, 2022/1/4

A webdesign-eszközök ilyen sokfélesége mellett a Google Sites elég könnyen használható és intuitív platformnak tűnik. A rendszer lehetővé teszi ingyenes weboldalak indítását anélkül, hogy bármilyen kódolási készségre és webdesign-szakértelemre lenne szükség. A beépített drag-and-drop szerkesztőnek köszönhetően a projekt elindításának folyamata egyszerűvé és problémamentessé válik a kezdők és a webdesign-szakértők számára egyaránt.

Google website builder

A Google Suite csomagba foglalt honlapkészítő kezdetben a kezdők igényeihez igazodik. A szolgáltatás meglehetősen kényelmes és érthető minden felhasználói kategória számára, és minden egyes webdesigner számára sokat kínál. Az egyetlen dolog, amiről előzetesen gondoskodni kell, az egy Google-fiók, amelyet ingyenesen regisztrálhat. Ha már rendelkezik ilyennel, akkor bármikor elérheti a honlapkészítőt, hogy folytassa a projekt létrehozását.

Mi a Google Sites

A Google Sites - egy weboldal-építő, amely egyszerű használatot és kényelmet kínál, mivel kezdetben a kezdők igényeihez és készségeihez igazodik. A platform alapértelmezés szerint a WYSIWYG-szerkesztőt használja, bár a felülete jól működik azoknak a felhasználóknak is, akik kézzel kívánják szerkeszteni a weboldal kódját, hogy egyedi eredményt érjenek el.

A Google Sites segítségével egyszerűen, mindössze néhány kattintással létrehozhat és kezelhet interaktív és dinamikus projekteket. A rendszerrel való munkához nincs szükség programozási ismeretekre vagy webdesign-tapasztalatokra - csak kövesd az általa generált tippeket, és fedezd fel a műszerfalat, hogy folytasd a weboldal-fejlesztési folyamatot.

Ha azon gondolkodol, hogy honlapot indítasz a honlapkészítővel, tudni kell, hogy a Google nemrég bejelentette, hogy 2021. szeptember 1-jétől nem támogatja tovább a jelenlegi Classic Sites verziót. Így neked a szoftver új verziójában kell majd projektet indítani, és ezt az alábbiakban tárgyaljuk. Az alábbiakban egy részletes útmutatót olvashatsz, amely segít kitalálni, hogy milyen elengedhetetlen lépések szükségesek ahhoz, hogy ingyenesen indíthass weboldalt a Google segítségével.

Válaszd ki a weboldal nevét és sablonját

Hogyan hozhatsz létre ingyenesen weboldalt a Google-on

Amint bejelentkezel a Google-fiókodba, és elindítod a honlapkészítőt, átirányítsd a vezérlőpultra. Itt vannak az ott elvégzendő lépések:

Add meg a cégnevét - ehhez kattints a címre;

Fejléckép módosítása - lehetőséged van arra, hogy a Google Sites által kínált stock képek közül válassz egyet, vagy töltsd fel a sajátodat;

Válaszd ki a megfelelő fejlécstílust (Címlap, Nagy banner, Banner, Csak a cím);

Válassz sablont - érd el a képernyő jobb oldalán található részletes menüben elérhető "Témák" részt;

Itt válaszd ki a fejléc színét és betűtípusát - a rendelkezésre álló lehetőségek a "Témák" részben találhatók.

Ha már a sablonokról beszélünk, a Google Sites nem kínál alapértelmezett sablont az új weboldalakhoz, hogy a felhasználók teljes kontrollt nyerjenek projektjeik felett. Ehelyett a weboldal-építő lehetővé teszi, hogy a galériából válasszon a meglévő témák közül. Ami a témák választékát illeti, az nem annyira lenyűgöző, de azért itt is van miből választani.

