, 2022/1/3

A Google nem csak egy újabb keresőmotor. Ez az a keresőmotor, amelyet sokan használnak a mindennapi keresésekhez, termékkutatáshoz és a legfrissebb hírekkel való ismerkedéshez. A Google a SEO- és marketingszakemberek számára is a fő keresőmotor.

search engines list

Az elmúlt évtizedek során számos webböngészővel találkozhattunk, az Internet Explorertől kezdve a Mozilla Firefoxon át a Google Chrome-ig. De akkor is, a legtöbben a Google-t használtuk egész életünkben. Kezdve a Gmail-től, a Google Docs-tól, a Google Sheets-től és még sok minden mástól, a közkedvelt Google mindig is népszerű maradt.

A mai időkben különböző keresőmotorok állnak rendelkezésünkre, amelyek kiváló eredményeket kínálnak. Bár ezek régió-centrikusak, mások nyíltan elérhetők a globális közönség számára. Itt felsoroljuk az általunk legjobbnak tartott tizenkét keresőmotort:

Google

Ami a Google-t uralkodóvá teszi, az a személyre szabott felhasználói elkötelezettség és az algoritmus, amely csak releváns eredményeket hoz. A szakértők azonban észrevették, hogy a Google SERP funkciói, mint a Map Pack, a Snippets, a Knowledge Graph és a hirdetések csökkentették a webhelyek láthatóságát. A felhasználói adatok és az adatvédelem pénzzé tétele egy másik szempont, amely a Google-t hirdetési platformmá tette.

Bing

A Microsoft Bing a második leglátogatottabb keresőmotor, de a Microsoftnak nagy múltja van a bevált keresőmotorok terén (Internet Explorer, valaki?). A Bingnek saját algoritmusa van az indexelési és feltérképezési folyamathoz, így teljesen különbözik a Google-tól. A kezdőlap élénk háttérképekkel rendelkezik, de ez még nem minden. Kiváló és testreszabható helyi keresési eredmények, fejlett és szervezett képkeresés (több információval és szűrési lehetőséggel a képekhez), videók keresési eredményei miniatűr rácsokban és kiváló minőségű tartalmi linkek.

Kérdezd meg a

A keresőmotorokkal ellentétben az Ask.com egy kérdésekre válaszoló keresőmotor, amelyet David Warthen és Garret Gruener alapított. A kaliforniai Oaklandben található székhelyű keresőmotor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kattintás előtt megnézzék a weboldal előnézetét.

Amazon

Az Amazon közismerten az e-kereskedelmi óriás, amely a felhasználók vásárlási szándékának megfelelően jeleníti meg keresési eredményeit. Rendelkezik egy A9 algoritmussal, amely az eladási sebesség alapján működik. Még a Google-nál is inkább a termékkel kapcsolatos keresésekre használják az Amazont, ami kemény versenyt eredményez az Amazon és a Google között.

A Yahoo!

A Yahoo! már a Bing által működtetett Bing. Számos funkciót és eredményt megoszt a Binggel, de nem lehet elfelejteni, hogy ez volt az első keresőmotor, még akkor sem, ha a Google ma már jóval megelőzi. Hosszú és gazdag múltra tekint vissza, de mostanra a Yahoo! nehezen tudja megtartani pozícióját.

YouTube

A YouTube egy videómegosztó platform, amelyet később a Google felvásárolt. Több mint kétmilliárd felhasználójával a keresőmotor hírneve felülmúlja az Ask, a Yahoo és a Bing hírnevét - csakhogy aztán a Google megszakította. Híres a videókkal kapcsolatos keresésekről, nyolcvan nyelven és mobileszközökön érhető el. A megtekintés mellett videókat is fel lehet tölteni és streamelni.

