, 2022/1/11

A szponzorált tartalom a márka által szponzorált hosszabb formátumú tartalom, amely egy médiakiadó oldalán él. Ez lehet cikkek, videók és más formájú, vonzó és márkás média, amely az érdeklődőket az értékesítési tölcsérben továbblendíti. Íme néhány példa a különböző csatornákon megjelenő, magas színvonalú szponzorált tartalmakra a természetben.

content sponsorship

Az emberek nem szeretik a reklámokat; ezt még kutatások is alátámasztják. A Reklámszövetség 2018 decemberi jelentése szerint a reklámok közkedveltsége új mélypontra került. A fogyasztókat egyre inkább bombázzák a reklámok, és idegenkednek az olyan üzenetektől, amelyeket nem tartanak hasznosnak. Éppen ezért a tartalommarketing, különösen a szponzorált tartalom, gyorsan az értékesítés leghatékonyabb hajtóerejévé válik.

A szponzorált tartalom már évtizedek óta létezik, és a nyomtatott kiadványokból indult. De ahogy az online marketing átvette az uralmat a tartalomfogyasztásunkban, a szponzorálás a nyomtatott sajtóból a webre költözött. Mostanra a szponzorált tartalom még az olyan közösségi platformokon is virágzik, mint az Instagram.

De kérdezhetnéd, hogy "mitől vonzóbb a szponzorált tartalom, mint a hagyományos online hirdetések?". Hogy megválaszoljuk ezt a kérdést, ez a bejegyzés elmagyarázza, mi is az a szponzorált tartalom. Emellett néhány bevált gyakorlatot és szilárd példát is kínálunk a szponzorált videók, podcastok, közösségi média és blog formátumára. A végén pedig adunk néhány tippet arra vonatkozóan is, hogyan szponzorálhat nagyszerű tartalmat, miközben betartja a szövetségi hirdetési irányelveket.

A szponzorált tartalom olyan típusú promóciós média, amelyet egy hirdető fizet, de egy másik márka, influencer vagy kiadó hoz létre és oszt meg. Ez a tartalomtípus akkor a legmegragadóbb, ha olyan vállalatot vagy influencert szponzorál, amely a törzsközönséged célozza meg, és már amárkádhoz illeszkedő témákat tárgyal. Ha ezt jól csinálják, akkor a márkádnak bármilyen említése természetes illeszkedésnek tűnik, nem pedig tolakodó reklámnak.

Ahelyett, hogy azt gondolnád, hogy csak egy reklámot láttál, a közönségnek úgy kell távoznia a szponzorált tartalomból, hogy úgy érzi, valami érdekeset tudott meg. Ez hitelesebbé, emlékezetesebbé és - ami a legfontosabb - megbízhatóbbá teszi márkádat. A márkázott vagy szponzorált tartalmak esetében a bizalom az egyik legfontosabb tényező, amely bevonzza a potenciális ügyfeleket.

Valójában, amikor a marketingesek egy megbízható kiadótól származó tartalmat szponzorálnak, 50%-kal nagyobb márkaemelést tapasztalnak, mint azok a marketingesek, akik saját tartalmat készítenek. Ahogy a márkázott és szponzorált tartalmak egyre nagyobb teret nyernek, a kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a termék minőségi tartalommal történő marketingje hihetetlenül hatékony lehet. Valójában a tartalommarketing háromszor több leadet hoz, mint a fizetett keresőhirdetés.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szponzorált tartalmat

Bár a szponzorált tartalmak vonzóak és hatékonyak, időnként még mindig összekeverik a hagyományosabb natív hirdetésekkel. A natív hirdetés az, amikor egy márka szerkesztőségi tartalmat hoz létre, amelynek középpontjában a terméke áll. Ezután fizethetnek egy weboldalnak vagy kiadónak azért, hogy azt úgy ossza meg, hogy az természetesen a honlapjukon található tartalomlistán belül folyjon.

Szponzorált tartalom vs. Natív reklám

A natív hirdetések és a szponzorált tartalmak egyaránt úgy vannak kialakítva, hogy úgy nézzenek ki, mintha természetes módon tartoznának egy weboldalra. A natív hirdetést azonban maga a hirdető fizeti és készíti, míg a hirdető egy másik márkának fizet a szponzorált tartalom előállításáért és terjesztéséért.

Bár érdemes lehet megfontolni egy olyan natív hirdetést, amely közvetlen egy termékoldalra vezet az azonnali értékesítés vagy forgalom érdekében, az olvasók túl korai konverziós útra terelése elfordulhat a közönségtől.

