, 2021/12/30

Sokan közülünk a vizuális tanulást részesítik előnyben. Ha helyesen használjuk, ez egy erőteljes technika, amely lehetővé teszi az agyunk számára, hogy kognitív kapcsolatokat hozzon létre. A vizuális tanulás emellett rugalmasságot is biztosít, lehetővé téve, hogy az emberek a saját idejükben és a saját preferált formátumukban tanuljanak.

social media documentaries

Ha azonban nem a hagyományos tanulás híve vagy, mint például a tanfolyamok és a gyakorlati bemutatók, akkor van egy másik módszer is: az emberek valós tapasztalataiból való tanulás. Egy közösségi média- vagy marketingdokumentumfilm megtekintése olyan betekintést nyújt, amelyet egy tanfolyamon soha nem kaphatsz meg, és jobban kifejti az előnyöket és hátrányokat, mint bármelyik tanfolyam valaha is meg tudná tenni.

Az alábbi cikk tíz ilyen dokumentumfilmet mutat be, kezdve a "Lám, lám, a hálózatba kapcsolt világ álmai" cíművel.

1. Lám, lám, a hálózatba kapcsolt világ álmodozásai

A "Lám, lám, a hálózatba kapcsolt világ álmai" című dokumentumfilm részletesen bemutatja, hogyan váltunk ennyire függővé a technológiától. A technológiai dokumentumfilm egy élő eseményen kezdődik, ahol lelkesek beszélgetnek a technológia jövőjéről és arról, hogy mit jelent ez az emberi életre nézve. A dokumentumfilm során Werner Herzog filmrendező beszél a technológiához fűződő kapcsolatáról, és arról, hogyan fejlődött az egész napos telefonbeszélgetésből a számítógépen megjelenő magával ragadó világgá.

Nézd meg, hogyan képes az ügynökségem hatalmas mennyiségű forgalmat generálni a weboldaladra. SEO - hatalmas mennyiségű SEO forgalom felszabadítása.

Tartalommarketing - csapatunk epikus tartalmakat készít, amelyeket megosztanak, linkeket szereznek és forgalmat vonzanak. Fizetett média - hatékony fizetett stratégiák egyértelmű ROI-val.

Ezen kívül tárgyalja, hogy az emberek egyre inkább függnek az eszközeiktől, és hogy ez milyen előnyökkel jár a valós életükben, kezdve a fél világ másik felén lévő emberrel való kapcsolattartástól egészen a biztonságérzetig, amikor egyedül vannak otthon. A dokumentumfilm 10 részből áll, és felvételeket tartalmaz a Kaliforniai Egyetemről. A legtöbben a UCLA-t tartják az internet szülőhelyének, mivel Leonard Kleinrock professzor itt küldte el az első e-mailt. A technológiai dokumentumfilm 2016-ban került a mozikba, és 1 óra 38 perces játékidővel rendelkezik.

2. A társadalmi dilemma

A "The Social Dilemma" egy nagyjátékfilm, amely a közösségi média alapvető kérdéseit vizsgálja, azt, hogy kié az online identitásunk, és hogy milyen következményekkel jár, ha egy olyan világban élünk, ahol az adat a fizetőeszköz. A közösségi médiáról szóló dokumentumfilm fő üzenete, hogy ugyanazok a közösségi hálózatok, amelyek összekötnek minket, egyben irányítanak, polarizálnak, pénzzé tesznek, manipulálnak és elvonják a figyelmünket.

A filmben exkluzív interjúk hangzanak el vállalkozókkal, kockázati tőkebefektetőkkel, akadémikusokkal, iparági bennfentesekkel és volt Facebook-alkalmazottakkal, köztük a Facebook egykori vezetőjével, Tim Kendallal. Emellett megvizsgálja a közösségi média hatását az emberek mentális egészségére, és azt is, hogyan hat a társadalom egészére.

A közösségi médiáról szóló dokumentumfilmből mindenki tanulhat néhány nagyszerű tanulsággal. A legfontosabb a "közösségi média újraindításának" bevezetése. Az újraindítás egy 7 napos kihívásból áll, "hogy a filmben szereplő szakértők segítségével újra rendezzük a technológiával való kapcsolatunkat".