Weboldal elrendezés szerkesztése

Miközben a weboldal fejlesztésén dolgozol, lehetőséged lesz arra, hogy kiválaszd és szerkeszd a weboldal elrendezését:

Menj a jobb oldali képernyőmenüben található "Layouts" szakaszba;

Válaszd ki a neked tetsző opciót - összesen 6 elrendezési változat közül választhatsz. Ezek közé tartozik az egy-, két-, három- és négyoszlopos elrendezés;

Kattints az igényeidnek megfelelőre az alapértelmezett elrendezés lecseréléséhez;

Kezd el a blokk szerkesztését - add meg a szöveget, tölts fel képeket.

Annyi képet adhatsz hozzá, amennyire szükséged van a résszel kapcsolatos tartalom biztosításához - ez egyszerű, problémamentes és gyors. Csak győződj meg róla, hogy megfelelő elrendezést választasz, amely minden szükséges információt bemutat.

Oldalak hozzáadása és testreszabása

Hogyan hozz létre egy webhelyet ingyenesen a Google-on

Amint végeztél az elrendezés kiválasztásával, itt az ideje, hogy új webhelyoldalakat adj hozzá. A Google Sites lehetővé teszi a korlátlan számú oldal hozzáadását, amelyek a következményekben és típusokban különböznek egymástól. Oldal hozzáadásához hajtsd végre a következő lépéseket:

Válts a vezérlőpanel jobb oldali menüjének "Oldalak" fülére;

Kattints az alul elérhető "+" gombra;

Nevezd el az oldalt vagy/és adja meg az egyéni elérési utat a beillesztéshez;

Kattints a "Kész" gombra;

Annyi oldalt adhatsz hozzá, amennyire szüksége van, vagy duplikálhatod a meglévőket, hogy időt és energiát takaríts meg. Az oldalt el is rejtheted a navigációból;

Ha szükséges, adj aloldalakat a meglévő oldalakhoz, és rendelj hozzájuk speciális tulajdonságokat. Létrehozhatsz és hozzáadhatsz standard weboldalakat a tartalom bemutatására és dokumentumok csatolására, bejelentéseket a vállalati hírek és frissítések közzétételére, kezdőlapokat, listaoldalakat, valamint fájlszekrényeket a fájlok tárolására, kezelésére és megosztására.

Tartalom feltöltése

Miután testreszabtad az oldalakat, itt az ideje, hogy az egész honlapkészítési folyamat egyik legidőigényesebb, legfelelősségteljesebb és legtömegesebb részéhez, a tartalom feltöltéséhez térj hozzá. Ezzel a céllal a következőket kell tenni:

Érd el a vezérlőpanel "Beszúrás" fülét;

Válaszd ki a hozzáadandó tartalom típusát. A legmegfelelőbb opció kiválasztása attól függ, hogy a fájlok eredetileg milyen forrásban vannak tárolva;

A "Szövegdobozok" rész lehetővé teszi a szövegek hozzáadását és szerkesztését (betűtípusok és paraméterek beállítása, linkek beillesztése stb.);

A "Képek" szakaszban feltöltheti saját képfájljait, vagy választhat a rendszer gyűjteményéből;

A "Beágyazás" opció lehetővé teszi a tartalom beágyazását kódintegráción keresztül;

"Meghajtó" lehetővé teszi a fájlok feltöltését az Ön által használt eszközről;

Válaszd ki a weboldalra feltölteni kívánt tartalom típusát - a "Beszúrás" gomb rengeteg változatot tár fel, amelyek a felhasználók túlnyomó többségének igényeit lefedik: Tartalomjegyzék, képkörhinta, gomb, osztó, YouTube, térkép, naptár, dokumentumok, diák, diaképek, lapok, űrlapok és diagramok. Bármelyik elemet is választja, tovább testreszabhatja azt a weboldalának specializációjára való tekintettel;

Válaszd ki és integrálja a szabványos "szerkentyűket" (ha szükséges) - kalkulátorok, hírfolyam, Google Search Console a kész projektek jobb keresőmotoros optimalizálásához, Google Analytics stb.