AOL.com

A New York-i székhellyel rendelkező AOL.com az 1990-es évek közepén úttörő szerepet játszott az internetes térben. Keresőmotoros weboldalát, az AOL Searchet 2005. január 20-án indították újra. A versenytársakhoz hasonlóan helyi keresést, vásárlási, multimédia, weboldal, hírek és képek találatait kínálja. Azonban csak az AOL Search által kínált weboldalak találatait találja meg, kissé eltérő oldalrendszerrel. A találatok megjelenítésekor az AOL két keresősávra (a keresőoldalak tetején és alján), szponzorált linkekre, pillanatképekre, termék- és megfelelő weboldalakra bontja az oldalt.

Lycos

A Bob Davis által 1995-ben alapított Lycos a közösségi hálózatok, a szórakozás, a webtárhely és az e-mail weboldalakat fedi le. Ide tartozik még a Tripod.com és az Angelfire.com, amelyek ingyenes blogolási, publikálási és webtárhely-szolgáltatási eszközöket kínálnak. 1990 és 2001 között hatalmas népszerűségnek örvendett, megbízhatósága és gyorsasága miatt a legjobb az online játékok keresésére, a termékek összehasonlítására a vásárlási weboldalakon keresztül és az üzleti hirdetési lehetőségek keresésére.

WebCrawler

Ha az 1990-es évek elejéről származik, akkor tudja, hogy a WebCrawler volt a legrégebbi keresőmotor - amely még mindig fennmaradt. Az 1994-ben alapított keresőmotor egyike volt az akkori idők kevés, teljes szöveges keresést kínáló weboldal-keresőmotorjainak. Jelenleg az Infospace által kezelt metakereső technológiaként egyesíti a mai keresőmotorok, például a Google, az Ask, a Yahoo és a Live Search eredményeit.

Baidu

Ha nem tudná, a világ legnépszerűbb weboldalkeresője - a Google - Kínában betiltották. A kínai kormány kezdeményezte a Nagy Tűzfalat, amely blokkolja a Google összes termékét. Így helyette a Robin Li által alapított Baidu van.

A közvetlen versenytársait, a Shenmát és a Sogou-t felülmúló piaci értékkel rendelkező céget 1996-ban alapították RankDex nevű keresőmotorjával. Az algoritmus hasonló maradt a Google PageRankjéhez, amelyet később, 1998-ban Larry Page felvásárolt. A Baidu minimalista honlapja mellett magas színvonalú keresési eredményeket, hangalapú segítséget és mesterséges intelligencia keresést kínál.

Gigablast

A 2000-ben indított Gigablast egy nyílt forráskódú és ingyenes angol nyelvű weboldal keresőmotor. A Matt Wells által létrehozott, új-mexikói székhelyű motor célja, hogy minimális hardverrel több millió internetes oldalt indexeljen. Emellett úttörő szerepet tölt be a tiszta energiával működő weboldalkereső motorok között, mivel kilencven százalékban szélenergiát használ.

Témákat generál, számos dokumentumformátumot indexel, és rendelkezik egy "Gigabits" nevű blog-kereső koncepcióval. Az eredeti keresési eredményekhez kapcsolódó kiegészítő információkat is tartalmaz, és C++ és C+ programozási nyelveket használ.

Gibiru

Az inkognitó megszemélyesítője, a Gibiru 2009-ben indult. Lehetővé tette a felhasználók számára, hogy privát online keresést végezzenek, miközben nem kockáztatják tevékenységük nyomon követését. Mivel a böngésző nem használ cookie-kat és nem tárolja az IP-címeket, így a hirdetésekhez nem szükségesek adatok. Így a felhasználók anélkül férhetnek hozzá az internethez, hogy online adataikat nyomon követnék. A többféle lehetőséggel mindig megtalálhatja a keresőmotorok listáját közvetlenül Öntől. Ha szeretné szolgáltatásainkat, vegye fel velünk a kapcsolatot a SAVI

Tekintsd meg ezt az alternatív keresőmotorok listáját

Amely tartalmaz néhány olyan, a Google-tól eltérő keresőmotort, amelyekről már hallottál, és néhányat, amelyek talán újak a számodra:

DuckDuckGo

Egy népszerű keresőmotor azok számára, akiknek fontos a magánéletük, és akiket elriaszt a gondolat, hogy minden lekérdezésüket nyomon követik és naplózzák. Nagyon letisztult felülete van, minimális hirdetésekkel és végtelen görgetéssel, így a felhasználói élmény szép és áramvonalas. Abszolút nulla a felhasználók nyomon követése, és még a DuckDuckGo bővítményét is hozzáadhatja a böngészőjéhez, hogy tevékenységét privátban tartsa.

