, 2022/1/7

A WordPress közelmúltjában kevés dolog bírt olyan jelentős hatással, mint a Gutenberg. A fejlesztőket támogató és ellenző táborra osztotta, az ezekhez nem csatlakozók pedig egyre kevesebben és kevesebben vannak minden egyes új hír után.

gutenberg wordpress

Miben különbözik a Gutenberg a régi szerkesztőtől?

A klasszikus szerkesztőben minden folytonos volt. Folyamatosan írtad a szöveget, beszúrtál képeket, alá megint szöveg és ez így ment végig. Ez jó is volt addig, amíg meg nem jelentek konkurens platformok, mint például a Medium. Alapértelmezetten könnyebb volt ezekkel elindulni, és szebb bejegyzéseket lehetett velük készíteni.

Jobb volt a UI, azaz a felhasználói felület, könnyebben testre lehetett szabni a tartalmadat, egyszerűbben és jobban lehetett őket használni. Ezért is nőttek hatalmasra a WordPress sablonok és builderek, mert ezt a régi szerkesztőt felváltották a vizuális szerkesztők, amikkel mindent meg lehet csinálni.

A "Gutenberg" egy kódneve egy teljesen új paradigmának a WordPress webhelyek építésében és közzétételében, amelynek célja, hogy forradalmasítsa az egész publikációs élményt, ahogyan Gutenberg tette a nyomtatott szót. Jelenleg a projekt egy négyfázisú folyamat második fázisában van, amely a WordPress minden egyes darabját érinti -- Szerkesztés, Testreszabás (amely magában foglalja a teljes oldalszerkesztést, a blokkmintákat, a blokkkönyvtárat és a blokkalapú témákat), az együttműködést és a többnyelvűséget --, és egy új szerkesztési élményre, a blokkszerkesztőre összpontosít.

A blokkszerkesztő moduláris megközelítést vezet be az oldalak és bejegyzések számára: a szerkesztő minden egyes tartalmi elem, a bekezdéstől a képgalérián át a címsorig, egy saját blokk. És akárcsak a fizikai blokkok, a WordPress blokkok is hozzáadhatók, elrendezhetők és átrendezhetők, lehetővé téve a WordPress felhasználók számára, hogy vizuálisan intuitív módon hozzanak létre médiában gazdag oldalakat -- és olyan munkamódszerek, mint a rövidkódok vagy az egyéni HTML nélkül.

A blokkszerkesztő először 2018 decemberében vált elérhetővé, és még mindig keményen dolgozunk az élmény finomításán, több és jobb blokk létrehozásán, valamint a következő három munkafázis alapjainak megteremtésén. A Gutenberg bővítmény a blokkszerkesztő legfrissebb verzióját biztosítja, így csatlakozhat hozzánk a vérző funkciók tesztelésében, elkezdhet játszani a blokkokkal, és talán inspirálódhat a saját blokkok létrehozására.

Tervezetek megtekintése

A Gutenberg-szerkesztő óriási növekedésen ment keresztül a több mint két év alatt, mióta először publikáltuk ezt a bejegyzést. A minimálisan életképes termék (MVP) bevezetéséből egy érettebb projekt lett, amely egyre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy egységes, teljes webhelyszerkesztési élményt teremtsen a WordPress számára. Hogy számot adjunk ezekkel a változásokkal, újra átnéztük a Gutenberg-szerkesztőt, hogy végigvigyük az új arcát, beleértve azt is, hogy hová fog hamarosan továbblépni.

A Gutenberg nem csak tartalomszerkesztő

Fontos megérteni, hogy a Gutenberg projekt célja, hogy több legyen, mint egy egyszerű tartalomszerkesztő. 2021 júliusában a Gutenberg még mindig csak egy tartalomszerkesztő (nagyrészt). A Gutenberg hosszú távú célja azonban az, hogy a teljes oldalszerkesztésnek nevezett valami felé mozduljon el. A Full Site Editing lényege, hogy a Gutenberg-szerkesztő segítségével a webhely 100%-át megtervezheted majd. Például ahelyett, hogy a WordPress témáddal együtt járó fejlécopciókkal lennél korlátozva, a Gutenberg segítségével egyéni fejléceket tervezhetsz majd a blokkszerkesztő segítségével.

