, 2022/1/10

Egy új tanulmány szerint, ha kedvesség tanúi vagyunk, akkor mi magunk is kedvesek leszünk. Amikor látjuk, hogy valaki kedves vagy nagylelkű, az meleg, izzó érzést kelt bennünk. A kutatók ezt "erkölcsi felemelkedésnek" nevezik, és ez nemcsak jó érzés, hanem arra inspirál, hogy mi magunk is jót akarjunk tenni.

spreading kindness

De vajon mennyire hat ránk a jónak a szemtanúja - és miért? Egy több évtizedes kutatás új elemzése a válaszok kiderítését tűzte ki célul. Az eredmények azt sugallják, hogy a kedvességünk és nagylelkűségünk - akár online, akár offline - jelentős hullámhatással járhat a közösségeinkben. A kutatók 88, több mint 25 000 résztvevő bevonásával végzett kísérleti tanulmány eredményeit összegezték, hogy felmérjék, mennyivel nő a saját altruizmusunk, miután tanúi voltunk annak, hogy valaki "proszociálisan" cselekszik - például megvigasztal egy síró embert, jótékonykodik, vagy együttműködően viselkedik egy versenyjátékban.

A vizsgálatok során az emberek olvastak vagy láttak valakit, aki kedves és segítőkész módon cselekedett, majd lehetőséget kaptak arra, hogy maguk is kedvesek és nagylelkűek legyenek. A kutatók azt is meg akarták érteni, hogy a jóság szemtanúi miért inspirálják az embereket, és azonosítani akarták azokat a tényezőket, amelyek növelik vagy csökkentik a reakciót.

Elemzésük közepesen erős hatást mutatott ki, ahol az önzetlenség tanúi voltak, és az emberek hajlamosak voltak maguk is követni a példát. Ez azt jelenti, hogy amikor az emberek kedves és segítőkész viselkedést modelleznek, az egészséges hatással van a jóság terjesztésére egy közösségben. 
"Az emberek rezonálnak, amikor látják, hogy valaki valami jót tesz" - mondja a tanulmány vezető kutatója, Haesung Jung. "Az az üzenet, hogy ezek a proszociális viselkedések meglehetősen ragályosak, nagyon fontos üzenet, amit az embereknek tudniuk kell"."

Hogy megértsék, miért inspirálja ez a fajta modellezés az embereket arra, hogy segítsenek másokon, Jung és kollégái több lehetséges okot is figyelembe vettek. Példaként azt vizsgálták, hogy a kísérletekben részt vevő emberek esetleg egyszerűen csak nyomást éreztek-e arra, hogy "jól nézzenek ki" azáltal, hogy adakozóbbak. De úgy találták, hogy ez nem látszott fontosnak, mivel az emberek gyakran adakoztak olyan módon, amiről feltételezték, hogy névtelenül adakoznak.

A kutatók azt is mérlegelték, hogy az emberek nem csak olyan viselkedést másoltak-e, amit valaki mást láttak. De azt találták, hogy a kedvesség tanúi gyakran olyan módon segítettek, ami nem egyezett azzal, amit megfigyeltek. A résztvevők például szemtanúi lehettek annak, hogy valaki segítséget nyújtott egy utcán elesett embernek, és végül többet adakoztak jótékonysági célra, amikor lehetőséget kaptak arra, hogy továbbadják.

"Különböző okai lehetnek annak, hogy az emberek miért utánozzák mások proszociális viselkedését, de mi megmutattuk, hogy valójában nem a mimikriről van szó" - mondja. "Ehelyett úgy tűnik, hogy átveszik a proszociális célt, és általánosítják azt más emberekre és a nagylelkűség különböző formáira"."

Más szóval, az emberek rezonálnak a jótett mögöttes okára, és maguk is motiválttá válnak a jótett terjesztésére. Ez azt sugallja, hogy az emberek természetüknél fogva proszociálisak, és csak az inspirációra várnak, hogy cselekedjenek.

Voltak olyan tényezők, amelyek valóban befolyásolták, hogy az emberek mennyire voltak inspirálva az adakozásra. Minél több idő telt el azóta, hogy az emberek tanúi voltak egy önzetlen cselekedetnek, annál kisebb volt a késztetésük az adakozásra. Ezenkívül a nők nagyobb valószínűséggel akartak "továbbadni", mint a férfiak. Jungot ez nem lepte meg túlságosan, mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők jobban reagálnak a kedvesség modellezésére, és hogy hajlamosak "a másokkal való kapcsolatteremtést és a velük való kijövést előtérbe helyezni".

Végül az is számított, hogy az emberek milyen reakciót adtak a kedvességre, amit megfigyeltek. Ha a szemtanúk azt látták, hogy a kedves embereket megdicsérik vagy akár pénzzel jutalmazzák, nagyobb valószínűséggel adták tovább a kedvességet maguk is. Jung szerint ezt hasznos lehet tudni, ha azt akarjuk, hogy az altruizmus terjedjen.

