-technológia 2019-es felvásárlása után a Google 2021 januárjában vásárolta meg a Fitbitet, miután a tranzakciót eredetileg 2019 novemberében hozták nyilvánosságra. Ezzel bővült a Google viselhető eszközkínálata. A felvásárlást az Európai Unió trösztellenes szabályozói engedélyezték olyan kikötésekkel, amelyek célja a felhasználók egészségügyi adatainak védelme és a verseny megőrzése volt a viselhető technológiák piacán. A Google hangsúlyozta, hogy a felvásárlás az eszközökről szól, nem az adatokról, és kijelentette, hogy a felhasználói adatokat nem fogják felhasználni a Google hirdetésekhez. Az Igazságügyi Minisztérium Google ellen indított trösztellenes ügye miatt azonban a felvásárlást alaposabban megvizsgálhatják, és továbbra is érzékeny a szabályozási aggályokra.

Bejegyeztetésre kötelezett leányvállalatok listája

Google INC

Egy delaware-i vállalat

Leányvállalatok

Joghatóság

@Last Software, Inc. Delavare

AdScape Media, Inc. Delaware

Android, Inc. Delaware

AppJet Inc. Delaware

dMarc Broadcasting, Inc. Delaware

DoubleClick Holding Corp. Delaware

DoubleClick International Holding LLC Delaware

DoubleClick Real Property LLC Delaware

FeedBurner, Inc. Delaware

Gizmo5 Technologies, Inc. Delaware

Google Affiliate Network Inc. Illinois

Google Airwaves Inc. Delaware

Google International LLC Delaware

Google LLC Delaware

Google Payment Corp. Delaware

Google Spectrum Investments Inc. Delavare

GrandCentral Communication, Inc. Delaware

Green Border Technologies, Inc. Delaware

ImageAmerica, Inc. Missouri

ImageAmerica Aviation, Inc. Delaware

JotSpot Inc. Delaware

MessageMedia US/Europe Inc. Delaware

Nevengineering, Inc. Delaware

Omnisio, Inc. Delaware

Orkut.com LLC Delaware

Picasa LLC Delaware

Postini, Inc. Delaware

Postini Canada Holding Co. Delaware

reCAPTCHA Inc. Delaware

Scott Concepts, LLC Delaware

Scott Studios, LLC Delaware

Teracent Corporation Delaware

Tonic Systems, Inc. Delaware

Urchin Software Corporation Delaware

WebAd Corporation Delaware

YouTube, LLC Delaware

Mivel foglalkozik az Alphabet vállalat?

A kaliforniai Mountain View-ban székelő Alphabet Inc. egy amerikai globális technológiai konglomerátum holdingvállalat. 2015. október 2-án alakult meg a Google átszervezésének eredményeként, és a Google és számos korábbi Google-leányvállalat anyavállalata lett. A két Google-alapító társalapító maradt az Alphabet irányító tulajdonosai, igazgatósági tagjai és dolgozói. Az Alphabet a világ harmadik legnagyobb technológiai cége az árbevétel alapján, valamint az egyik legértékesebb.

Az Alphabet Inc. létrehozását az a törekvés motiválta, hogy a Google alaptevékenységét "tisztábbá és felelősségteljesebbé" tegyék, ugyanakkor az internetes szolgáltatásoktól eltérő iparágakban tevékenykedő konszerncégeknek nagyobb önállóságot biztosítsanak. Larry Page és Sergey Brin, a vállalat alapítói 2019 decemberében jelentették be lemondásukat vezető pozícióikról, a vezérigazgatói posztot Sundar Pichai veszi át, aki egyben a Google vezérigazgatója is. Page és Brin továbbra is az Alphabet Inc. társalapítói, valamint dolgozói, igazgatósági tagjai és irányító részvényesei.