, 2022/1/17

Mi az az olvashatóság-ellenőrző eszköz? Ez egy speciális olvashatósági kalkulátor, amely megállapítja, hogy mennyire könnyen olvasható a szövege. Az ilyen szoftver az "olvasási kort" értékeli, egy feltételes paramétert, amely meghatározza, hogy az írásod mennyire érthető első olvasásra. Tény, hogy egy átlagos felnőtt ember 7-9. osztályos szinten olvas. Ezért szükséges, hogy tartalmi írásod e tartomány között maradjon. Ingyenes eszközünk segítségével könnyen mérheti webhelye tartalmának olvashatóságát, így közönsége elégedett lesz.

check readability

A legtöbb webdesigner a könnyen olvasható betűtípusok használatát javasolja a weboldal tartalmának optimalizálásához. Ideális esetben az ilyen betűtípusoknak nem is kell szerifeket, kis vonásokat tartalmazniuk a betűk végén. Ezért a tapasztalt tervezők azt tanácsolják, hogy a szöveg olvashatóságát olyan népszerű betűtípusok használatával javítsák, mint a Tahoma, a Verdana és az Arial. Az olvashatósági pontszám kiszámításához számos képlet létezik, amelyek a mondathosszon, a szavankénti szótagszámon, a passzív mondatok számán alapulnak:

Online olvashatósági ellenőrző

Az olvashatósági számológép (más néven olvasási szint ellenőrző) segít abban, hogy sikeresen megállapíthassa, hogy melyik osztályos gyerek milyen könnyen el tudja olvasni és megérteni a cikkét/szövegét. Az olvashatósági pontszám kiszámításához többféle képletet használnak. Különböző módszereket használnak a szöveg osztályozási szintjének megállapítására. A legnépszerűbb módszerek a Flesch Kincaid Reading Ease, Flesch Kincaid Grade Level, Gunning Fog Score, SMOG Index és Automated Readability Index

Flesch Kincaid olvasási könnyedség

A Flesch Kincaid Reading Ease egy olyan teszt, amely a szöveg kompatibilitásának ellenőrzésére is szolgál. A Flesch Kincaid Reading Ease-ben a teszt eredményeinek kifejezési módja eltérő. A magas pontszám azt jelenti, hogy a teszt olvasható és könnyen érthető. Ha alacsony pontszámot kap, akkor az azt jelenti, hogy a szöveg módosításra szorul, és nem könnyen érthető. A teszt alapja egy 0-100-as skála. A magasabb pontszám azt jelenti, hogy könnyebben olvasható, az alacsonyabb pedig azt, hogy nehezen olvasható. A 13-15 évesek esetében az FKRE pontszámának 60 és 80 között kell lennie.

Flesch Kincaid-fokozat

Már a név is sugall egy kicsit erről az olvashatósági ellenőrzőről. Kifejezetten iskolák, főiskolák és egyetemi adminisztrációk számára használják. Ezt használják arra, hogy ellenőrizzék, hogy a tankönyvek olvashatóak-e vagy sem. Sok más Flesch Kincaid is létezik, és ezek különböző és nehéz helyzetekben segítenek. Ez a leghasznosabbnak kell lennie.

Miért kellene a tanároknak olvashatósági ellenőrzést használniuk:

A tanárok gyakran jegyzetelhetnek nehéz szavakat. Ha diákként ilyen nagy szavakat olvasol kis szinten, a fogalmak kuszák maradnak, és a diákok számára valóban nehéz lesz megérteni. Az olvashatósági ellenőrző segítségével a tanárok kideríthetik, hogy az általuk használt nyelvezet könnyen érthető volt-e vagy sem. De nem ez az egyetlen felhasználási módja, a tankönyveket is hozzáadhatják, hogy ellenőrizzék, mennyire könnyűek (mint már említettük).

Az elemző egyszerű szöveggel működik a legjobban.

