, 2022/1/10

A Facebook-hirdetés fontos módja annak, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózatán kapcsolatba lépj közönségeddel. Mennyire nagy? Pontosabban 2,80 milliárd havi aktív felhasználó nagy. Persze, ez egy lenyűgöző szám. De a Facebook-hirdetések lényege, hogy az üzeneted pontosan ezen emberek megfelelő szegmense elé kerüljön.

how to advertise on facebook

Azokhoz az emberekhez, akik a legnagyobb valószínűséggel valóban igénylik az Ön termékeit vagy szolgáltatásait. Ha a legjobb eredményeket szeretné elérni, fontos, hogy megértse a különböző Facebook-hirdetési típusokat és célzási lehetőségeket, mielőtt belevágna.

Ebben a Facebook-hirdetési útmutatóban végigvezetjük mindenen, amit tudnia kell, az első hirdetés megtervezésétől a fejlett kampánystratégiák kidolgozásáig.

A Facebook-hirdetések típusai

Képes hirdetések

Ezek az egyszerű hirdetések nagyszerű lehetőséget nyújtanak a Facebook fizetett hirdetésekkel való kezdéshez. Néhány kattintással létrehozhatsz egyet, ha egy meglévő posztot felturbózol egy képpel a Facebook-oldaladról. A képhirdetések egyszerűek lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy unalmasnak kell lenniük.

Például azt gondolhatod, hogy a domainnevek elég unalmas terméknek számítanak. De ez nem akadályozza meg a kanadai internetes regisztrációs hatóságot abban, hogy szórakoztató Facebook-fotóhirdetéseket készítsen.

Legyen egyszerű a Facebook GIF-hirdetésekkel

A józan ész azt mondja, hogy minél rövidebb egy videó, annál könnyebb rávenni az érdeklődőket, hogy végig nézzék. Mint kiderült, a statisztikák is ugyanezt állítják: Ez pont a Graphics Interchange Format (GIF) kerékvágásában van. Miért készítenél 5 perces videót a márkatörténeted elmeséléséhez, ha kevesebb mint 10 másodperc alatt is kiválthatod a kívánt reakciót?

A GIF-ek a képek és a videók közötti térben helyezkednek el - lényegében nagyon rövid videók, amelyek hurokban játszódnak le, de elkészítésük közel sem igényel annyi időt és erőforrást. Íme egy remek példa egy GIF-hirdetésre, amelyet az AdWords Performance Grader számára készítettünk: A GIF-ek remekül mutatnak mobilon, és egy szinkronizálással elkészíthetők.

A GIPHY GIF-készítőjével - vagy egy fejlettebb eszközzel, mint például a Snagit - könnyedén feltöltheti és kivághatja a videókat exportálható GIF-ekké. A Facebook GIF-hirdetéseknek simának és finomnak kell lenniük, mégis eléggé ahhoz, hogy megragadják az érdeklődők figyelmét. A mi Allen Finnünk a GIFs Will Revolutionize Your Facebook Ads - Here's How to Use Them című írásában fejti ki erényeiket.

Szedd össze a Leadeket a Facebook Lead hirdetésekkel

A Canvas-hirdetésekhez hasonlóan a Facebook lead hirdetések is csak mobilos megoldást jelentenek, és azért hozták létre őket, hogy a hirdetők lemondhassanak arról, hogy az érdeklődőket nehézkes mobilos céloldalakra küldjék. A lead űrlapok kiválóan alkalmasak nevek és munkakörök, telefonszámok, címek, demográfiai adatok - nagyjából minden olyan információ összegyűjtésére, amely felhasználható a termékei értékesítéséhez vagy újraértékesítéséhez.

És mivel a lead-űrlap közvetlenül a Facebook-alkalmazáson belül nyílik meg, az érdeklődőknek nem kell a weboldalára menniük, hogy megadják ezeket az információkat. A vezető hirdetések olcsók, hatékonyak, és ami a legjobb, hogy az összegyűjtött elérhetőségi adatok felhasználhatók egyéni és lookalike remarketing célcsoportok létrehozására.