A közösségi média újraindításba a hivatalos weboldalon lehet belevágni. A dokumentumfilm 2020-ban jelent meg a Netflixen, és 1 óra 34 perces a játékideje.

3. The Great Hack

A "The Great Hack" egy 7 részes dokumentumfilm-sorozat, amely elmagyarázza, hogyan alakít át a technológia mindent, beleértve a gazdaságunkat, a demokráciánkat, sőt még a társadalmi normákat is. Azt vizsgálja, hogy a Facebook befolyása messzebbre nyúlik, mint azt a legtöbben gondolnák, aminek következményei vannak a demokráciára, nemcsak Amerikában, hanem világszerte. A sorozat kitér a Cambridge Analytica-botrányra és a Facebook adatainak megsértésére is.

Bár a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a közösségi médiavállalatok felhasználják az adatainkat, sok fogyasztó talán nem is tudta, hogy egyes vállalatok a hirdetések testre szabására használják az adatainkat, hogy megpróbálják manipulálni az eredményeket. Például egy marketingcég felhasználhatja az egyének adatait arra, hogy személyre szabott kampányokat készítsen, hogy befolyásolja a szavazási szokásainkat.

Annak idején a Cambridge Analyticáról szóló hírek jelentős botrányt jelentettek, amelyből minden cégtulajdonos tanulhat, például:

Az átláthatóság elengedhetetlen a fogyasztókkal szembeni bizalom kiépítéséhez.

Az egyének szeretnék megválasztani, hogy a vállalatok hogyan osztják meg személyes adataikat.

A fogyasztók adatainak védelme nem csak a hackerek megelőzéséről szól. Hanem a belső iránymutatásról, például az adatvédelmi irányelvekről és az etikai normákról is.

4. FYRE: A legnagyobb buli, ami sosem történt meg

A FYRE egy dokumentumfilm a Fyre Media sikertelen zenei fesztiváljáról. Megörökíti, hogy Billy McFarland elképzelése a cégével, a Fyre Mediával kapcsolatban nem csak az volt, hogy zenészeket népszerűsítsen, hanem az is, hogy egy újfajta luxus koncertélményt hozzon létre a Coachellát és más fesztiválokat megunó millenniumiak számára.

Ez a dokumentumfilm azonban több, mint annak áttekintése, hogy mi ment rosszul. Bepillantást nyújt abba, hogy mi történik, amikor két fiatal vállalkozó létrehoz egy olyan eseményt, amely szintén kicsúszik az irányítás alól. Mit lehet tanulni a Fyre-ból? Nos, a legnyilvánvalóbb szempont az, hogy ne adjuk túl magunkat és ne nyújtsunk alul.

Aztán vannak más értékes tanulságok is, mint például:

A minőségi kampányokhoz idő és megfontoltság kell. Koncentrálj a közönségépítésre, építsd ki a bizalmat és a hűséget, majd a közönségednek megfelelően marketingelj.

Soha ne feledkezz meg a céljaidról vagy a költségvetésedről.

Az influencerek és a víruskampányok működnek, de az ajánlatod mögött tartalomra van szükséged, és nem csak sok ígéretre.

5. iHuman

Az "iHuman" egy technológiai dokumentumfilm, amely a mesterséges intelligencia hatásaival foglalkozik. Az emberiség jövőjét vizsgálja, ahogy az AI felülmúlja az emberi intelligenciát, és azt, hogyan fog ez mindent megváltoztatni, beleértve az identitásunkat, a kapcsolatainkat és a munkánkat is. Ilya Sutskever és Jürgen Schmidhuber informatikusok részletes interjúkat adnak az AI-ról és annak felhasználásáról.

A rendező, Tonje Hessen Schei a mesterséges intelligencia lehetőségeit és buktatóit vizsgálja, beleértve a magánélet megsértését, a megfigyelést és a prediktív rendőrséget. A dokumentumfilm 2019 novemberében kerül a mozikba, és 1 óra 39 perces játékidővel készült.

6. Megbízol ebben a számítógépben?

A "Do You Trust This Computer?" című dokumentumfilm a mesterséges intelligencia társadalmunkra gyakorolt hatását vizsgálja, és azt, hogy ez hogyan befolyásolja majd a munkahelyeket. Aki érdeklődik a mesterséges intelligencia jövője iránt, és hogy mit jelenthet az iparágukra nézve, annak kötelező néznivaló.