Mivel a Sites egy Google-alapú weboldalépítő, lehetővé teszi bármely olyan G Suite-bővítmény integrálását, amelyet fontosnak és szükségesnek tartasz a projekted számára. Ne feledd, hogy a szükséges elemek integrálásához nincs szükség harmadik féltől származó bővítményekre vagy pluginokra - csak nézd meg a bővítmények készletét, és válaszd ki azokat, amelyekre jelenleg szükséged van (Google Docs, Drive, Collections, Jamboard, Blogger és miegymás).

A webhelykezelési lehetőségek áttekintése

Mielőtt az új projekted a világ elé tárnád, be kell állítani és konfigurálnia néhány legkritikusabb elemet és weboldal-kezelési opciót.

Menjen a "Beállítások" szakaszba, hogy csatlakoztassa a webhely analitikáját, feltöltse vagy kiválassza a logó/favicon képeket, böngészhesse a megtekintő eszközöket, beállítsa az egyéni webhely URL-eket, beállítsa a bejelentő bannert, hozzárendelje a webhely megosztási jogokat stb.

Ha még mindig van valami, amit nem értesz itt, csak lépj be a "Tegyen egy túrát" gombra, hogy megnézd, mi van a rendszerbeállítások mögött.

Abban az esetben, ha webfejlesztőkből álló csapattal tervezed a weboldal létrehozását, a rendszer lehetővé teszi több közreműködő hozzáadását a projekthez. Feliratkozhatsz a legutóbbi projektváltozásokra is, hogy tisztában legyen a weboldalon végzett összes szerkesztéssel és változtatással.

Bármilyen beállításokat is szándékozol elvégezni, mindegyik elérhető - akár a megfelelő "Beállítások" részben, akár a projekt vezérlőpanelén.

Domain név kiválasztása

Van még egy dolog, amit meg kell tennie, mielőtt elérhetővé tennéd az interneten. Ki kell választani a projekted domain nevét.

Ha már rendelkezel domain névvel, akkor ezen a néven közzétehetsz egy weboldalt.

Egy másik lehetőség, hogy teljesen új domain nevet szerezz a Google-tól - érd el a "Beállítások" részben elérhető "Egyéni domainek" fület, és add meg a projektedhez kívánt nevet.

Ne feledd, hogy a domainnévnek figyelemre méltónak és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. Nemcsak az üzleti résedhez kell kapcsolódnia, hanem a célközönség számára is egyedinek és emlékezetesnek kell lennie. Ne legyen azonban túl hosszú, hogy elkerüld a terjedelmes URL-címeket.

Lásd még: Mi az a domainnév és hogyan működnek a domainek.

A webhely-hozzáférés beállítása

Kényelmes lehetőség van arra, hogy a kész projektet megoszd más felhasználókkal. A hozzáférési jog beállításához a következőket kell tenni:

Érd el a "Megosztás másokkal" lapot a vezérlőpulton;

válaszd ki a Vázlat módot, hogy a weboldalad ne tedd közzé, amíg az építés alatt áll;

válaszd a "Privát" opciót, hogy más felhasználók ne férhessenek hozzá a projektedhez;

Válaszd ki azokat az egyes felhasználókat vagy csoportokat, akiknek joguk lesz a projekt szerkesztésére;

Nyilvánosságra hozhatod a projektet, hogy mindenki számára elérhetővé tedd;

Ha szeretnél meghívni bárkit, hogy szerkessze veled együtt a weboldalt, a rendszer lehetővé teszi ezt ezen személyek e-mail címeinek megadásával és meghívók küldésével;

Ha meg szeretnéd védeni a projektedet, bejelölheted azt a gombot, amely lehetővé teszi, hogy más szerkesztők ne tehessék közzé a projektet, ne változtathassák meg a hozzáférési jogokat, és ne adhassanak hozzá új személyeket a tudtod nélkül;

Használd az Előnézet opciót a projekt végleges közzététele előtt, hogy megbizonyosodj arról, hogy az megfelelően néz ki asztali számítógépek, táblagépek és mobilok képernyőjén.