Bányássz információkat a Facebook Analytics segítségével

A Facebook Analytics számos hasznos funkcióval van ellátva, amelyek segítségével láthatja, hogyan lépnek kapcsolatba az érdeklődők és az ügyfelek a weboldalával, alkalmazásával, Facebook-oldalával stb. A múlt hónapban azonban az F8-on - a Facebook éves fejlesztői konferenciáján - a Facebook munkatársai számos új funkciót jelentettek be, amelyek az Analytics amúgy is teljes körű csomagjához érkeznek. Ezek közül a következők voltak kiemelkedőek:

Egy új mobilalkalmazás. A Google Analyticshez hasonlóan mostantól a fizetett közösségi kampányok mérőszámait is megtekintheti az okoseszközén.

Automatikusan felismert tölcsérek. A mesterséges intelligencia segítségével megtalálja a felhasználók visszatérő útvonalait webhelyén vagy alkalmazásán belül.

Egyéni betekintések. Adjon hozzá eseményeket a Facebook Analyticsen belül, hogy egyéni betekintéseket generáljon. Természetesen a Facebook Pixel nélkül nincs értelmes nyomon követés.

A Facebook Pixel egyetlen kódrészlet, amely a webhelye oldalaira implementálva lehetővé teszi a konverziók nyomon követését - legyen szó webhelyforgalomról, tartalomletöltésről vagy termékvásárlásról -, és ezek visszavezetését a hirdetéseire.

Strukturáld fiókodat a megfelelő módon!

Magabiztos vagy az AdWords-képességeiben, és úgy gondolod, hogy ez a Facebook-hirdetésekben is sikerrel jársz majd? Ne olyan gyorsan. Az AdWords és a Facebook-fiókok struktúrája között van néhány alapvető különbség, és fontos, hogy tisztában legyél ezekkel, hogy a legtöbbet hozhasd ki mindkét platformból. Egyrészt: A Facebook-büdzsét a hirdetéskészlet szintjén szabályozzák, nem pedig a kampány szintjén - ez a tény sokkal nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé a tekintetben, hogy mennyit költs az adott célcsoportokra. Az általunk előírt recept a fiókstruktúra sikeréhez egy kicsit így néz ki:

Válassz kampányt az adott marketingcél alapján. Ha az alkalmazás-telepítések ösztönzése mellett a honlapodra irányuló forgalmat is szeretnéd növelni, hozz létre két különböző kampányt.

Bontsd ki a hirdetési készleteket a finomított célzás és költségvetés alapján.

Végezd el ezeket a hirdetéskészleteket a meglévő kampányain keresztül, hogy meghatározd, hol a legalacsonyabb az akvizíciós költség (CPA).

Ne izzadj a kis költségvetés miatt

Egy sikeres Facebook-kampány lefuttatása nem annyira a hatalmas költségvetésről szól, mint inkább arról, hogy maximalizáld a rendelkezésedre álló költségvetést. Kis költségvetés esetén az optimalizálás egyre fontosabbá válik. Ahhoz pedig, hogy új és meglévő kampányait teljes mértékben optimalizálni tudja, eléggé jártasnak kell lennie a Google Analyticsben.

Brett McHale a kis költségvetésű Facebook-hirdetések kiváló feltárását adja a How to Create Killer Facebook Ad Campaigns with Your Existing Assets című bejegyzésében. Megtanulhatja, hogyan állítsa be az UTM paramétereket és az egyéni konverziókövetést; hogyan azonosítsa a legerősebb helyszíni ajánlatát; és hogyan rendelje vissza az eredményeket és az adatokat az egyes hirdetésekhez.

Facebook közönségcélzás

Ismered azt a piás hajóút ajánlatot, ami követ téged az interneten? Mi a helyzet azzal a pár elegáns cipővel, amit a kosaradba tettél, de elfelejtetted megvenni? Ez a remarketing. A remarketing azért olyan hatékony, mert lehetővé teszi, hogy a felhasználókat egy olyan művelet alapján célozd meg, amelyet már elvégeztek a webhelyeden vagy közösségi fiókjaidban. Így megvan az az előny, hogy tudod, hogyan léptek már kapcsolatba a márkáddal, és a tölcsér melyik részén tartózkodnak. A Facebook remarketing legelterjedtebb formája az úgynevezett egyéni célcsoportok.

Ismerkedj meg az egyéni célcsoportokkal

A Facebook remarketing részletesebb megértéséhez érdemes könnyebbséget szerezni az Egyéni célcsoportokkal (Custom Audiences). Az Egyéni célcsoportok öt különböző felhasználói szegmens megcélzását teszik lehetővé:

Ügyfélfájlok. Párosítsd az e-mail címeket, telefonszámokat és Facebook felhasználói azonosítókat a meglévő Facebook-fiókokhoz, és célozd meg ezeket a fiókokat.