Bemutatja, hogyan használják már most is a mesterséges intelligenciát különböző iparágakban, és hogyan alakítja az életünket. A pénzügyi szektorban például az algoritmikus kereskedés az AI bevezetésének sikertörténetének tűnik.

Míg az egészségügyben a prediktív analitika a klinikusok diagnosztizálását segítő eszközként ver hullámokat. Miközben azonban kiemeli az AI előnyeit, az igazgató, Chris Paine óvatosan részletezi a hátrányokat, például az álhíreket. A dokumentumfilm segítségével világos képet kaphatunk az AI-ban rejlő lehetőségekről, miközben mélyebb megértést nyerhetünk a buktatókról és arról, hogy mit kell elkerülni. A 2018 áprilisában bemutatott technológiai dokumentumfilmet a Papercut Films gyártotta. A játékideje 78 perc.

7. A takarítók

A Twitter és a Facebook a legtöbbünk mindennapjainak része, de van egy olyan oldal, amiről nem hallunk túl gyakran: a moderátorok szerepe. A "The Cleaners" című közösségi média dokumentumfilm az online tartalommoderátorokkal foglalkozik, akik a közösségi média posztjait és internetes kommentjeit vizsgálják a kifogásolható tartalmak után, és lesöprik azokat.

A film sivár és gyakran brutális betekintést nyújt a moderátorok munkájába, akiknek gyakran kell megnézniük nyomasztó képeket. Ezek a moderátorok elsősorban otthonról dolgoznak, és szigorú időkereten belül vizsgálják át a posztokat. A közösségi médiáról szóló dokumentumfilm rávilágít ezeknek a dolgozóknak a kihívásaira, például az alacsony bérekre, a stresszre és a munkahelyi biztonság hiányára.

Ugyanakkor tágabb értelemben is foglalkozik azzal, hogy miközben a közösségi médiavállalatok arra törekszenek, hogy növeljék és pénzzé tegyék a platformjaikat, egyes csoportok a közösségi médiát gyűlölet és viszálykodás terjesztésére használják, hogy előmozdítsák a saját programjukat. Ami azt illeti, mit tanulhatnak belőle a nézők. Nos, lehet, hogy a jövőben megváltoztatja a közösségi média használatának módját, ha jobban megérti, mi zajlik a színfalak mögött.

A közösségi média dokumentumfilm 2018-ban került a mozikba, 88 perces játékidővel.

8. Cryptopia: Bitcoin, blokkláncok és az internet jövője

Cryptopia, egy technológiai dokumentumfilm. A "Cryptopia" a Bitcoin, a blokklánc és az internet jövőjének útját járja végig a nézőkkel. Olyan témákkal foglalkozik, mint a kriptobányászat, hogyan használhatjuk a Bitcoint világszerte, mik azok a sidechains, és hogyan járulnak hozzá a decentralizációhoz.

Emellett interjúkat is tartalmaz a technológia számos befolyásos emberével, köztük Roger Verrel, a Bitcoin vezérigazgatójával.

Ha fontolgatja a blokklánc használatát a vállalkozásában, de szeretne többet megtudni róla, és előbb megismerkedni az iparág néhány kulcsfigurájával, akkor sokat nyerhet a "Cryptopia" megtekintésével. Ezt a 2020-as kiadványt több platformon is megtekintheti, többek között az Amazon Prime-on, az Apple TV-n és a Rokun. A film 86 perces játékidővel rendelkezik.

9. Feltételek és feltételek vonatkozhatnak

Kezeket fel, ha úgy regisztrálsz oldalakra, hogy nem nézed meg a felhasználási feltételeket. Nagyjából mindannyian megtesszük. Azonban még ha alaposan meg is nézzük az apró betűs részt, ezek a dokumentumok gyakran olyan jogi zsargonban íródnak, amelyet kevesen értenek, és még így sem biztos, hogy beleegyezünk valamibe.

A "Feltételek és feltételek alkalmazhatók" azt vizsgálja, hogy a közösségi hálózatok, az e-kereskedelem, a blogplatformok és mások hogyan osztják meg, gyűjtik és tárolják az adatainkat. Ez egy technológiai dokumentumfilm, amely miatt aggódhatsz a digitális lábnyomod miatt, és amiatt, hogy az adataid nem is olyan privátak, mint gondolnád.