Mindent egybevetve, a webhelymegosztási funkció nagyon kényelmes a csapatban dolgozóknak vagy azoknak a felhasználóknak, akik egyedi weboldalak fejlesztésében vesznek részt az ügyfelek számára.

Google Analytics csatlakoztatása

A Google Sites lehetővé teszi a Google Analytics csatlakoztatását a kész projekthez. Ez egy elengedhetetlen funkció, ha tisztában szeretnél maradni projekted főbb paramétereivel és a teljesítményed, valamint a SEO minősítést befolyásoló tényezőkkel. Ha csatlakoztatni szeretnéd weboldalad egy Google Analytics-fiókhoz, és betekintést/metrikákat szeretnél kapni a projekt használatáról, végezd el a következő lépéseket:

Lépj be a Beállítások szakaszba;

Válaszd ki az "Analitika" fület;

Engedélyezd az analitikát a megfelelő mérési/követési fiók azonosítójának megadásával.

A Google Analytics integrálása segít megismerni a forgalom áramlását és ingadozását, a webhelyed a megadott időszak alatt meglátogató felhasználók számát, a konverziós arányokat, a forgalom célpontjait és forrásait, a webhely elhagyásának arányát, valamint sok más fontos paramétert, amelyek végül meghatározhatják vagy megtörhetik a webhely teljes teljesítményét. Ezen jellemzők ismerete segít abban, hogy időben orvosold a lehetséges problémákat, és így elkerüld a súlyosabb következményeket.

A SEO-konfigurációk beállítása és a weboldal közzététele

Van még egy lényeges dolog, amit meg kell tenni, mielőtt online elérhetővé tennéd weboldalad. Most a keresőoptimalizálásról beszélünk. A Google Sites lehetővé teszi a főbb SEO paraméterek beállítását, hogy biztositsd az újonnan létrehozott projekt magas keresőmotoros rangsorolását:

Érd el a "Beállítások" részt;

Keresd meg a SEO lapot;

Töltsd ki a fő mezőket, amelyek a webhelye SEO-pozícióival kapcsolatosak, és ellenőrizd az információt kétszer;

Ajánlott a Google Search Console csatlakoztatása, ami megkönnyíti a keresőmotorok számára a projekt indexelését.

Most, hogy webhelyed 100%-ban készen áll a közzétételre, csak kattints a "Közzététel" gombra, és nézd meg az eredményt!

Végeredmény

Akár kezdő, akár tapasztalt, kódolásban jártas fejlesztő, aki hajlandó weboldalt készíteni a Google-on, a Google Sites segítségével könnyedén elsajátíthatja azt. Ez egy meglehetősen funkcionális rendszer, annak ellenére, hogy minimalista dizájnnal rendelkezik. A Google Sites segítségével történő projektek elindításához és kezeléséhez nincs szükség különösebb programozási ismeretekre. A vezérlőpanel intuitív és könnyen felfedezhető, az eredmény pedig hosszú távon megéri a fáradságot.

A honlapkészítővel csak egyszerű, meglehetősen korlátozott funkcionalitású weboldalakat lehet létrehozni. Kisebb projektekhez jól működik, míg teljes funkcionalitású weboldalak indítása aligha lesz lehetséges. Ha szándékában áll további projektfejlesztésen és promóción dolgozni, érdemes már a kezdetektől fogva egy minőségi, funkciógazdag weboldalépítőt választani. A Wix, az uKit, a Weebly vagy akár az olyan CMS, mint a WordPress könnyedén megbirkózik bármilyen feladattal. Minden a te webtervezési készségeidtől és tapasztalatodtól függ.