Az olvashatóság javítása. Javasoljuk, hogy az olvashatóság javításakor inkább a szöveg egészére, mint egyes mondatokra összpontosíts. A szöveg iteratív finomításakor ügyelj arra, hogy ne ess abba a csapdába, hogy a képletre írj. A képletre való írás olyan szövegeket eredményezhet, amelyek rövidebb, szaggatott mondatokat tartalmaznak, amelyek valójában nehezebben olvashatók, annak ellenére, hogy jobb pontszámot kapnak.

Két eszközt adtunk a szöveg átírásának megkönnyítésére. A Nehéz és idegen szavak keresője a szókincs feltárására használható. Azonosítja a ritka szavakat és a hosszú, háromnál több szótagot tartalmazó több szótagú szavakat, amelyeket a közönség számára nehezebb lehet megérteni. A Nehéz és idegen szavak keresője olyan idegen szavakat is talál, mint például a határozószavak és a kettős sövegű szavak, amelyek feleslegesen hosszabbá tehetik a mondatot.

A passzív hang kereső azonosítja a passzív szerkezetű mondatokat. A passzív hang azért gyakori a tudományos irodalomban, mert a hangsúlyt a vizsgált tárgyra helyezi, nem pedig a szerzőre, aki a vizsgálatot végzi. A passzív hangszerkezetű mondatok azonban általában hosszabbak, és nehezebben olvashatók.

Van saját weboldala? Most a Site Thin Content Checker segítségével elemezheti a webhelye minden egyes oldalának tartalmát az olvashatósági elemzővel, valamint és és más írástámogató eszközökkel.

Ingyenes olvashatósági számológépek és szöveges eszközök

Használd az egyik vagy több INGYENES olvashatósági kalkulátorunkat, hogy automatikusan megkapd a szöveged osztályzatát.

1) Automatikus olvashatósági ellenőrző: Ingyenes olvashatósági eszközünk 7 népszerű olvashatósági képleten keresztül dolgozza fel szövegedet! Az eszköz konszenzust ad az osztályzati szint, az olvasási nehézség és az olvasók életkora tekintetében. Ezzel az eszközzel bármilyen típusú szöveget bármilyen korosztály számára pontozhat.

2) Fry Graph olvashatósági kalkulátor: Ingyenes olvashatósági eszközünk vizuálisan megmutatja a szöveged osztályszintjét a Fry-grafikonon. Használja ezt az eszközt bármilyen típusú szöveg pontozásához bármilyen korcsoport számára.

3) Raygor becslési grafikon kalkulátor: Ingyenes olvashatósági eszközünk vizuálisan megmutatja szövegének osztályszintjét a Raygor Estimate Graph-on. Hasonló a Fry Graph-hoz, de más számítást használ. Ezzel az eszközzel bármilyen szövegtípust pontozhat 3. osztályos vagy annál magasabb szinten.

4) Új Dale-Chall olvashatósági kalkulátor: A Dale-Chall-formulánk saját osztályozott szólistát használ a szövegedben található potenciálisan nehéz szavak meghatározásához, majd a nehéz szavak száma alapján kiszámítja az amerikai osztályzatot. Ezzel az eszközzel bármilyen szövegtípust pontozhat 4. osztályos vagy annál magasabb szinten.

5) Spache olvashatósági számológép: A Dale-Chall-formulához hasonlóan a Spache-formula saját osztályozott szólistát használ a szövegben található potenciálisan nehéz szavak meghatározásához, majd a nehéz szavak száma alapján kiszámítja az amerikai osztályozási szintet. Ezzel az eszközzel bármilyen szövegtípust értékelhet a 4. osztályos és az alatti osztályok számára.

6) Powers-Sumner-Kearl olvashatósági formula számológép: Az ingyenes Powers-Sumner-Kearl olvashatósági kalkulátor segítségével megkaphatja a szövegének osztályszintjét, és meghatározhatja, hogy az olvasók képesek lesznek-e elolvasni és megérteni, amit írt. Ez a képlet szólista helyett az átlagos mondathossz és szótagszám alapján számítja ki a fokozatot. Ezzel az eszközzel bármilyen szövegtípust értékelhetsz 4. osztályos vagy annál fiatalabb korosztály számára.

