, 2022/1/7

A legnépszerűbb munkakörök évről évre változnak a társadalmi-gazdasági feltételek függvényében. Az Egyesült Államok gazdasága és munkaerőpiacai még mindig küzdenek a COVID-19 pusztító hatásainak kiheveréséért, és a legsúlyosabban az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók, a nők, a feketék és a spanyolajkúak, valamint a szabadidős, utazási és vendéglátóiparban dolgozók érintettek.

most in demand jobs 2021

Nem meglepő, hogy a mai munkaerőpiac kiszámíthatatlansága sok amerikait arra kényszerített, hogy átértékelje karrierlehetőségeit, és olyan iparágak felé forduljon, amelyek egy kicsit nagyobb biztonságot ígérnek. A McKinsey & Company becslése szerint akár 25%-kal több munkavállalónak kell majd foglalkozást váltania, mint a járvány előtt, míg a Brookings Institution előrejelzése szerint a COVID-19 miatt elveszett munkahelyek 42%-a végül végleg

A legnépszerűbb állás 2021-ben

Tekintettel arra, hogy a munkanélküli amerikaiak 66%-a komolyan elgondolkodott a foglalkozásváltáson, milyen karrierutakat választanak a legnagyobb valószínűséggel? Az alábbiakban felvázoljuk a hét legnépszerűbb állást, amelyek jelenleg a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Építőipari munkás

Bár a COVID-19-hez kapcsolódó ellátási lánc zavarai és a határok lezárása projektkésésekhez vezetett, az építőipari dolgozókat az amerikai kormányzat nélkülözhetetlennek ítélte, és az ország legtöbb részén a világjárvány alatt is folytak az építkezések. Az építőipari ágazat teljesítményének 2020-as visszaesése ellenére az ágazat várhatóan gyorsan talpra áll, és 2021-ben 15,6%-kal növekszik - amit az alacsony jelzáloghitel-kamatlábak és a jelzáloghitelek kifizetésére vonatkozó kormányzati védelmi elhalasztás és árverezés támogat.

Mivel országszerte nagyszabású tervek készülnek az egészségügyi központok bővítésére, az építőipari dolgozók sok izgalmas új munkalehetőségre számíthatnak ezen a területen. Csak az elmúlt hat hónapban kilenc kórház és egészségügyi rendszer jelentett be, haladt előre vagy fejezett be bővítési és felújítási projekteket több mint 1 milliárd dollár értékben.

Tehergépkocsi-vezetők

A tehergépkocsi-vezetés jelenleg remek iparág - a munkaerő iránti kereslet magas, és ez valószínűleg így is marad a belátható jövőben. A McKinsey & Company megjegyzi, hogy az e-kereskedelem növekedése az elmúlt évben előremozdította a szállítási, szállítási és raktározási munkalehetőségeket - előrejelzése szerint csak a szállítási munkalehetőségek száma 2021-re 800 000-rel nőhet. 2020 szeptemberében a Business Insider arról számolt be, hogy a teherautó-vezetőhiány az online vásárlás térnyerésével együtt rekordszintű kompenzációt eredményez a sofőrök számára.

Webfejlesztő

A távmunka és a digitalizáció térnyerése miatt a webfejlesztők számára az elkövetkező években ugrásszerűen meg fognak nőni az álláslehetőségek. Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a webfejlesztők foglalkoztatása 2018 és 2028 között 13%-kal fog nőni, ami jelentősen meghaladja az átlagos növekedési ütemet. A webfejlesztői karrier nem csak rendkívül jövőbiztos, de meglehetősen jól is fizet, és a munka során fejlesztett speciális készségek rengeteg lehetőséget biztosítanak a karrierépítésre.

Egészségügyi szakma

2020 volt az az év, amikor mindannyian megtanultuk, hogy az egészségügyi szakembereket hősökként értékeljük. Bár az ebben az ágazatban betöltött állások mindig is alapvető fontosságúnak és ezért meglehetősen biztonságosnak számítottak, az elmúlt évben megnőtt a kereslet a képzett egészségügyi szakemberek iránt.

A legnépszerűbb pozíciók közé tartoznak az ápolók, az otthoni asszisztensek, az egészségügyi kutatók és technikusok, az egészségügyi szolgáltatások adminisztrátorai és a gyógytornászok. A McKinsey & Company előrejelzése szerint az egészségügyi dolgozók iránti kereslet a járvány előtti szinteknél is nagyobbra nőhet, mivel olyan tehetségeket kell találni, akik képesek támogatni az idősödő népességet, valamint fejleszteni és alkalmazni az orvosi technológiákat.