A keresőmotornak van egy nagyon hasznos funkciója, a bang, amely lehetővé teszi, hogy egy előtag beírásával közvetlenül egy másik weboldalon belül keressen a DuckDuckGo-ból. Például a "!ebay magic the gathering" beírásával közvetlenül az eBay keresési eredményeihez juthat a "magic the gathering" lekérdezésre.

WolframAlpha

Egy magántulajdonban lévő keresőmotor, amely lehetővé teszi a "szakértői szintű válaszok kiszámítását a Wolfram áttörést jelentő algoritmusainak, tudásbázisának és mesterséges intelligencia technológiájának felhasználásával". Úgy tervezték, hogy szakértői tudást nyújtson, és a következő kategóriákba sorolható: Matematika, Tudomány és technológia, Társadalom és kultúra, valamint Hétköznapi élet. Ezeken belül különböző alkategóriák és hasznos eszközök találhatók, amelyek segítségével adatokat számolhatsz ki, statisztikákat kutathatsz, és szakértői válaszokat találhatsz a kérdéseidre.

Boardreader

Egy keresőmotor fórumok és üzenőfalak számára. Lehetővé teszi a fórumokon való keresést, majd az eredmények dátum és nyelv szerinti szűrését.

Hasznos eszköz a tartalomkutatáshoz, mivel nagyon könnyen megtalálhatja a témán belül a valódi felhasználók által írt tartalmakat. Ha nem ismeri a rést ahhoz, hogy tudja, melyik fórumot érdemes meglátogatni, a Boardreader jó kiindulópont lehet.

Naver

A világ nyolcadik legsikeresebb keresőmotorja 0,13 százalékos piaci részesedéssel. Ez a népszerű koreai keresőmotor Dél-Koreában a piaci részesedés 75 százalékát birtokolja. Ennek eredményeképpen gyakran "Dél-Korea Google-jeként" emlegetik. A Naver 1999-ben indult, mint az első internetes portál Koreában, amely saját keresőmotort fejlesztett és használt. Ma a Naver vállalat számos szolgáltatást nyújt, például e-mail klienst, enciklopédiát, gyermekeknek szánt keresőmotort és hírportált.

Seznam.

Ez a keresőmotor és internetes portál rendkívül népszerű a Cseh Köztársaságban. Valójában ez volt a vezető keresőmotor, amíg a Google meg nem jelent.

Ma a Google a Cseh Köztársaságban 84 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, és csak 16 százalékot hagyott a Seznamnak és másoknak.

CC Search

Legyen az első megálló, ha szinte bármilyen szerzői jogmentes tartalomra vadászik. Ez a keresőmotor tökéletes, ha zenére van szüksége egy videóhoz, egy képre egy blogbejegyzéshez vagy bármi másra anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy egy dühös művész rád száll, mert lenyúltad a munkáját. Növeld online láthatóságod, érj el új ügyfeleket, és növeld az eladásokat ezzel a mindenre kiterjedő tartalommarketing-eszközkészlettel.

Swisscows

A Swisscows keresőmotor eredményei: Pillanatkép a [best places to visit] keresésből, Swisscows, 2021. augusztus. A Swisscows egy egyedülálló lehetőség ezen a listán, amely családbarát szemantikus keresőmotornak hirdeti magát. Büszkék arra is, hogy tiszteletben tartják a felhasználók magánéletét, soha nem gyűjtenek, tárolnak vagy követnek adatokat. Mesterséges intelligenciát használ a felhasználó lekérdezésének kontextusának meghatározásához.