, 2022/1/12

Mi az a WHOIS? Amikor domainnevet regisztrálsz, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) megköveteli a domainnév-regisztrátortól, hogy a személyes elérhetőségi adataid a WHOIS-adatbázisba küld. Amint a névjegyzéked megjelenik ebben az online domain WHOIS-jegyzékben, az nyilvánosan elérhetővé válsz bárki számára, aki a WHOIS-kereső eszköz segítségével ellenőrzi a domainneveket.

networksolutions whois

Akkreditált domainnév-regisztrátorként a Network Solutions® köteles megfelelni az ICANN által meghatározott WHOIS-adatbázis követelményeinek. Annak érdekében azonban, hogy az ügyfelek kényelmesen érezzék magukat személyes adataik láthatósága miatt, a Network Solutions három lehetőséget kínál a WHOIS-adatbázisban való szerepeltetésére.

A WHOIS jellemzői

WHOIS keresés

WHOIS-keresési szolgáltatásainkat úgy terveztük, hogy segítsünk neked a kényelem és a nyugalom elérésében. Kivételes ügyfélszolgálati csapatunk segít neked végigvezetni az egyszerű WHOIS-beállítási folyamaton, míg privát WHOIS-adatbázisunk listázása biztosítja az adataidnak védelmét. WHOIS-keresési szolgáltatásainkat arra is használhatod, hogy megtudd, mikor jár le az általad kiszemelt domain, valamint azt is, hogy ki a tulajdonosa, ha az adatai nyilvánosak. Válaszda Network Solutions-t megbízható WHOIS szolgáltatódnak.

Nyilvános WHOIS-adatbázis listázása

Ha megfelelsz, hogy adataid a nyilvánosság számára is elérhetőek legyenek - és nem szeretnéd a privát domain-regisztrációval járó extra díjat -, a Network Solutions nyilvános listát küld a WHOIS kereső adatbázisba. Ez a lista tartalmazza a neved, címed, telefonszámod, e-mail címed és a domain név lejárati dátumát. A weboldal hosting IP-címe és a tárhely neve is szerepel a listában.

Privát WHOIS-adatbázis listázása

Ha személyes adataid a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik, az növeli annak kockázatát, hogy hackerek, spammerek vagy akár adatbányászok áldozatává válj. Annak érdekében, hogy elérhetőségeid ne kerüljenek olyanok kezébe, akik rosszindulatúan felhasználhatják azokat, a Network Solutions® privát domainnév-regisztrációt kínál. Egy kis havi díj ellenében mi járunk el a te proxyrodként - ami azt jelenti, hogy bárki, aki WHOIS-keresést végez a domainnevednek adataira, a mi elérhetőségeinket fogja megtalálni, nem pedig a tied.

Számos harmadik fél ellenőrizheti a WHOIS-ellenőrzési adatbázisban szereplő domainneveket, többek között:

Magánszemélyek ellenőrzik a domainnevek lejárati dátumát

Regisztrátorok ellenőrzik a domainneveket a tulajdonjog átruházásakor.

hatóságok ellenőrzik a domainneveket, amikor bűncselekmények után nyomoznak

A Web.com betartja az ICANN által meghatározott WHOIS-adatbázisra vonatkozó követelményeket. Annak érdekében, hogy az ügyfelek kényelmesen érezzék magukat személyes adataik láthatóságával kapcsolatban, a Web.com két lehetőséget kínál a WHOIS-adatbázisban való feltüntetésre.

A Web.com úgy véli, hogy ügyfeleinek végső soron maguknak kell eldönteniük, hogy elérhetőségeik hogyan szerepeljenek a WHOIS-adatbázisban. Ha készen áll egy domain név regisztrálására, fontolja meg a WHOIS-választási lehetőségeket, mielőtt személyes adatai a nyilvánosság számára elérhetővé válnának.

Tippek a Network Solutions Whoisról

Ha a domainneved a Netsol (Network Solutions) listáján szerepel, akkor az egy átruházható domain. Ezt a domaint átviheted egy másik domain-regisztrátorhoz, és kevesebbet fizethetsz, mint amennyit a Netsol felszámít. Vagy, ha elégedetlen vagy a Netsol whoisával és azzal, ahogyan az szerepelsz a listán, akkor átviheted a domaint.

A domain átvitele egy másik regisztrátorhoz egyszerű, és sok regisztrátor egy plusz egyéves regisztrációs időszakot is biztosít csak az átvitelért, vagy ajánlatot tesz neked.

Ha több domainnel rendelkezel a Netsolnál, akkor azokat a domaineket kell átruházni, amelyek több domain átruházási kedvezményt kínálnak.

Kétség esetén fordulj a Netsol ügyfélszolgálatához vagy az általad preferált regisztrátor ügyfélszolgálatához, ha domainneveid át szeretnéd helyezni.

Már jó ideje gyanúsan érzem, hogy az egyik egyre gyakoribb megfigyelésem messze túlmutat a véletlenen. Előfordult már veled, hogy végzett whois keresést egy domain név elérhetőségének ellenőrzésére, megerősítette, hogy az elérhető, de a domain regisztrációját egy későbbi időpontra halasztottad?

Néha ésszerűnek tűnik a feltételezés, hogy egy domainnév annyira homályos és erősen személyre szabott lehet, hogy évekig, ha egyáltalán valaha is, esély sincs arra, hogy bárki másnak eszébe jusson ugyanannak a névnek a regisztrálása. Nos, kiderül, hogy ez rossz feltételezés lenne, mert túl sok esetben ez a domainnév pillanatokkal később elveszne. Te a Domain Tasting vagy Domain Front Running néven ismert gyakorlat áldozatává válsz.

Úgy tűnik, hogy sok gátlástalan regisztrátor, aki whois lookup szolgáltatást nyújt (amelyet valójában gyakorlatilag minden regisztrátor nyújt), eladja a domain-kereső adatokat domain-kóstoló cégeknek, amelyek viszont regisztrálják a domain nevet a regisztrátornál. A következő néhány napban tesztelik (vagy "kóstolgatják") a domaint, hogy kiderüljön, hogy az jelentős forgalmat generál-e. Ha valóban forgalmat generál, akkor pénzt keresnek a hamis céloldalukra történő kattintásokból. Ha az új domain nem generál forgalmat, néhány regisztrátor 5 napos "türelmi idő" szabályzata alapján visszatérítésért adhatják vissza. Mindenki nyer, csak te nem veszítesz.

A régi időkben a cybersquatting gyakori gyakorlat volt, amikor gusztustalan alakok domainneveket regisztráltak a törvényes kisvállalkozások vagy termékek nevei alapján, azzal a szándékkal, hogy aztán hatalmas haszonkulccsal adják el a neveket. A domainkóstolók viszont nem foglalkoznak a domainnevek eladásával, mert őket jobban érdekli, hogy dollármilliókat keressenek, egy-egy fillérrel vagy tízcentessel. A Washington Post még 2007-ben "Entrepreneurs Profit From Free Web Names" (Vállalkozók profitálnak az ingyenes webnevekből) címmel közölt leleplező cikket erről a gyakorlatról. Ha nem ismeri a gyakorlatot, a régi hír még mindig hír.