Mivel az emberek esetleg elgörgetnek mellette vagy kikapcsolnak, ha olyan tartalmat látnak, amelyet nyilvánvalóan egy hirdető készített, egy megbízható forrás által készített szponzorált tartalom erősebb alternatíva lehet. Ha már készen állsz arra, hogy elkezd szponzorálni a tartalmat, még mindig nehéz lehet előállni a tartalmi ötletek listájával, vagy azonosítani a szponzorálható márkákat.

Szponzorált influencer tartalom

Jelenleg a marketingesek 80%-a jelenti, hogy az influencer marketing hatékony stratégia. Míg sok marketinges részt vesz az influencerekkel való közös marketingben, néhányan szponzorálják is a tartalmaikat. Az egyik olyan platform, ahol az influencer marketing a leginkább virágzik, az Instagram. Íme néhány példa arra, hogy a márkák hogyan szponzorálják az influencerek tartalmait a platformon:

A CR7 Footwear szponzorálja Cristiano Rinaldót. Ebben a bejegyzésben Cristiano Rinaldo, a futballsztár és az Instagram legtöbbet követett személye oszt meg egy képet, amelyen CR7 Footwearben pihen.

Az edző szponzorálja Selena Gomezt

Íme egy példa, ahol a Coach szponzorálta Selena Gomez, az Instagram korábbi legtöbbet követett személyének Instagram-posztját. A poszt képaláírásában részleteket oszt meg egy Coach ruháról, amit visel.

Ez egy jó példa a szponzor és a promóter összehangolására. A Coach egy divatcég, Selena Gomez pedig rendszeresen megosztja a közösségi platformjain az öltözékeit és a divattal kapcsolatos gondolatait. A nézők számára ez olyan lehet, mint a szokásos posztjai, ahol lazán megosztja, hogy mit visel.

Kisebb léptékben ez a szponzorált tartalmi stratégia hasznos lehet az olyan e-kereskedelmi üzletek vagy butikok számára, amelyek úgy szeretnék népszerűsíteni termékeiket, hogy fizetnek valakinek, akinek nagy követői vannak, hogy fotókat készítsen velük.

A Lulus szponzorálja Lexi Marsot

Az influencer Lexi Mars néhány szponzorált Instagram-posztot tett közzé a Lulus számára. Ezekben a posztokban felvesz néhány ruhát és megmutatja a márka egyéb kiegészítőit. A listán szereplő többi influencerhez hasonlóan ő is a Lulust jelöli a posztjaiban. Ez lehetővé teszi a rajongói számára, hogy meglátogassák a fiókjukat, többet tudjanak meg a márkáról, és potenciálisan kövessék őket.

Szponzorált cikkek

A szponzorált cikkek már évek óta léteznek. Míg a nyomtatott kiadványokban gyakoriak voltak, mostanra könnyedén átkerültek a blogokra és az online híroldalakra. A Neilsen és a Mode Media tanulmánya szerint a fogyasztók 2,5 percet töltenek egy szponzorált cikk olvasásával. Ez nagyjából ugyanannyi idő, mint amennyit egy átlagos szerkesztőségi cikk elolvasásával töltenek.

Tippek a szponzorált tartalom létrehozásához

Amikor egy szponzorral együttműködve érdekes és meggyőző tartalmat hoz létre, itt van néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

Törekedj arra, hogy olyan tartalmakat szponzorálj, amelyek vonzzák és gyönyörködtetik a közönségét. Ha élvezetes, akkor továbbra is fogyasztani fogják, és esetleg rákattintanak a linkjeire.

A tartalomkészítő keresésekor válassz olyan vállalatot, influencert vagy kiadót, amelynek hasonló a közönsége vagy küldetése. Ha az emberek egy olyan szervezet jóváhagyását vagy szponzorált posztodt látják, amelyben megbíznak, jobban odafigyelnek egy termékre, és nagyobb valószínűséggel vásárolják meg azt. Ez azt is eredményezi, hogy a dugók vagy termékmegemlítések kevésbé tűnnek majd reklámnak.

Dolgozz együtt a szponzorral, hogy olyan témát válassz, amely összhangban van a céljaiddal és a közönsége érdeklődési körével. Ha például sminktermékeket gyártó cég vagy, előnyös lehet egy olyan influencer bemutatójának szponzorálása, amely kiemeli a termékeidet.

Elsősorban összpontosíts a megnyerő tartalom létrehozására, és csak utána a termékdugókra. Ha a tartalmaidat úgy érzed, hogy kizárólag egy termék reklámozására szolgálnak, az emberek esetleg lekapcsolódnak.

Szponzorálj olyan tartalmakat, amelyek túlmutatnak a blog formázásán. Mindenképpen vedd figyelembe a videókat, fotókat és podcastokat. Ez a három terület egyre nagyobb érdeklődést vált ki a marketingesek és a fogyasztók részéről egyaránt.

