, 2022/1/10

Nem titok, hogy a kapcsolatépítés az álláskeresés egyik legidőigényesebb erőfeszítése. Hálózatának ápolása azonban új álláslehetőségekhez vezethet, ezért fontos, hogy megértsd a szakmai hálózatok néhány különböző típusát, és hogy hogyan tudod őket a javadra fordítani.

professional networks

Az álláskeresési kilátások növelése érdekében fontos, hogy lépést tarts azzal, hogyan változott a hálózatépítés, ahogyan a posztpandemikus világba lépünk. Mivel a felvételi menedzserek elfoglaltabbak, mint valaha, célzottan kell törekedni arra, hogy a listáján szereplő minden egyes személytől prioritást állíts fel, hogy mit keresel. Az "oszd meg és uralkodj" megközelítés rendkívül hasznos lehet abban, hogy egy nagyszerű rugalmas állást kapj.

Mi az a szakmai hálózat?

A szakmai hálózatépítés egyszerűen szakmai kapcsolatok kiépítését jelenti. Arról szól, hogy találkozik és kölcsönösen előnyös kapcsolatokat épít ki a szakmádban vagy iparágadban dolgozó emberekkel. A hálózatépítés célja egy szakmai hálózat kiépítése: olyan emberek csoportja, akik szívességet tennének neked. Az olyan szakmai hálózati oldalak, mint a LinkedIn elindítása nagyban megkönnyítette ezt a folyamatot, mivel egy egyszerű kattintással kapcsolatokat teremthetsz.

Ez azonban csalóka lehet. Egy tisztán online kapcsolat valószínűleg nem erős és nem is valódi. Erősebb szakmai kapcsolatok természetesen olyan emberek között alakulnak ki, akik személyesen találkoztak.

A szakmai hálózat fontossága

A hálózatépítésnek számos előnye van. Sokkal nagyobb valószínűséggel halhatsz álláslehetőségekről, és ami még fontosabb, hogy valaki a hálózatából ajánlja a felvevőt. Egy erős szakmai hálózat segíthet az álláskeresésben és fontos karrierépítésben. Egy személyes ajánlás valószínűleg egyenesen az állásinterjú szakaszába vagy még tovább is juttat téged. Ha egy volt kolléga kezeskedik a múltban végzett munkádáért, és bizalmat szavaz neked mint személynek, az azonnal a pozíció első számú várományosává teheti.

Azonban semmit sem szabad magától értetődőnek venni Továbbra is fontos, hogy összpontosíts arra, hogy eladd magad egy önéletrajzkészítő segítségével, hogy vonzó önéletrajzot készíts, és dolgozz az állásinterjú technikáján.

5 tipp a szakmai hálózatépítéshez

Íme öt tipp arra vonatkozóan, hogyan építhetsz szakmai hálózatot, amely segít javítani a hosszú távú karrierlehetőségeket. Ne feledd, a szakmai hálózat kiépítése nem megy egyik napról a másikra. Ezeket a karrier-tanácsokat egész szakmai életed során szem előtt kell tartanod.

1) Keresd meg a megfelelő embereket

Építs kapcsolatokat olyan emberekkel, akik segíthetnek a karrieredben. A korábbi és jelenlegi kollégák és főnökök különösen jó kapcsolatok, de ide tartoznak a hasonló szakmában dolgozó barátok, a főiskola öregdiákjai, az iskolában tanult emberek, és általában véve bárki, aki segíthet neked.

2) Tartsd a kapcsolatot a kapcsolataiddal

Ne csak akkor vedd fel a kapcsolatot az emberekkel, amikor szükséged van rájuk. Fektess be minden egyes kapcsolatba, és igyekezz tartani a kapcsolatot, még akkor is, ha csak egy alkalmi üzenetről van szó, hogy megkérdezd, hogy van valaki. Minél erősebbek a kapcsolataid a kapcsolataiddal, annál inkább hajlandóak lesznek segíteni neked.

3) Építsd ki szakmai hálózatodonline

Számos online szakmai hálózati szolgáltatás létezik, például a LinkedIn, amelyek hasznos eszközök az emberekkel való kapcsolattartáshoz és új kapcsolatok kialakításához. Ha diák vagy, érdemes minél korábban elkezdened a fiatal szakmai hálózat kiépítését, mivel ez a későbbiekben sokat fog segíteni neked. Ez az egyik legfontosabb karriertipp a diploma megszerzése után. Ne feledd, hogy az online kapcsolatteremtés csak a kiindulópont, a kapcsolatot fenn kell tartania.

4) Vegyél részt szakmai kapcsolatépítő rendezvényeken

A személyes kapcsolatépítés nagyon hatékony. Ha lehetőséged van arra, hogy részt vegyél szakmai kapcsolatépítő tevékenységekben vagy rendezvényekre menj, használd ki a lehetőséget. Ezek arra szolgálnak, hogy segítsék az embereket kölcsönösen előnyös szakmai kapcsolatok kiépítésében. Számos olyan szakmai kapcsolatépítő csoporthoz csatlakozhatsz. amelyek rendszeresen tartanak rendezvényeket.