Weboldal forgalma. Célozd meg azokat az embereket, akik meglátogatták a weboldalad, vagy meglátogatták a weboldaladnak bizonyos oldalait.

Alkalmazási tevékenység. Célozd meg azokat az embereket, akik elindították az alkalmazásodat vagy játékod, vagy interakcióba léptek vele.

Offline tevékenység. Célzottan azok az emberek, akik üzletben, telefonon vagy más offline csatornákon keresztül kapcsolatba léptek vállalkozásoddal.

Elkötelezettség. Készíts listát azokról az emberekről, akik részt vesznek a tartalmaiddal a Facebookon vagy az Instagramon.

Mindegyik szegmens esetében lehetőséged van (erősen ajánlott) többszintű viselkedési, demográfiai és érdeklődési célzással kiegészíteni a célközönség finomítása érdekében. Ne elégedj meg azzal, hogy hirdetéseid olyan érdeklődők és ügyfelek elé kerüljenek, akik korábban már kapcsolatba léptek a márkáddal - a hagyományos Facebook-célzások rétegzése ezekre a listákra segíthet a legképzettebb érdeklődők elérésében.

A Facebook remarketing lényege, hogy tudd, hogyan hozz létre és hajts végre kampányokat az egyéni célcsoportok használatával. Ha tippeket szeretnél kapni az Egyéni célcsoportok maximális kihasználásához, és információt szeretnél kapni arról, hogyan változnak az Egyéni célcsoportok az elkövetkező hónapokban - a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) miatt a Facebook bevezet egy Egyéni célcsoportok engedélyezési eszközt, amely megköveteli, hogy az Egyéni célcsoportok felhasználása előtt bizonyítsd a hozzájárulást.

Kísérletezz a hasonló célcsoportokkal

A Facebook lookalike közönségek a réteges (viselkedés, érdeklődés és demográfiai) célzás és a remarketing (egyéni közönségek felhasználása) közötti térben helyezkednek el. A hasonszőrűek létrehozása azt jelenti, hogy az Egyéni célcsoportok létrehozásához használt információkat kihasználva olyan célcsoportokat hoz létre, amelyek hasonló jellemzőkkel rendelkeznek, de a potenciális ügyfelek egy új szegmensét képviselik. Ezek a potenciális ügyfelek még nem léptek kapcsolatba a te márkáddal. De hasonlóak azokhoz, akik már megtették.

Facebook hirdetés tippek hasonszőrűek

A Facebook Pixel bevezetése

Ez egy olyan Facebook-hirdetési tipp, amit nem akarsz kihagyni. Mi is pontosan a Facebook Pixel? Nos, régen (2015-ben) a hirdetőknek több pixel kódot kellett telepíteniük a weboldalukra, hogy nyomon követhessék a különböző konverziós mérőszámokat. Minden egyes új promócióhoz tartozó új céloldalhoz új pixelre volt szükség - kis adagokban ez fenntartható gyakorlat volt, de elég nehézkes, minél nagyobb és összetettebb lett a hirdetési stratégiája. Lépjen be a Facebook Pixel.

Az egyéni célcsoportokhoz hasonlóan a hasonszőrű célcsoportok is a réteges célzással együtt használhatók a legjobban. A réteges célzás hozzáadása a hasonszőrű célcsoportokhoz kifejezetten hatékony módja a célcsoport méretének ellenőrzésének - mondjuk, ha aggódik, hogy a hasonszőrű célcsoport nem minősített, vagy túl nagy a költségvetéséhez képest.

A Facebook lehetőséget ad arra is, hogy manuálisan növelje a közönség méretét egy 1-től 10-ig terjedő skálán. És így a kezdeti - vagy "magvető" - közönségedre alapozva új közönségeket hozz létre. Ez a lehetőség lehetőséget ad arra, hogy új érdeklődőket érj el - olyan érdeklődőket, akik egyre inkább különböznek az eredeti hasonszőrű célközönséghez tartozóktól, de még mindig elég hasonlóak ahhoz, hogy érdemes legyen felfedezni őket.