"Ez azt mutatja, hogy olyan társadalmi környezetre van szükségünk, ahol a proszociális viselkedést pozitívan megerősítik, hogy az emberek jobban utánozzák ezt a viselkedést" - mondja. Kutatásának fontos következményei vannak a társadalomra nézve - különösen most, amikor szükségünk van arra, hogy az emberek proszociálisabb módon viselkedjenek: maszkot viseljenek és fizikailag távol tartsák magukat egymástól, hogy megakadályozzák a COVID-19 terjedését.

Jung szerint, ha kihasználjuk a modellezés erejét, kiépíthetjük az együttműködés, az együttműködés és a nagylelkűség társadalmi normáját, amely segíthet megoldani a nagyobb társadalmi problémákat, beleértve a járványt és talán még az éghajlatváltozást is. "A szervezetekben, az oktatási intézményekben és egyszerűen a mindennapi életben is fontos, hogy kiemeljük a kedvességet, a törődést és a jó szociális viselkedést" - mondja Jung. "A jócselekedeteknek sokkal nagyobb hatása van, mint azt az emberek gondolnák."

Szerettünk volna megosztani néhány ötletet,

Amelyet te is felhasználhatsz saját kedvességednek terjesztésére. Próbáld ki, hogy az alábbi kedvesség-ötletek közül néhányat megvalósítasz, és mosolyt varázsolsz néhány arcra!

Hagyj pénzt egy automatán valakinek

Adj bókot egy idegennek

Készíts vacsorát egy rászoruló családnak

Dobj be érméket valakinek a parkolóórájába

Írj levelet katonáknak

Lapátold le a szomszéd kocsifelhajtóját, ha havazik

SMS helyett küldjünk levelet egy jó barátunknak.

Adj bőséges borravalót a pincérnek vagy a pincérnőnek.

Készíts reggelit egy családtagjának az ágyba

Egy egész napon át csak pozitív dolgokat mondj

Terjessz némi bátorítást az interneten egy inspiráló idézettel vagy motivációs üzenettel.

Írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket imádsz egy barátodban

gereblyézd a leveleket a szomszédoknak

Vásárolj élelmiszert a mögöttünk állónak

Adományozd a hajad a hajvágás után

Ajánlj bókokat idegeneknek, barátoknak és családtagoknak.

Segíts beteg állatoknak otthont találni

Ünnepeld meg a saját legjobb barátod megbecsülésének napját.

Küldj színezőkönyveket a helyi kórház beteg gyerekeinek.

Írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket imádsz a partneredben.

Adj valakinek olyan ajándékkártyát, amelyet nem szándékozol felhasználni.

Segíts egy idős embernek a bevásárlásban

Engedj el valakit a sorban előtted

Hagyd, hogy egy ingázó egy integetéssel és egy mosollyal beálljon a forgalomba.

Vigyél játékokat egy hajléktalanszállóra

Készíts zenelistát valakinek

Hagyj egy kedves üzenetet valaki autóján

Szedd össze a szemetet a parkban

Szólj a főnöködnek egy jó alkalmazottról

Ajánld fel, hogy készítesz egy fotót egy párról

Vásárolj iskolai felszerelést egy tanárnak

Tedd el a telefonod, amikor a barátaiddal vagy a családoddal vagy együtt vagy.

Ültess egy fát

Adományozd az 1 dollárt a pénztárnál

Vigyél vissza egy elkóborolt bevásárlókocsit

Hagyd másnak azt a parkolóhelyet

Tegyél egy cetlit a fürdőszobatükörre, és kívánj jó napot a családtagoknak.

Legyél nagylelkű a "köszönöm"-ökkel; köszönd meg a pultosnak, a rendőrnek, aki átintette, vagy a gyereknek, aki becsomagolja a bevásárlást.

Takaríts ki egy szekrényt, és adományozz a helyi hospice boltnak vagy a Goodwill üzletnek.

Adj vért

Adományozz kedvenc jótékonysági szervezetednek

Ajándékozz egy fiatal párnak egy randevú estét azzal, hogy önkéntes bébiszitterkedsz ingyen.

Vedd fel újra a kapcsolatot azzal a baráttal, akit hagytál kihalni az életedből.

Írj pozitív online értékelést

Írj köszönőlevelet a postásodnak.

Hagyj egy nagyszerű kupont az adott termék mellett az élelmiszerboltban.

Vegyél egy meleg ételt egy rászorulónak

Látogass el egy idősek otthonába, és olvass fel könyveket vagy játssz társasjátékot a lakókkal.

Vigyél finomságokat a helyi tűzoltóságra

Légy kedves önmagadhoz!

A világ teljesen más lenne, ha mindannyian naponta gyakorolnánk a véletlenszerű kedvesség cselekedeteit. Legközelebb, amikor találkozol valakivel, akinek nehéz napja van, használd fel ezeket az ötleteket, hogy kedvességet mutass, és mosolyt csalj az arcára. Szóval ... menj, és tedd egy kicsit jobbá valakinek a napját!