Fogyasztóként a dokumentumfilm megtekintése arra késztetheti, hogy megnézze, mibe megy bele, mielőtt regisztrál. Ami a vállalkozókat illeti, az "Általános szerződési feltételek alkalmazhatók" emlékeztet az átláthatóság fontosságára. A fogyasztóknak fontos a magánéletük és az adataik védelme, és talán érdemes megnézni, nem tudna-e többet tenni annak érdekében, hogy ügyfelei tisztában legyenek azzal, hogy mire használhatja fel az adataikat. Ez a 2013-as dokumentumfilm az Amazon Prime-on érhető el, és 1 óra 20 perces játékidővel rendelkezik.

10. Art & Copy

A "Art and Copy" reklámlegendákat követ nyomon az iparágban végzett munkájukról, köztük Mary Wells Lawrence-t, Bill Bernbachot, George Lois-t, David Ogilvy-t és másokat. Ez egy mélyreható betekintés a történelem néhány legbefolyásosabb reklámszakemberének kreatív elméjébe. A film megmutatja, hogy a technológiai fejlődés ellenére is a kreativitás még mindig a reklámok tervezésénél a legfontosabb.

A dokumentumfilmnek van egy nagy tanulsága: a technológia fejlődése ellenére a vonzó reklámszövegek írása mögött álló mesterség és a formulák ugyanazok maradnak. Az "Art & Copy" 2009-ben került a mozikba, és 90 perces játékidővel rendelkezik. Gyakran ismételt kérdések a technológiai és közösségi média dokumentumfilmekkel kapcsolatban

Van még egy közösségi média dokumentumfilm, amiből marketingesként tanulhatok? Rengeteg inspiráló közösségi média dokumentumfilm létezik. Néhányat érdemes megfontolni: "A közösségi média forradalma: The Story Behind the Most Influential Social Media Documentaries" és a "Hype Machine: The Wild World of Social Media Marketing".

Melyik közösségi média dokumentumfilm elengedhetetlen néznivaló?

A The Social Dilemma biztosan beszédtémát váltott ki az emberekből! Ahogy a fő cikkben is szóba került, a közösségi média dokumentumfilm leleplezi az igazságot e platformok mögött, és azt, hogy hogyan ösztönözhetnek minket a hamis, manipulatív és versengő viselkedésre. Emellett rávilágít arra is, hogyan váltunk annyira függővé a kedvelések, posztok és megosztások állandó áramlásától, hogy már azt sem tudjuk, kik is vagyunk valójában.

Használhatok dokumentumfilmes megközelítést a vállalkozásom népszerűsítésére?

A dokumentumfilmes stílus számos vállalat körében népszerű megközelítés. A Stella Artois, a Gillette és a Norton csak néhány márka, amely sikeresen alkalmazd ezt a módszert. Ez azonban leginkább a már meglévő közönséggel és széles ügyfélkörrel rendelkező vállalatoknál működik. Ezek a dokumentumfilm-stílusú hirdetések célja az oktatás vagy a márka ismertségének növelése, és jól működnek a jól bejáratott, közönséggel rendelkező vállalatoknál.

Milyen dokumentumfilm segít a marketingkampányok létrehozásában?

Az "Art & Copy" elmagyarázza a reklámkampányok kreatív oldalának alapelveit, a "FYRE: The Greatest Party That Never Happened" pedig érdekes néznivaló a vírusos marketingkampányok építéséhez.

Technológia és közösségi média dokumentumfilm Következtetés

A technológia fejlődése, például a mesterséges intelligencia és a közösségi médiaplatformok manapság mindannyiunk életét uralják, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Bár mindannyian profitálhatunk ezekből a fejlesztésekből és a közösségi médiaoldalakból, ahogyan ezekre a dokumentumfilmek is igyekeznek rámutatni, vannak árnyoldalai is, amelyekkel mindannyiunknak tisztában kell lennünk.

Mindezek ellenére hatalmas pozitívumok is vannak, amelyeket a fenti filmek bármelyikének megtekintéséből magunkkal vihetünk. Például arra ösztönözhetik, hogy nézze meg a vállalkozását és azt, hogy hogyan végzi a dolgait, és olyan betekintést nyújthatnak, amely máshol nem érhető el.