Az összes ingyenes olvashatósági számológépünk egyenként történő megtalálásához látogasson el az Ingyenes olvashatósági számológépek webhelytérkép oldalunkra.

A dokumentum olvashatóságának vizsgálata

Olvashatósági kalkulátor

Ez az ingyenes online szoftver kiszámítja az olvashatóságot : Coleman Liau index, Flesch Kincaid Grade Level, ARI (Automated Readability Index), SMOG. Az itt használt olvashatósági mérőszám azt jelzi, hogy hány év iskolai végzettségre van szüksége egy személynek ahhoz, hogy első olvasásra könnyen megértse a szöveget. Szövegértési tesztek és készségfejlesztés.

Ez az eszköz elsősorban angol nyelvű szövegekhez készült, de néhány más nyelv esetében is működhet. Ezek a tesztek általában büntetik az írókat a több szótagú szavakért és a hosszú, összetett mondatokért. Az írásod jobb pontszámot kap, ha: egyszerűbb dikciót használsz, rövid mondatokat írsz.

A bonyolult mondatokat (sok szóval és szótaggal) is megjeleníti, és javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy mit tehetnél az olvashatóság javítása érdekében.

Az alapvető szövegstatisztikák is megjelennek, beleértve a karakterek, szavak és mondatok számát, valamint a szavankénti átlagos karakterszámot, a szavankénti szótagszámot és a mondatonkénti szószámot.

Flesch Reading Ease

A Flesch-Kincaid olvasáskönnyítési pontszám a legnépszerűbb az olvashatósági teszteszközök között. Ezt az olvasási szint számológépet azért találták ki, hogy meghatározzák, mennyire nehéz egy adott szöveg. A szöveg elemzésével 1 és 100 közötti pontszámot kap, és van egy táblázat, amely lehetővé teszi az érték értelmezését.

Ezt a tesztet először azért találták ki, hogy segítsen a pedagógusoknak kiválasztani a diákok tanulmányi szintjének megfelelő szinteket. Később azonban más ágazatokban is széles körben használatossá vált. Egy olyan szöveg, amely 70-80%-os pontszámot ér el, megfelelő a 7. évfolyamos tanulók számára. Egy szakmai szöveg, amelyet például marketingcélokra szánnak, nem kaphat ennél kevesebb pontot. Az ennél kevesebb pontszámot elérő szöveg nehezebben érthető.

A képlet a következő: 206,835 - 1,015 (összes szó/összes mondat) - 84,6 (összes szótag/összes szó)

Flesch-Kincaid-osztályzat

Ez egy másik olvashatósági szint pontszám, amelyet annak eldöntésére használnak, hogy egy adott írás megértéséhez milyen képzettségi szint szükséges. Először az amerikai haditengerészet találta ki a műszaki szövegek bonyolultsági szintjének értékelésére. Ma pedagógusok, szülők, könyvtárosok és diákok használják oktatási célokra.

Ennek a pontszámnak nincs felső határa, mivel megfelel az adott esszé vagy dolgozat megértéséhez szükséges tényleges iskolai évek számának.

A Gunning Köd Index pontszáma

Ez az olvashatósági rendszer az adott esszé megértéséhez szükséges formális iskolai évek számán alapul. A teszt a szótagok és a mondatok összehasonlításán alapul.

A képlet a következő: 0,4 [(szavak/mondatok) +100 (összetett szavak/szavak)]]

Az összetett szavak némelyike nem olyan nehezen érthető, de mégis befolyásolná a szöveg olvashatósági szintjét. Egy 5 pontot elérő szöveg nagyon jól olvasható, míg egy 20 pontot elérő szöveg meglehetősen nehéznek tűnik.

Hogyan működik az automatikus olvashatósági pontszám-ellenőrző

Két lehetőség áll rendelkezésre a szöveg olvashatóságának online ellenőrzésére:

Illeszd be a weboldal URL-címét. Az URL-t beillesztheti a helyőrzőbe, hogy ellenőrizze a tartalom olvashatósági szintjét egy már létező oldalon. Ez egy igazán fontos paraméter a SEO tartalomhoz.