Hosszú formátumú cikkek

A szponzorált tartalommarketing nagy trendje a hosszabb, tartalmasabb tartalom. Az Orbit Media által végzett tanulmány szerint a nagyobb szószámú blogbejegyzések nagyobb forgalmat generálnak. Ha a tartalom minőségi, emlékezetes történeteket mesél el, mint az alábbi példák, akkor az üzenet sokkal hosszabb ideig megmarad az olvasóknál, és végül eredményeket ér el.

Női rabok: Miért nem működik a férfimódszer és

Cocainenomics a Netflix által: A Netflix az utóbbi időben példaértékű tartalommarketinget folytat. Két nagy országos hírmédia-kiadvánnyal, a New York Times-szal és a Wall Street Journallal kötöttek partnerséget, hogy mélyreható leleplező cikkeket tegyenek közzé a Netflix eredeti tévéműsoraihoz kapcsolódó témákban: a "Narancs az új fekete" népszerűsítése érdekében a nők börtönben való bánásmódjának vizsgálatát, a "Narcos"-hoz pedig a medellini kokainkereskedőkről szóló magyarázó írást. Mindkét cikk olyan magával ragadó tartalommal rendelkezett, amely a műsorok közönségének tetszését elnyerte.

Videók

A Convince and Convert szerint a videók 1200%-kal több megosztást generálnak a közösségi médiában, mint a szöveg és a képek együttvéve. A videók és a dinamikus képek vonzzák a tekinteteket, és lényegesen több elkötelezettséget generálnak, mint más típusú tartalmak. Emellett tökéletesen illeszkedhetnek az összehangolt és koncentrált marketingstratégiád többi részéhez is. Ezáltal ideális médium szponzorált tartalmakhoz, például termékismertetőkhöz, szakértői beszámolókhoz, informatív animációkhoz, webináriumokhoz vagy exkluzív, kulisszák mögötti tartalmakhoz. Tökéletes az influencerek által irányított tartalmakhoz is, különösen az olyan népszerű csatornákon, mint a YouTube. Íme néhány példa:

Az Audible együttműködése egy YouTube-befolyásolóval: Az Audible, az Amazon hangoskönyvekkel foglalkozó leányvállalata számos YouTube-befolyásolót szerzett meg, hogy olyan videókat tegyenek közzé, amelyek kiemelik a szolgáltatásaikat. Ez az eset Grace Helbig befolyásos életmód-vloggerrel történt, aki több mint 3 millió feliratkozóval rendelkezik. Maga a videó, valamint az életrajza egy olyan promóciót reklámozott, amelynek keretében az első vásárlók ingyenesen kaptak egy hangoskönyvet.

How Worldly Experiences Can Shape One's Success by InterContinental: Az InterContinental Hotels által szponzorált és a Wall Street Journal weboldalán közzétett videóban egy cég vezérigazgatója és alapítója mesél az egyik Los Angeles belvárosában található szállodájukban töltött idő alatt. Arról elmélkedik, hogy koreai származása hogyan inspirálta munkáját, miközben kiemeli a környezet luxus jellemzőit. Ez a példa sikeresen szólítja meg a célközönséget, az üzleti úton lévő szakembereket, azáltal, hogy kiváló minőségű videótartalmat tesz közzé a megfelelő csatornán.

Podcastok

A Statista 2016-os jelentése szerint a rádióhallgatók száma csökken. A podcast-hallgatók viszont az egekbe szöktek, részben az olyan otthoni interaktív eszközök, mint az Amazon Echo és a Google Home térhódításának köszönhetően. Ezek remek csatornák arra, hogy egy márka célközönségének egy új szegmensét érje el. Íme néhány példa a sikeres szponzorált együttműködésekre:

"All WeWork and No Play" Planet Money szegmens A WeWork szponzorálásával: Az NPR népszerű podcastja, a Planet Money egy podcastot sugárzott, amely a rugalmas munkaterületek trendjét és az irodahelyiségek co-workingra való kialakítását tárgyalta. Az adást a WeWork szponzorálta, egy olyan vállalat, amely ilyen típusú munkahelyeket kínál. A megnyerő szegmens hatékonyan növelte a vállalat kínálatának és előnyeinek ismertségét.

"Chompers" az Oral B és a Crest által: A "Chompers" egy podcast, amely szórakoztató kvízkérdéseket, találós kérdéseket és történeteket tartalmaz, és kizárólag az Amazon Echón jelenik meg. Minden témája a szájhigiéniára és az egészségre helyezi a hangsúlyt. Ez tökéletes módja annak, hogy az olyan márkák, mint az Oral B és a Crest a fogyasztók figyelmének előterében maradjanak, miközben olyan tartalmakat nyújtanak, amelyek mosolyt csalnak az emberek arcára.