5) Tegyél szívességeket a kapcsolataidnak

Nem várhatod el, hogy csak a szakmai kapcsolatépítés előnyeit kapd. Érdemes szem előtt tartani a "what goes around comes around" mondást. Ha lehetőséged van arra, hogy segíts valakinek, élj vele, hiszen nem fog elfelejtődni. Mutasd meg kapcsolataidnak az állásajánlatok irányát, és ossz meg más értékes információkat.

Kiterjedt hálózatok

A kiterjedt hálózat a kapcsolatok széles körű ernyőcsoportja. Ezek lehetnek jelenlegi és korábbi kollégák és iparági kapcsolatok, akik vagy kifejezetten a te munkatapasztalatodról és eredményeiről tudnak beszélni, vagy szélesebb körű személyes támogatást nyújtanak rólad, mint potenciális alkalmazottról.

Álláskeresésed során a kiterjedt hálózatod olyan embereket is tartalmazhat, akik összekapcsolhatnak téged potenciális álláslehetőségekkel. A csoportba tartozhatnak olyan családtagok vagy barátok, akik segíthetnek neked az álláskeresés megfelelő irányába terelni.

Csomóponti hálózatok

A szakmai hálózatnak ezt a típusát "utcai okos hálózatépítésnek" is nevezik, amely magában foglalja nemcsak a hálózaton belüli kapcsolatok típusainak megértését, hanem azt is, hogy az emberek mit tehetnek az Ön karrierjéért egy adott forgatókönyv szerint. Más szóval, tudnia kell, hogy mikor kivel kell felvennie a kapcsolatot az álláskeresés során. Maga a "csomópont" szó egy rendszer vagy hálózat azon pontját jelenti, ahol a különböző utak keresztezik egymást vagy elágaznak.

Jellemzően a csomóponti hálózat lehet emberek szűkebb alcsoportja, de lehet a "kiemelt" kapcsolatok erőteljesebb csoportja is, akik befolyással bírhatnak a te iparágadban, vagy a felvételi menedzserek és más, felvételi döntéseket hozó vezetők körében. Álláskeresésed során használd ki a csomóponti hálózatában lévő olyan befolyásos személyeket, akik beszélhetnek a tehetségedről, tapasztalatodról és jellemedről.

Hogyan hozzák létre a vezetők a hálózatokat

A szakmai hálózatok e két típusán túlmenően még jobban feltérképezheti hálózati stratégiáját, ha figyelembe vesz három hálózati alcsoportot, amelyeket a Harvard Business Review egyik cikke ír le arról, hogy a vezetők hogyan hozzák létre és használják a hálózatokat. Ezek az alkategóriák bizonyos mértékig átfedésben vannak a fent leírt szakmai hálózatokkal:

Operatív hálózatok

Amikor az álláskeresésről van szó, az operatív hálózatában szereplő emberek szakmai csoportokban, szakmai szervezetekben lehetnek, vagy más módon közvetlenül ismerik vagy kapcsolódnak ahhoz a munkához, amelyet te végzel - vagy remélhetőleg végezni fogsz

Stratégiai hálózatok

Ezek olyan kapcsolatok, akik nem feltétlenül a te karrierterületeden vagy iparágadban dolgoznak, de akik gondolkodók és nagyobb távlatokban gondolkodók lehetnek, akik segíthetnek neked a hosszabb távú karriertervezésben, vagy olyan utak felfedezésében, amelyek egy nagy karrierváltáshoz vezethetnek.

Személyes hálózatok

Az öregdiák-társak, a közösségi médiakapcsolatok és a szakmai találkozókat szervező szervezetek a személyes hálózat kategóriájába tartozhatnak.

A hálózatépítés hatékony álláskeresési eszköz. A rendelkezésére álló álláskeresési források közül a hálózatépítés és a kapcsolatok kiépítése továbbra is az első helyen áll azon eszközök listáján, amelyek segíthetnek az álláskeresés sikerében. A barátok és kollégák, valamint az ő barátaik és kollégáik legjobb kihasználása előrébb viheti karrierjét - néha váratlan módon.

A szakmai hálózat jelentőségét nem szabad alábecsülni. Különösen az álláskeresők számára jelent óriási előnyt, mivel egy megbízható forrásból származó személyes ajánlás a munkáltatónak felbecsülhetetlen értékű. A szakmai hálózatának már akkor a helyén kell lennie, amikor szükség van rá, és soha nem tudhatja, hogy ez mikor következik be. Segíthet munkát találni és feljebb lépni a ranglétrán, de fenntartása erőfeszítést igényel.

A szakmai hálózatának bővítése nem olyasmi, amire csak akkor kell gondolnia, amikor álláskeresés közben van. Ennek a munkaéleted részévé kell válnia, és olyasvalaminek, amibe idővel befektetsz. Minden kapcsolat mindkét irányba működik, így nem várhatja el csak úgy, hogy learassa az előnyöket, hanem ki kell nyújtania a kezét másoknak, amikor segítségre van szükségük.