Használd ki a célközönség-ismereteket a célközönség létrehozásához

Az Audience Insights ereje a megkülönböztetésen múlik - vagy ahogy Larry Kim mondaná, a szamár (átlagos vagy átlag alatti) közönség és az egyszarvú (magasan teljesítő) közönség szétválasztásán. Az Audience Insights egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a Facebook saját bevallású adataiból (a Facebook-felhasználók által a profiljuk kitöltésekor megadott információk) és harmadik féltől származó adatokból (külső partnerektől származó információk, például háztartási jövedelem, vásárlási magatartás stb.) új célcsoportokat hozzon létre.

Konkrétan honnan származnak ezek az adatok? A Facebook három lehetőséget ad: a Facebookon mindenkitől, az Ön oldalához kapcsolódó személyektől vagy egy meglévő egyéni célközönségtől szerezhet információkat. Onnan - hasonlóan az Egyéni célközönség létrehozásának folyamatához - az érdeklődési körödre (például a versenytársak oldalaira!) és a viselkedésedre kell rétegezned, hogy a lehető legjobban finomítsd a meglátásaidat.

Facebook hirdetés tippek specifikációk

Mi lehet rosszabb, mint elküldeni egy hirdetést, csak hogy rájöjjön, hogy a vezető kép egy része a helytelen specifikációk miatt ki lett vágva? Valószínűleg több dolog is, de mégsem szabad megtenned. Íme egy gyors összefoglaló a hirdetési specifikációkról, amelyekkel tisztában kell lennie:

Képes hirdetések: Méret: 1200 X 628 pixel. Képarány: 1,91:1. Szöveg: 90 karakter. Címsor: 25 karakter. Link leírása: 30 karakter.

Videóhirdetések: Formátum: .mov vagy .mp4. Képarány: 16:9. Felbontás: legalább 720p. Fájlméret: legfeljebb 2,3 GB. Miniatűr méret: 1 200 x 675 pixel. Szöveg: 90 karakter. Címsor: 25 karakter. Link leírása: 30 karakter.

Körhirdetések: Képméret: 1 080 x 1 080 pixel. Kép/videó arány: 1:1. Szöveg: 90 karakter. Címsor: 40 karakter. Link leírása: 20 karakter.

Diavetítéses hirdetések: Méret: 1289 x 720 pixel. Képarány: 16:9, 1:1 vagy 2:3. Szöveg: 90 karakter. Címsor: 25 karakter. Link leírása: 30 karakter.

A Facebook-hirdetések típusai

Képes hirdetések

Ezek az egyszerű hirdetések nagyszerű lehetőséget nyújtanak a Facebook fizetett hirdetésekkel való kezdéshez. Néhány kattintással létrehozhatsz egyet, ha egy meglévő posztot felturbózol egy képpel a Facebook-oldaladról. A képhirdetések egyszerűek lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy unalmasnak kell lenniük.

Például azt gondolhatod, hogy a domainnevek elég unalmas terméknek számítanak. De ez nem akadályozza meg a kanadai internetes regisztrációs hatóságot abban, hogy szórakoztató Facebook-fotóhirdetéseket készítsen.

Videóhirdetések

A videohirdetések futhatnak a Hírfolyamban és a Történetekben, vagy megjelenhetnek a hosszabb Facebook-videókban stream-en belüli hirdetésekként. A videohirdetések megmutathatják csapatát vagy termékét akcióban, mint például az Abeego e gyors demóvideó hirdetése. A képhirdetésekhez hasonlóan a videohirdetések is lehetnek kreatívabbak, mint például ez a Tru Earth-től:

A videohirdetéseidnek nem kell filmfelvételeket használniuk. GIF-szerű grafikákat vagy más animációkat is készíthetsz a figyelem felkeltésére vagy az ajánlatod magyarázatára, mint például ebben az IKEA videohirdetésében. Ez a kizárólag mobilra szánt Facebook-hirdetési formátum interaktív komponenst tartalmaz, amikor egy kép- vagy videohirdetéshez két választási lehetőséget tartalmazó szavazást ad hozzá. Minden egyes szavazási lehetőséghez külön linket adhatsz hozzá. Mind te, mind a válaszadók láthatják az egyes szavazási lehetőségekre adott válaszok összesítését.

Körhinta hirdetések

A körhirdetés legfeljebb 10 képet vagy videót használ a termék vagy szolgáltatás bemutatására. Ezt a formátumot használhatod egy termék különböző előnyeinek, több különböző terméknek a kiemelésére, vagy akár az összes képet együtt használhatod egyetlen nagy panorámakép létrehozásához. Minden képhez vagy videóhoz saját link is tartozhat. Az alábbi hirdetésben minden egyes "Vásároljon most" gomb közvetlenül a kísérő képen látható növény értékesítési oldalára vezet.