Illeszd be a tartalmat. Hozzáadhatsz egy szöveget a fenti ablakba, és megnyomhatja a "Számítás" gombot.

Ezután egy teljes jelentést kapsz az összes szükséges paraméterrel.

Mi több, ne felejts el kulcsszavakat használni a főszövegben, és javítsa ki az alacsony szócikkszám problémát, ha van ilyen.

További ingyenes online számológépek

Más olvashatósági teszteket is lefuttathat a szövegén online:

Edit Central olvashatósági kalkulátorai. Futtassa le a Flesch Reading Ease, Automated Readability Index, Flesch-Kincaid Grade Level, Coleman-Liau Index, Gunning Fog index és a SMOG indexet a példányán.

Gunning Ködindex kalkulátor. Vágja ki és illessze be a másolatát, hogy megtudja a mű olvasási fokozatát.

Juicy Studios online olvashatósági tesztelő. Adja meg az URL-címét, és futtassa le weboldalát a Gunning Fog, a Flesch Reading Ease és a Flesch-Kincaid Grade Level indexeken.

OKAPI! Futtasd le a Spache (1-3. osztály) vagy a Dale-Chall (4. osztály és feljebb) tesztet a példányodon.

Olvashatósági elemző. Ez az eszköz nemcsak az olvashatóságot elemzi, hanem különböző módokat is kínál, amelyekkel beleáshatja magát az üzenetébe, a bekezdésenkénti szintű olvashatóságtól kezdve a Nehéz és idegen szavak keresőjén át a Passzív hangzás detektorig, a Honlap vékony tartalomellenőrzőig és így tovább.

Olvashatósági kalkulátor. Ez az ingyenes online eszköz kiszámítja a Coleman Liau indexet, a Flesch-Kincaid Grade Level, az Automated Readability Index és a SMOG értékeket.

Olvashatósági teszteszköz. Futtassa le példányát a Flesch Reading Ease, a Flesch-Kincaid Grade Level, a Gunning Fog, a Coleman-Liau index és az Automated Readability Index (ARI) teszteken.

STORYtoolz. Futtasson le hét olvashatósági tesztet - az Automated Readability Index, Coleman-Liau, Laesbarhedsindex (LIX), Flesch-Kincaid Grade Level, Flesch Reading Ease, Gunning Fog index és SMOG (Simple Measure of Gobbledygook) - a példányán.

Plusz egy, ami a számítógépeden van

Az olvashatóságot a Microsoft Word olvashatósági statisztikájával is tesztelheti.

Mac felhasználók: Válassza a Word > Beállítások > Helyesírás és nyelvtan > Kattintson a "Olvashatósági statisztikák megjelenítése" mezőre.

PC-felhasználók: Menjen a Fájl > Beállítások > Ellenőrzés > Kattintson az "Olvashatósági statisztikák megjelenítése" mezőre.

Ha bekapcsolta, minden alkalommal, amikor a helyesírás- és nyelvtani ellenőrzést futtatja, egy dobozban rengeteg információ jelenik meg a szövegéről.

Figyelmeztetés: Az Office régebbi verzióiban a Flesch Reading Ease formula nem jelzi a nullánál alacsonyabb pontszámokat, a Flesch-Kincaid fokozat pedig nem jelzi a 12-nél magasabb pontszámokat. Az Office 2003-ban a Microsoft a fokozatszint képletet javította, de az olvasáskönnyítési képletet nem.

Mindkettő hibás marad a szoftver Mac verzióiban.

Ennek a bejegyzésnek egy változata korábban a Wylie Communications oldalon jelent meg.

Ann Wylie a Wylie Communications írástanító és tanácsadó cég elnöke. Olyan kommunikátorokkal dolgozik együtt, akik több olvasót szeretnének elérni, és olyan szervezetekkel, amelyek a hírverést szeretnék népszerűsíteni. Maradjon naprakész Wylie írói tippjeivel az ingyenes e-magazinján keresztül. Tekintse meg a közelgő írói workshopjait.