Ez a fajta funkcionalitás még nem érhető el, de úton van, és van néhány "koncepcióbizonylat" projektünk, amelyeket a bejegyzés vége felé megnézhetsz.

A Gutenberg előnyei és hátrányai a népszerű alternatívákkal szemben. Most, hogy már több mint két éve használhatjuk a WordPress blokkszerkesztőjét, jó képünk van a Gutenberg néhány előnyéről és hátrányáról a többi megoldással szemben.

Két fő alternatíva áll rendelkezésedre a WordPressen történő tartalomkészítéshez:

A WordPress TinyMCE szerkesztője: Ez a klasszikus szerkesztő, amelyet a WordPress a WordPress 5.0 előtt használt.

Oldalépítő bővítmények: Ezek olyan harmadik féltől származó bővítmények, amelyek vizuális, drag-and-drop tervezést adnak a WordPresshez.

Általában a klasszikus TinyMCE szerkesztő egy lecsupaszított, szövegszerkesztő-szerű élményt nyújt, míg a lapépítők sokkal rugalmasabb vizuális, drag-and-drop tervezési élményt nyújtanak.

Ha mindhárom szerkesztőt a tervezési rugalmasságuk alapján rendeznénk, akkor ez valahogy így nézne ki: Gutenberg < Oldalépítők (a legrugalmasabbak)

Gutenberg vs. Klasszikus szerkesztő: Gutenbergen: Előnyök és hátrányok

Először is hasonlítsuk össze a Gutenberget a klasszikus TinyMCE szerkesztővel.

Előnyök:

A Gutenberg vizuálisabb tervezési hátteret kínál

Nem kell rövidkódokat használni a tartalom beágyazásához - egységes blokkrendszert kapunk

Hátrányok:

Néhányan kissé nehézkesnek találják a Gutenbergben való írást, mivel minden egyes bekezdés egy külön blokk. Hosszú bejegyzések esetén nehézkes lehet a szöveg manipulálása. Lehet, hogy jobban szeret más szerkesztőprogramban írni, és a szöveget beilleszteni a Gutenbergbe, amikor befejezte.

Bár a Gutenberg teljesítménye jelentősen javult, még mindig előfordulhat, hogy hatalmas posztoknál lemarad, ami a klasszikus szerkesztővel kevésbé fordul elő. Ha úgy gondolod, hogy a klasszikus TinyMCE szerkesztő jobban megfelel az igényeidnek, akkor a Gutenberg szerkesztőt teljesen letilthatod.

Gutenberg vs Page Builders: Gutenbergen: Előnyök és hátrányok

Most pedig nézzük meg, hogyan áll a Gutenberg a harmadik féltől származó page builder pluginekkel szemben.

Előnyök:

A Gutenberg egy alapfunkció, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnia a kompatibilitási problémák miatt.

Mivel ez egy alapfunkció, minden fejlesztő beépítheti a Gutenberg-támogatást a bővítményeibe, ami javítja a kompatibilitást.

A Gutenberg tisztább, könnyebb kódot ad ki. Mindent egybevetve, a Gutenberggel készített dizájn általában gyorsabban töltődik be, mint ugyanez az oldalépítővel készített dizájn.

Hátrányok:

A Gutenberg nem kínál megfelelő vizuális szerkesztést, mint az oldalépítők. Könnyebben hozzáférhető, mint a klasszikus szerkesztő, de még mindig nem 100%-ban zökkenőmentes, mint egy page builder.

Az oldalépítők még mindig rugalmasabb tervezési és elrendezési lehetőségeket biztosítanak.

A legtöbb oldalépítő sokkal gördülékenyebb és rugalmasabb drag-and-drop mozgást kínál.

Gondolatok az összehasonlításról

A felhasználók többsége számára a Gutenberg a rugalmasság szempontjából a legjobbat nyújtja. A legtöbb embernek nincs szüksége egy oldalépítő rugalmasságára a tartalmaihoz, különösen a blogbejegyzésekhez. Ugyanakkor jó dolog gyorsan beállítani egy több oszlopos dizájnt vagy beilleszteni egy gombot, amit a klasszikus szerkesztő nem tesz egyszerűvé.

