, 2021/12/28

Az adatvédelemre összpontosító internetes keresőmotor, a DuckDuckGo a felhasználóknak álomszerűnek tűnő élményt ígér: privát keresést, reklámkövetők nélküli és okosabb titkosítást ingyen. Ezzel a 13 éves vállalat úgy tűnik, hogy a jelek szerint kiváló helyzetben van, hogy az adatszivárgások, jogsértések és botrányok korában válaszoljon az internetezők egyre növekvő vágyára az adatvédelem iránt.

duck duck goose search engine

A SpreadPrivacy.com júniusi jelentése szerint a DuckDuckGo népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt: az elmúlt egy évben több mint 50 millió alkalmazás letöltése és 55%-os forgalomnövekedés volt tapasztalható. A keresőmotor egy újabb eszközt ad a felhasználóknak, amellyel kiegészíthetik digitális adatvédelmi arzenáljukat, akárcsak az Apple felszólításával, amely a nyomkövetés leállítására szólít fel, és amelyet az Apple-felhasználók 84%-a választott az iOS 14.5 kiadása óta.

A privát keresőmotor mellett a DuckDuckGo adatvédelmi böngészőalkalmazást is kínál iOS és Android rendszerekre, valamint Chrome-bővítményt. Ha nem szeretné letölteni az alkalmazást vagy a bővítményt, akkor a duckduckgo.com oldalon is elindíthatja a kereséseket. Íme, hogyan használhatja a DuckDuckGo-t a böngészőjében vagy mobilján.

Fedezd fel a CNET mobilszakértőinek legfrissebb híreit és legjobb értékeléseit az okostelefonok és a hordozók területén. A regisztrációval elfogadod felhasználási feltételeinket, és tudomásul veszed az adatvédelmi irányelvünkben foglalt adatkezelési gyakorlatot. Bármikor leiratkozhat.

Hogyan szerezhetem be a DuckDuckGo-t az androidos telefonomra?

1. Nyisd meg a Google Play Store alkalmazást

2. Keress rá a DuckDuckGo-ra

3. Válaszd a DuckDuckGo Privacy Browser-t

4. Koppints a Telepítés gombra

5. Koppints a Megnyitás gombra

6. A DuckDuckGo megkérdezi, hogy a Google Chrome vagy a DuckDuckGo legyen-e az alapértelmezett böngészőalkalmazás. Válaszd ki, melyiket szeretnéd, és koppints a Beállítás alapértelmezettként lehetőségre.

duckduckgo-1

Amikor meglátogattam az Old Navy webhelyét a böngészőmben, a DuckDuckGo ezt mondta nekem. A CNET által készített képernyőkép. Onnan a DuckDuckGo megkér, hogy végezzünk egy gyors keresést bemutató jelleggel. Rákerestem egy általam gyakran látogatott ruházati üzletre, és a DuckDuckGo azonnal értesítette, hogy két reklámkövető blokkolva van.

Azt is megtekintheted, hogy a DuckDuckGo milyen osztályzatot adott a meglátogatott weboldalnak, hány nyomkövetőt blokkolt, titkosított-e a kapcsolat, és milyenek az oldal adatvédelmi gyakorlatai. A keresősáv melletti láng ikonra koppintva törölheted a sérülékeny személyes adatokat a lapjaidról. Érintsd meg az Összes lap és adat törlése gombot a személyes adatok "elégetéséhez".

Hogyan tudom a DuckDuckGo-t az iPhone-omra telepíteni?

1. Nyisd meg az App Store-t

2. Keress rá a DuckDuckGo-ra

3. Válaszd a DuckDuckGo Privacy Browser-t

4. Koppints a Get

5. Add meg Apple ID jelszavad, vagy erősítsd meg a letöltést Face ID vagy Touch ID segítségével.

5. Koppints a Megnyitás gombra

6. A DuckDuckGo megkérdezi, hogy szeretnéd-e a DuckDuckGót alapértelmezett böngészőalkalmazássá tenni. Válaszd a Set As Default (Alapértelmezettként beállítani) vagy a Skip (kihagyni) lehetőséget. Innen a DuckDuckGo átirányít a Beállítások alkalmazásba, ahol további módosításokat végezhetsz, és megtekintheted, hogy mihez férhet hozzá a program. Itt is kiválaszthatod az alapértelmezett böngészőalkalmazást a Safaritól a DuckDuckGo-ra.