Diavetítéses hirdetések

A diavetítéses hirdetések egyszerű módot kínálnak rövid videohirdetések létrehozására állóképek, szövegek vagy meglévő videoklipek gyűjteményéből. A diavetítéses hirdetések a videókhoz hasonlóan figyelemfelkeltő mozgással rendelkeznek, de ötször kevesebb adatot használnak. Így még a lassú internetkapcsolattal rendelkezők számára is jól betöltődnek. Egyszerű, alacsony hatású módja a figyelemfelkeltésnek. A hirdetést a Hirdetések kezelőjén belül építheted fel, és adhatsz hozzá szöveget és zenét.

Gyűjteményes hirdetések

Ezek a Facebook fizetett hirdetések, amelyeket csak mobileszközökre kínálnak, lehetővé teszik öt kép vagy videó bemutatását, amelyekre kattintva az ügyfelek megvásárolhatnak egy terméket vagy szolgáltatást. A gyűjteményes hirdetések az azonnali élményekkel párosulnak (ezekről bővebben alább), és lehetővé teszik az emberek számára, hogy megvásárolják a termékeidet anélkül, hogy elhagynák a Facebookot. Ez megkönnyíti az online vásárlást, amikor az emberek éppen úton vannak.

Az elsődleges fotó vagy videó sokkal többet tud, mint egyetlen termék bemutatása. Például ebben a Lee Valley Tools reklámban az elsődleges videó megtanítja a nézőknek, hogyan válasszák ki a megfelelő magokat a kertjükhöz. Az alatta lévő termékképek mind az ültetéshez és a magok megőrzéséhez szükséges kellékekre mutatnak.

Azonnali élmény hirdetések

Az Instant Experience hirdetéseket korábban Canvasnak hívták. Ezek egy teljes képernyős hirdetési formátum, amely 15-ször gyorsabban töltődik be, mint egy Facebookon kívüli mobil weboldal. Ez a Kilne által készített hirdetés egy Instant Experience-re hivatkozik, amelynek tetején egy videó, alatta pedig egy körhinta látható. Több Instant Experiences-t is összekapcsolhatsz, így az emberek még több azonnali mobil tartalomhoz férhetnek hozzá.

Vezető hirdetések

A lead hirdetések csak mobileszközökön érhetőek el. Ez azért van, mert kifejezetten arra tervezték őket, hogy az emberek könnyedén, sok gépelés nélkül adják meg az elérhetőségeiket. Kiválóan alkalmasak hírlevél-feliratkozások gyűjtésére, valakinek a terméked kipróbálására való feliratkozására, vagy arra, hogy az emberek további információkat kérjenek tőled. Több autógyártó is sikeresen használta őket tesztvezetésre ösztönzésre.

Mivel ezek a hirdetések nagyszerűen táplálják az értékesítési tölcsért, egy teljes útmutatót készítettünk a Facebook lead hirdetések használatáról. Ebben minden olyan részletet leírunk, amit tudnod kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki ebből a fontos Facebook-hirdetési kampánytípusból.

Dinamikus hirdetések

A dinamikus hirdetések lehetővé teszik, hogy célzottan népszerűsítsd a termékeket azoknak az ügyfeleknek, akiket a legnagyobb valószínűséggel érdekelnek.

Tegyük fel például, hogy valaki meglátogatott egy termékoldalt, vagy betett egy terméket a kosarába a weboldalán, de aztán elállt a vásárlástól. A dinamikus hirdetésekkel az adott terméket hirdetheti a Facebook-csatornáján.

Ez emlékezteti a potenciális vásárlót a vásárlás befejezésére, és nagyon hatékony Facebook marketingstratégia lehet. Nem csak a termékválaszték lehet dinamikus. A tajvani Nature Fruit italmárka dinamikus hirdetéseket használt a hirdetések nyelvi beállításainak kezelésére, amikor Malajziában terjeszkedett.

Ez lehetővé tette számukra, hogy egyetlen hirdetést hozzanak létre, amely automatikusan angol vagy egyszerűsített kínai nyelven futott a felhasználó beállításai alapján. Az eredmény 25%-kal alacsonyabb költséget jelentett egy kosárba helyezésenként.