, 2021/12/23

A Google Translate egy többnyelvű neurális gépi fordítási szolgáltatás, amelyet a Google fejlesztett ki szövegek, dokumentumok és weboldalak egyik nyelvről a másikra történő fordítására. A szolgáltatás egy weboldal felületet, egy mobilalkalmazást kínál Android és iOS rendszerekre, valamint egy API-t, amely segít a fejlesztőknek böngészőbővítmények és szoftveralkalmazások készítésében.

german to english google translate

2021 decemberében a Google Translate 109 nyelvet támogat különböző szinteken, és 2016 áprilisában több mint 500 millió felhasználóról állította, akik naponta több mint 100 milliárd szót fordítanak le[3]. 2016 áprilisában a Google Translate összesen több mint 500 millió felhasználót jelentett be, és naponta több mint 100 milliárd szót fordítanak le. A 2006 áprilisában statisztikai gépi fordítási szolgáltatásként elindított szolgáltatás az ENSZ és az Európai Parlament dokumentumait és átiratokat használta fel a nyelvi adatok gyűjtéséhez. Ahelyett, hogy közvetlenül fordítana nyelveket, először angolra fordít szöveget, majd a legtöbb, a rácsában felállított nyelvi kombinációban átpólózik a célnyelvre,[5] néhány kivétellel, köztük a katalán-spanyolral.

A fordítás során minták után kutat a dokumentumok millióiban, hogy segítsen eldönteni, mely szavakat válassza, és hogyan rendezze őket a célnyelven. Pontossága, amelyet többször kritizáltak és nevetségessé tettek,[7] a mérések szerint nyelvenként nagyon eltérő. 2016 novemberében a Google bejelentette, hogy a Google Translate átáll egy neurális gépi fordítómotorra - Google Neural Machine Translation (GNMT) -, amely "egész mondatokat fordít egyszerre, és nem csak darabonként. Ezt a tágabb kontextust használja fel, hogy segítsen kitalálni a legmegfelelőbb fordítást, amelyet aztán átrendez és beállít, hogy jobban hasonlítson egy megfelelő nyelvtannal beszélő emberhez."[9] A GNMT-t eredetileg csak néhány nyelv esetében engedélyezték 2016-ban, de ma már mind a 109 nyelven használják a Google

Történelem

A Google Translate egy kiegészítő fordítási szolgáltatás, amelyet a Google 2006 áprilisában fejlesztett ki. Többféle szöveg és médiaformát, például szavakat, kifejezéseket és weboldalakat fordít. Eredetileg a Google Translate statisztikai gépi fordítási szolgáltatásként jelent meg. A bemeneti szöveget először angolra kellett lefordítani, mielőtt a kiválasztott nyelvre fordították volna.

Mivel az SMT prediktív algoritmusokat használ a szöveg fordításához, a nyelvtani pontossága gyenge volt. Ennek ellenére a Google kezdetben nem vett fel szakértőket, hogy megoldja ezt a korlátozást a nyelv állandóan változó természete miatt. 2010 januárjában a Google bevezetett egy Android alkalmazást, 2011 februárjában pedig egy iOS verziót, amely hordozható személyes tolmácsként szolgált.

2010 februárjától a program integrálódott a böngészőkbe, például a Chrome-ba, és képes volt kiejteni a lefordított szöveget, automatikusan felismerni a szavakat egy képen, valamint kiszúrni az ismeretlen szöveget és nyelveket. 2014 májusában a Google felvásárolta a Word Lens-t, hogy javítsa a vizuális és hangfordítás minőségét.[12] Az eszközzel be lehet szkennelni egy szöveget vagy képet, és azt azonnal lefordíttatni.

Ezen túlmenően a rendszer automatikusan azonosítja az idegen nyelveket és lefordítja a beszédet anélkül, hogy az egyéneknek meg kellene nyomniuk a mikrofon gombot, amikor beszédfordításra van szükség. 2016 novemberében a Google áttért a fordítási módszerét egy neurális gépi fordításnak nevezett rendszerrel, amely mély tanulási technikákat használ egész mondatok egyszerre történő fordítására, és a mérések szerint pontosabb az angol és a francia, a német, a spanyol és a kínai nyelvek között

A Google kutatói nem szolgáltattak mérési eredményeket az angolról más nyelvekre, más nyelvekről angolra, illetve az angolt nem tartalmazó nyelvpárok közötti GNMT-re vonatkozóan. A 2018-as állapot szerint naponta több mint 100 milliárd szót fordít.

Funkciók

A Google Fordító többféle szöveg és médiaformát képes lefordítani, beleértve a szöveget, a beszédet, valamint az álló- vagy mozgóképekben lévő szöveget. Konkrétan a következő funkciókat tartalmazza:

Írott szavak fordítása: olyan funkció, amely írott szavakat vagy szöveget fordít le idegen nyelvre.

Weboldal fordítás: olyan funkció, amely egy teljes weboldalt fordít le kiválasztott nyelvekre.

Dokumentumfordítás: olyan funkció, amely a felhasználók által feltöltött dokumentumot fordítja le kiválasztott nyelvekre. A dokumentumoknak a következő formában kell lenniük: .doc, .docx, .odf, .pdf, .ppt, .pptx, .ps, .rtf, .txt, .xls, .xlsx..

Beszédfordítás: olyan funkció, amely a beszélt nyelvet azonnal lefordítja a kiválasztott idegen nyelvre.

Mobilalkalmazás-fordítás: 2018-ban a Google Fordító bevezette a "Tap to Translate" nevű új funkcióját, amely az azonnali fordítást bármely alkalmazáson belül elérhetővé tette anélkül, hogy ki kellene lépni vagy át kellene váltani.

Képfordítás: A funkció a felhasználók által készített képen lévő szöveget azonosítja, és a képernyőn megjelenő szöveget azonnal lefordítja a képek alapján.

Kézzel írt fordítás: olyan funkció, amely a telefon képernyőjére kézzel írt vagy virtuális billentyűzetre rajzolt nyelvet fordítja le billentyűzet támogatása nélkül.

A Google Fordító a legtöbb funkciójához biztosítja a kiejtést, a szótárat és a fordítás meghallgatását. Emellett a Google Translate bevezette saját Translate alkalmazását, így a fordítás mobiltelefonnal offline módban is elérhető.

Statisztikai gépi fordítás

Bár a Google a jobb minőségű fordítás érdekében bevezette a neurális gépi fordítás nevű új rendszert, vannak nyelvek, amelyek még mindig a hagyományos, statisztikai gépi fordításnak nevezett fordítási módszert használják. Ez egy szabályalapú fordítási módszer, amely előrejelző algoritmusokat használ arra, hogy kitalálja, hogyan lehet idegen nyelvű szövegeket lefordítani. Célja, hogy inkább egész mondatokat fordítson le, mint egyetlen szót, majd összegyűjtse az átfedő mondatokat a fordításhoz. Ezenkívül kétnyelvű szövegkorpuszokat is elemez, hogy statisztikai modellt hozzon létre, amely a szövegeket egyik nyelvről a másikra fordítja.