Miután a beállításokat a kívánt módon konfiguráltad, megnyithatod az alkalmazást, és elkezdheted a keresések futtatását. Amikor meglátogattam a CNN.com-ot, a DuckDuckGo azt jelentette, hogy közel 30 nyomkövetőt blokkolt. Emellett az alkalmazás adatvédelmi fokozatot adott az oldalra, valamint a tűz ikon segítségével a személyes adatok törlésének lehetőségét a böngészőből.

DuckDuckGo és Siri

A DuckDuckGo beállítások fül alatt láthatjuk, hogy a program mit tud kezdeni a Sirivel és a keresési kéréseinkkel. Kiválaszthatja, hogy a Siri tanuljon-e a DuckDuckGo kereséseiből, hogy javaslatokat tegyen neked, engedélyezze-e, hogy a DuckDuckGo alkalmazás és annak tartalma megjelenjen a keresésben, valamint engedélyezd, hogy a DuckDuckGo és a Shortcuts for the app javaslatai és tartalma megjelenjen a keresésben és a widgetekben. Ha nincs engedélyezve a Siri, akkor emiatt nem kell aggódni.

Hogyan használhatom a DuckDuckGo Chrome bővítményt?

A DuckDuckGo weboldalán a keresősáv alatt található egy gomb, amellyel hozzáadható a privát keresőmotor a Chrome-hoz.

1. Nyisd meg a DuckDuckGo-t a Google Chrome böngészőben.

2. Kattints a DuckDuckGo hozzáadása a Chrome-hoz gombra. Ez átirányítja Önt a Chrome webáruházba.

3. Kattints a jobb felső sarokban található Add to Chrome gombra.

4. A DuckDuckGo megkérdezi, hogy hozzá kívánod-e adni az Adatvédelmi alapismereteket. Ezzel engedélyt adsz a DuckDuckGónak a reklámkövetők kivédésére és a keresések privát jellegének megőrzésére. Ha beleegyezel, kattints a Bővítmény hozzáadása gombra.

5. Átirányítjuk egy olyan oldalra, amely szerint a bővítményt sikeresen telepítettük. A DuckDuckGo linkeket is ad, amelyek segítségével letöltheti az adatvédelmi böngészőt mobilra.

6. Ha készen állsz, kattints a Keresés indítása gombra, és a DuckDuckGo fő keresősávjára kerül.

Mostantól, amikor új ablakot vagy lapot nyitasz a Chrome-on, a Google keresősávja helyett a DuckDuckGo fog felbukkanni.

duckduckgo.png

A DuckDuckGo megvédheti a magánéleted és az adataid az interneten. Mindjárt itt az évnek ez az időszaka. Az ünnepi vacsorák és ajándékcserék után sokan átállnak az új évre és a 2022-es céljaikra. Bár a testmozgás, a lomtár rendbetétele vagy akár a több olvasás is szerepelhet az elhatározások listáján, mi a helyzet a személyes adatvédelem fokozásával és az adatok jobb védelmével a webes keresés során? Mindig megpróbálhatja rendszeresen törölni a böngésző előzményeit, lemondani a jelszó automatikus kitöltéséről és kikapcsolni a böngésző helymeghatározását. De a legegyszerűbb módja adataid biztonságban tartásának az lehet, ha egy olyan névtelen keresőmotorra váltasz, mint a DuckDuckGo.

Naomi Antonino/CNET

Bár a Google-nál kevésbé pontos keresési eredményeket adhat, a DuckDuckGo szem előtt tartja a magánéletét, és célja, hogy megvédje személyes adatait. Titkosítja a kereséseket, blokkolja a hirdetések nyomkövetőit, és nem tárolja a keresési előzmények adatait.

A CNET How To hírlevél megrendelése

Igen, a CNET Insider hírlevelet is szeretném megkapni, amely naprakészen tájékoztat mindenről, ami a CNET-et illeti. A feliratkozással elfogadod a Felhasználási feltételeket, és tudomásul veszed az Adatvédelmi szabályzatunkban foglalt adatkezelési gyakorlatot. Bármikor leiratkozhatsz.

A DuckDuckGo beállítása alapértelmezett webes keresőmotornak egy egyszerű folyamat, amely mindössze egy-két percet vesz igénybe. Itt olvashatod, hogyan kell ezt megtenni a Google Chrome, a Safari és a Firefox böngészőben. A DuckDuckGo-t akár a telefonján is használhatja.