Adatszakértő

2016 és 2019 között az adattudós a Glassdoor szerint az első számú állás az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának jelentése szerint az adattudományi készségek iránti kereslet 2026-ig 27,9 százalékkal növeli majd a foglalkoztatottságot ezen a területen.

Az elmúlt öt évben exponenciálisan nőtt az adattudósok számára kiírt álláshirdetések száma. Ezekre a szakemberekre szinte minden iparágban szükség van, az átlagos fizetés 111 200 dollár, az átlagos munkával való elégedettség pedig 4,25 az 5-ből.

Szoftvermérnök

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a szoftverfejlesztők, köztük a szoftvermérnökök foglalkoztatása 2019 és 2029 között 22%-kal fog növekedni. Az új, innovatív szoftverek és mobilalkalmazások iránti kereslet továbbra is növekedni fog, ami számtalan lehetőséget biztosít a képzett szoftvermérnökök számára. Ráadásul a kódok korlátozott élettartama, a projektek növekvő összetettsége és a technológiai változások üteme miatt a szoftvermérnöki karrier meglehetősen biztos karriert jelent.

E-kereskedelem

Az országos zárlatok érvényesítése és a távmunkára való áttérés az e-kereskedelem felgyorsulását szolgálta 2020-ban. Az online élelmiszervásárlók száma a 2019. augusztusi 16 millióról 2020 áprilisára 40 millióra nőtt. Ez a munkalehetőségek megugrását eredményezte, mivel a kiskereskedelmi és élelmiszer-kiszállítási szolgáltatásokat támogató munkavállalók iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt.

A robusztus e-kereskedelmi modelljéről ismert Walmart például a világjárvány kezdetén 200 000 alkalmazottat vett fel, és jelentősen bővítette a teljesítési központok használatát. Ha bizonyos ágazatok, például a vendéglátóipar, nehezen tudnak talpra állni a járvány után, a kiszorult munkavállalók az e-kereskedelemben találhatnak munkát. A 2020-ban először digitális csatornákat használók mintegy 75%-a tervezi, hogy a jövőben is használni fogja azokat.

Házi egészségügyi segítő

Elsődleges feladatok: A házi betegsegítő az ügyfelek otthonában dolgozik, hogy segítse őket a mindennapi élet tevékenységeiben. A legtöbb otthoni egészségügyi asszisztens időskorú vagy önmaguk ellátására képtelen betegekkel dolgozik. Feladataik közé tartozik:

A betegek segítése az öltözködésben, fürdésben és egyéb személyi higiéniai teendőkben.

A betegek alapvető egészségügyi ellátása, például az életjelek ellenőrzése vagy a gyógyszerek beadása.

Együttműködés ápolókkal, ápolási asszisztensekkel, ápolási asszisztensekkel és más otthoni ápoló szakemberekkel a betegellátás biztosítása érdekében.

Követelmények: Nincs szükség formális végzettségre, bár sok munkáltató előnyben részesítheti a National Association for Home Care and Hospice (NAHC) tanúsítványt. További követelmények: Minimális vagy közvetlen felügyelet nélküli munkavégzésre való képesség.

Fizikoterápiás segéd

Elsődleges feladatok: A fizikoterápiás (PT) segédek felelősek a berendezések beállításáért és a betegek kezeléséhez és gyakorlataihoz szükséges tiszta terület fenntartásáért. A PT-segédek a következőkért is felelősek:

A betegek motiválása és segítése az egészségügyi személyzet irányítása mellett a gyakorlatok és funkcionális tevékenységek végzése során.

a kerekesszékkel rendelkező betegek szállítása vagy álló helyzetben történő támogatásuk a kezelésre és a kezelésről való távozáshoz.

Irodai feladatok elvégzése. Például leltározás, készletrendelés, telefonos ügyintézés és betegfelvétel.

Követelmények: Középiskolai diploma vagy GED. Egyéb követelmények lehetnek.

Íme további keresett karrierek

Ápolási asszisztens

Pénzügyi tanácsadó

Egészségügyi szolgáltatási adminisztrátor

Ápolónő

Fizikoterapeuta

Információbiztonsági elemző

Orvostechnológus

Statisztikus

Szoftverfejlesztő

Banki pénztáros

Adattudós

Erdőtűzmegelőzési szakember

Ápolóorvos

Foglalkozásterápiás asszisztens

Projektmenedzser

Éttermi szakács

Logopédus

Kiskereskedelmi eladó