Tehát ezt szem előtt tartva térjünk rá, hogyan kezdheted el használni a Gutenberget. A Gutenberg WordPress blokkszerkesztő használata

Most, hogy már tudsz egy kicsit a Gutenberg blokkszerkesztőről, ássuk bele magunkat abba, hogyan kezdheted el használni a tartalom létrehozásához.

A kezelőfelület bevezető áttekintésével kezdünk, majd fokozatosan fejleszteni fogjuk a szerkesztő használatának és a munkafolyamatok javításának fejlettebb módjait.

A Gutenberg blokkszerkesztő felülete

A szerkesztőnek három fő része van:

Tartalom: A tartalom foglalja el a képernyő nagy részét. Egy vizuális előnézetet láthatsz arról, hogy hogyan fog kinézni a webhelyed elülső részén. Ez nem 100%-ig pontos, de elég jó képet kaphatsz a végleges dizájnról.

Felső eszköztár: A felső eszköztár segít új blokkok beillesztésében, a visszavonásban/visszavonásban és más fontos beállítások elérésében.

Oldalsáv: Az oldalsáv két fület tartalmaz. A Hozzászólás fülön a hozzászólás szintű beállításokat konfigurálhatod, mint például a kategóriák, címkék, kiemelt kép stb. A Blokk fül a kiválasztott blokk beállításait mutatja.

A még magával ragadóbb írási élmény megteremtése érdekében elrejtheti az oldalsávot a jobb felső sarokban található "fogaskerék" ikonra kattintva. Az oldalsáv visszahozásához csak annyit kell tennie, hogy ismét a "fogaskerék" ikonra kattint: A "fogaskerék" ikonra kattintva megjelenik/elrejti az oldalsávot.

InfoA szerkesztője kissé másképp nézhet ki, mivel a témafejlesztőknek lehetőségük van arra, hogy saját stílusaikat hozzáadják a szerkesztőhöz, hogy vizuálisabb élményt nyújtsanak. A témától függően eltérő betűtípusokat vagy színeket láthatsz.

Blokkok hozzáadása

Ha normál bekezdéses szöveget szeretnél hozzáadni a bejegyzéséhez, csak kattints és írd be. Minden alkalommal, amikor lenyomod az Entert, a szerkesztő automatikusan létrehoz egy új bekezdésblokkot. Más típusú tartalmakhoz új blokkot kell beszúrni. A blokkokat képekhez, gombokhoz, videóbeágyazásokhoz stb. fogod használni. Új blokk hozzáadásához a felületen található "plusz" ikonok egyikére kattintva tudsz új blokkot beilleszteni. Ez a fő blokkbeillesztő ikon a bal felső sarokban, de a felületen belül más ikonokat is láthatsz, amelyek egy kisebb blokkbeillesztő felületet nyitnak meg.

Helyezd az egérkurzort arra a helyre, ahová az új blokkot be kívánod illeszteni. Ha például a gomb alá szeretnél új blokkot beilleszteni, kattints a gomb alá, majd kattints a + ikonra. Egy oldalsó panelt kell látnod, amely az összes rendelkezésre álló blokkot mutatja, különböző kategóriákba sorolva. Kereshetsz egy adott blokkot, vagy egyszerűen kiválaszthatsz egy lehetőséget a listából. Ha a mutatót egy blokk fölé viszed, megjelenik a funkció leírása és egy előnézet.

A blokk beillesztéséhez csak rá kell kattintani. Például egy hagyományos kép beillesztéséhez csak a képblokkra kell kattintani.

Alapvető formázási lehetőségek

A blokkok alapvető formázási beállításainak elvégzéséhez egy lebegő eszköztárat kapsz, amely bármelyik blokkra kattintva megjelenik.

Ha normál szöveget formázol, itt tudsz:

félkövér vagy dőlt betűt adhat hozzá

Linkek beillesztése

Igazítások módosítása

Formázások hozzáadása, például sorba illesztett kód, áthúzás és feliratkozás.

Speciális blokkbeállítások konfigurálása

Minden beillesztett blokkhoz további beállítások tartoznak az oldalsávban. Egyes blokkok néhány beállítást adhatnak, míg mások több lehetőséget adnak a tervezés, elrendezés, funkcionalitás stb. szabályozására. Egy blokk beállításainak megnyitásához kattints a szerkesztőben a blokkra, és válaszd ki azt. Ezután lépj az oldalsávban a Blokk fülre, hogy megnézd a beállításait.

