, 2022/6/30

A személyi kölcsön egy rendkívül kényelmes és rugalmas megoldás, hiszen a bank egyáltalán nem ellenőrzi azt, hogy mire és mikor költöd el a kapott összeget.

Előrelépő személyi kölcsön

A célodat az igényléskor sem kell meghatároznod és az elköltést sem kell számlákkal igazolnod a pénzintézet felé. Mivel ez a szabadság nagyobb kockázatot jelent a bank számára, jellemző, hogy szabad felhasználás esetén magasabb kamatokkal dolgoznak, mint a kötött felhasználású hiteleknél. Ma már azonban rendkívül olcsó konstrukciók közül is válogathatsz, ráadásul a fogyasztóbarát személyi hitelek megjelenésével csak tovább bővült a kör.

Ha az egyszerűséget kedvelő típusba sorolnád magad, akkor számodra az is fontos szempont lehet, hogy az Előrelépő személyi kölcsön igénylése nagyon egyszerű. Sok esetben a procedúra jelentős részét letudhatod online, az otthonod kényelméből, arról nem is beszélve, hogy a bank is gyorsabban elbírálja ezeket a kérelmeket, mint például a jelzáloghitel igényeket.

Előnynek mondható az is, hogy a személyi kölcsönök kizárólag fix kamatozásúak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézet vállalja az alapkamat esetleges változásainak a kockázatát, és a biztosabb visszafizetés reményében évekre, vagy a futamidő végéig fixálja a kamatlábat. Így nem futhatsz bele abba, hogy hirtelen rendkívül kedvezőtlenné válik a hiteled, hiszen pontosan tudni, fogod, hogy mennyi pénzt kell visszafizetned. A havi törlesztőd sem változhat a futamidő során, ami azért is jó, mert az évek előrehaladtával, ahogy a fizetésed is jó eséllyel folyamatosan növekedni fog, annál könnyebben ki tudod majd fizetni a havi fix törlesztőt. A jelenlegi helyzetben meg amiatt nem kell aggódnod, hogy még többet nyernél, ha a jegybanki alapkamat csökkenne, mert soha nem volt még ilyen alacsony. Azonban a te hiteled kamatozása ilyenkor is fix marad.

Mire használhatom fel a CIB személyi kölcsönt?

A személyi kölcsönök szabad felhasználhatóságuk miatt bármire elkölthetők, ám van néhány olyan helyzet, ahol valóban megéri ehhez a megoldáshoz fordulni. Csakis olyan helyzetben vegyél fel kölcsönt, ha halaszthatatlan ügyről van szó vagy túlságosan sok ideig tartana összegyűjteni a szükséges összeget. Erre jó példa a gépjárművásárlás, felújítás vagy a meglévő hiteleid kiváltása. Lássuk, mik a leggyakoribb felhasználási módjai a személyi kölcsönöknek:

Lakásfelújítás Ehhez sokszor kötött felhasználású hiteleket is találhatsz, ám előfordulhat, hogy a személyi kölcsönök között kedvezőbb és rugalmasabb lehetőségekre bukkansz.

Autóvásárlás Lízingelheted az autót, de akár személyi kölcsönt is igényelhetsz. Ennek számos pozitívuma van, ráadásul nemcsak az autó vételárát fedezheted ilyen módon, hanem például az átíratás vagy a szerviz költségeit is.

Hitelkiváltás Ha kedvezőtlenné váltak a felvett hiteleid, akkor nemcsak adósságrendező hitellel oldhatod meg a problémát, hanem akár egy olcsóbb személyi kölcsön igénylésével is. Ehhez persze fontos, hogy még a fennálló tartozásod ellenére is rendelkezz a szükséges jövedelemmel. Jó hír, hogy gyors átfutási idővel és rugalmassággal számolhatsz, ráadásul ingatlanfedezetre sem lesz szükséged

Esküvő CIB-es ügyfeleknek Sokan nem tudják önerőből kifizetni az esküvő napját és ehhez személyi kölcsönt vesznek fel. Ilyen esetben érdemes inkább kicsit visszafogni a költségeket, mint tartozásba verni magadat a közös élet kezdetén. Ha mindenképpen hitelt kell felvennetek, akkor kérhetitek a meghívottakat, hogy tárgyi ajándékok helyett inkább pénzzel lepjenek meg titeket. A menyasszonytánc során összegyűjt összeget semmiképp se költsétek el egy fényűző nászútra. Igyekezzetek inkább minél gyorsabban rendezni a tartozást.

Iskolakezdés Sok család számára nagyon nagy megterhelést jelent az iskolakezdés, különösen, ha több iskoláskorú gyermek is van a családban, vagy ha éppen az iskolát kezdi a gyermek. Ilyen esetben érdemes inkább a spórolást előnyben részesíteni és minél jobban lecsökkenteni a kiadásokat, például olcsóbb, egyszerűbb írószerek vásárlásával vagy a használt termékek/bútorok előnyben részesítésével. Arról se feledkezz el, hogy az állam és az önkormányzatok különböző segélyekkel támogatják a rászoruló családokat. Ezeket a segítségeket mindenképp vedd igénybe, mielőtt hitelfelvételhez folyamodnál.

Váratlan egészségügyi probléma Ha nincs más megoldás, akkor mentőövet jelenthet a hitelfelvétel egy súlyosabb egészségügyi probléma esetén is. Természetesen ez igaz lehet bármilyen életbevágóan fontos helyzet költségeinek a fedezésére.

Vállalkozással kapcsolatos beruházások Előfordulhat, hogy valami miatt a vállalkozás nem juthat hozzá a vállalkozások számára kínált kölcsönlehetőségekhez. Ilyen esetben sem kell azonban lemondanod teljesen a kölcsön lehetőségéről, hiszen a vállalkozás vezetője vehet fel személyi kölcsönt. Ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy ne jöjjön ki veszteségesen a cég a hitelfelvételből. A legjobb, ha olyan fejlesztésre költitek a kapott összeget, ami bevételt termel, figyelembe véve azt is, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés. A kölcsönt ilyen célra csak végső esetben érdemes felvenni, leginkább akkor, ha egészen biztos vagy abban, hogy gyorsan vissza tudod fizetni és a céged előrejutása miatt nem kockáztatod túlzottan a magán hitelképességedet.

Tanulmányok Valami miatt nem jöhet szóba a diákhitel? Szükséged lenne valamilyen extra képzésre a szakmádban? A szükséges tudás és képesítés megszerzése után nagyobb bevételre számíthatsz majd a jövőben? A fejlődésre fordított idő és pénz meg fog térülni, és a végén nyereségesen jössz ki a dologból még akkor is, ha az induláshoz szükséged van egy kis anyagi segítségre.

Elektronikai termékek

Nagyképernyős TV és házimozi megvásárlásához sok helyen vehetsz fel akár 0%-os THM-ű áruhitelt, de ezeknél érdemes megnézni a kisbetűs részt. Ezt csak akkor ajánlanánk, ha tényleg semmilyen költsége nincs a hitelnek, máshol nem tudod megvenni olcsóbban és az ingyenhitel nélkül is megvetted volna. Nem tartjuk jó ötletnek azért felvenni bármilyen hitelt, hogy a legújabb 8k-s TV-t vagy az idei iPhone-t megvehesd.