Még több a 12 nap techtippjeiből

Böngészőbeállítások, amelyeket minél előbb meg kell változtatni a Chrome-ban, a Safariban és más böngészőkben, ha fontos az adatvédelem

Amit a digitális biztonsági szakértők szeretnének, ha megtenne a telefonos alkalmazások adatainak védelme érdekében

Dobd el a Google Chrome-ot, és használd helyette ezt az adatvédelemre összpontosító böngészőt

chrome-logo-laptop-7499

Miután elnavigáltál a beállításokhoz, csak annyit kell tenni, hogy a Google Chrome-ban a DuckDuckGo-t választod ki alapértelmezett keresőmotornak.

Angela Lang/CNET

A DuckDuckGo beállítása alapértelmezett keresőmotornak a Google Chrome-ban

Nyiss új lapot a Google Chrome-ban, és lépjen a DuckDuckGo webhelyére.

Kattints a jobb gombbal az URL-re a keresősávban.

Kattints a legördülő mezőben a Keresőmotorok szerkesztése lehetőségre.

Az Alapértelmezett keresőmotorok alatt keresd meg a DuckDuckGo-t, és kattints a három függőleges pontra.

Válaszd a Make Default (Alapértelmezetté tenni) lehetőséget.

Van egy alternatív módja a privát keresőmotor alapértelmezetté tételének, ha a Google Chrome-ot használja, és a jobb klikket kissé trükkösnek találod.

Új lap megnyitása a Google Chrome-ban.

Kattints a címsor mellett a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra.

Válaszd a Beállítások menüpontot.

Görgess le a Keresőmotorok menüpontra, és kattints a Keresőmotorok kezelése gombra.

Az Alapértelmezett keresőmotorok alatt keresd meg a DuckDuckGo-t, és kattints a három függőleges pontra.

Válaszd az Alapértelmezetté tételt.

Az extra adatvédelem érdekében telepítheted a DuckDuckGo Chrome böngészőbővítményt is.

Safari böngésző ikonja

Miután megtaláltad a Safari keresési beállításait, kattints a DuckDuckGóra.

Pillanatkép/CNET

A DuckDuckGo beállítása alapértelmezett keresőmotornak a Safariban

Nyisd meg a Safarit, majd a képernyő bal felső sarkában kattints a félkövérrel szedett Safarira.

Válaszd a Beállítások menüpontot, majd keresd meg a Keresés részt.

A Keresőmotor alatt kattints a legördülőre, és válaszd ki a DuckDuckGo-t.

Ha iPhone-t vagy iPadet használsz, akkor az adatvédelemre összpontosító motort alapértelmezett keresési módként is használhatod. A következőképpen járhat el.

Töltsd le a DuckDuckGót az App Store-ból.

Menj az iPhone vagy iPad beállításaihoz, és görgess le a DuckDuckGo-hoz.

Koppints az Alapértelmezett böngészőalkalmazásra, és válaszd ki a DuckDuckGót.

A DuckDuckGo beállítása alapértelmezett keresőmotornak a Firefoxban

Nyisd meg a Firefoxot, majd kattints a nagyítóra a böngésző tetején található címsoron.

Kattints a fogaskerék ikonra a legördülő ablak bal alsó részén, hogy a Beállítások menüpontba lépj.

Az ablak bal oldalán található listából válaszd ki a Keresés lehetőséget.

Görgess lefelé az Alapértelmezett keresőmotorra.

Válaszd ki a DuckDuckGo-t a legördülő menüből.

A Chrome-hoz hasonlóan a Firefoxnak is van egy kiegészítője a keresőmotorhoz, amely további adatvédelmi funkciókat kínál. Nem a DuckDuckGo az egyetlen, amelyik a személyes adatok védelmére összpontosít. Ott van a Brave böngésző, amely blokkolja a nyomkövetőket és a harmadik féltől származó cookie-kat, amelyek figyelik a tevékenységét, miközben a weben keres. Azt is lehetővé teszi, hogy te szabályozd, hogy mi kerül és mi nem kerül blokkolásra, mint például a hirdetések, a cookie-k vagy a Facebook és a Google bejelentkezési gombok. A Brave a DuckDuckGo alapértelmezett keresőmotor opciót is kínál.