Blokkok átrendezése

A Gutenberg a másolás és beillesztés használata mellett (amit a szöveggel ugyanúgy megtehet, mint bármely más szerkesztővel) két fő módot kínál a blokkok átrendezésére. Először is, ha egy blokkot néhány pozícióval feljebb vagy lejjebb szeretnél mozgatni, használhatod a lebegő eszköztáron található felfelé vagy lefelé nyilakat. Kiterjedt mozgatáshoz használhatod a drag-and-drop funkciót. Egy blokk áthúzásához és áthelyezéséhez a nyilaktól balra lévő "hat pont" ikonra kell kattintani. Miután az egérrel rákattintottál erre az ikonra, és rajta tartod az egeret, a blokkot az oldal bármely pontjára húzhatod.

Tartalom beágyazása más forrásokból

A Gutenberg külön blokkokkal rendelkezik a harmadik féltől származó tartalmak, például a YouTube, Vimeo, Soundcloud stb. beágyazásához. Mindezeket a lehetőségeket a blokkbeillesztő Embeds részében találod.

Egy YouTube-videó beágyazásához például csak annyit kell tennie, hogy:

Adja hozzá a dedikált YouTube blokkot.

Illeszd be a videó közvetlen URL-címét.

Kattintsa Beágyazás gombra.

A Gutenberg használata

Letöltés: A Gutenberg bővítmény legújabb kiadásának használata a WordPress webhelyén: telepítsd a wp-admin bővítmények oldaláról, vagy töltsd le a WordPress.org bővítménytárából.

Felhasználói dokumentáció: A WordPress-szerkesztő dokumentációjában részletes dokumentáció található a szerkesztő használatáról, mint posztokat és oldalakat létrehozó szerző.

Felhasználói támogatás: Ha problémába ütköztél, először a támogatási fórumokon nézz körül. A fórumok nagyszerű hely a segítségkéréshez. Ha hibát szeretnél jelenteni, kérünk, küld el a Gutenberg adattárba. Kérünk, új hiba létrehozása előtt keress rá, hogy megbizonyosodj arról, hogy az nem duplikátum.

Fejlesztés a Gutenberghez

A bővítés és a testreszabás a WordPress platform középpontjában áll, ez a Gutenberg projekt esetében sincs másképp. A szerkesztőt és a jövőbeli termékeket harmadik fél fejlesztők bővíthetik bővítmények segítségével. Tekintsd át a Blokk létrehozása bemutatót a blokkszerkesztő bővítésének leggyorsabb módjához. Tekintsd meg a Fejlesztői dokumentációt a részletes útmutatókért, dokumentációért és API-hivatkozásokért.

Hozzájárulás a Gutenberghez

A Gutenberg egy nyílt forráskódú projekt, és minden közreműködőt szívesen lát a kódtól a tervezésig, a dokumentációtól a triázsig. A projektet számos közreműködő és önkéntes építi, és örülnénk, ha segítene az építésedben. A Hozzájárulók kézikönyvében minden részletet megtudhat arról, hogyan járulhatsz hozzá. Lásd a CONTRIBUTING.md oldalon a hozzájárulási irányelveket.

Mint minden WordPress projekt esetében, mi is szeretnénk mindenki számára barátságos környezetet biztosítani. Ezt szem előtt tartva minden közreműködőnek be kell tartani a magatartási kódexünket.

Vegyél részt

Csatlakozhatsz hozzánk a #core-editor csatornán a Slacken, a regisztrációs információkért lásd a WordPress Slack oldalát; a csatlakozás ingyenes. Heti találkozók A szerkesztői csapat hetente szerdánként 14:00 UTC-kor találkozik a Slacken. Ha nem tudsz csatlakozni a megbeszéléshez, a napirend és a jegyzetek a Make WordPress blogon kerülnek fel. A WordPress szabad szoftver, és a GNU General Public License 2. verziója vagy (tetszés szerint) bármely későbbi verziója szerint kerül kiadásra. A teljes licencért lásd a LICENSE.md fájlt.