, 2022/1/19

A nagyszerű hangfelvételek rögzítése némi gyakorlatot igényel, de az alábbi podcast-felvételi tippekkel átugorhatod a próbálkozások és hibák nagy részét. A szörnyű forráshangot semmilyen szerkesztéssel sem lehet nagyszerűen megszólaltatni, ezért gyakorolja ezeket a lényegre törő stratégiákat, hogy kezdettől fogva tiszta podcast-felvételeket készíthessen.

tips for podcasting

A legjobb podcast-felvételi tippek

A nagyszerű podcast felvételek a műsorvezető azon képességén múlnak, hogy a megfelelő hangot tudja előállítani. Ezek a tippek a tökéletes felvételi környezet megteremtéséről szólnak, és olyan megvalósítható technikákról, amelyeket minden alkalommal alkalmazhatsz, amikor leülsz egy epizód elkészítéséhez.

Növel közönséged a Castos segítségével

Próbáld ki a Castost 14 napig ingyenesen. Nézd meg, hogyan segít nagyszerű tartalmak létrehozásában és a hallgatókkal való kapcsolattartásban.

Használ a megfelelő felszerelést

A podcastot felveheted a laptop mikrofonjával is, de nem javasoljuk. A professzionális és tiszta hangfelvételhez szükséged lesz néhány podcast-felszerelésre. Ez a legegyszerűbb a podcastfelvételi tippjeink közül, és ez van a legnagyobb hatással a hangminőségre.

Ne felejtsd el bemelegíteni

Hogy kimondjuk a nyilvánvalót, a podcast epizódok felvétele egy kis beszédet igényel. Ahelyett, hogy hidegen vágnál bele a felvételbe, inkább melegítsd be a szádat és a hangszálaidat azzal, hogy begyakorolod a forgatókönyvet, vagy elmondasz néhány nyelvtörőt. A megfelelő bemelegítés javítja a diktálást, és megakadályozza, hogy megbotoljon a szavakban. Nincs is jobb, mint elsőre hibátlanul előadni a mondanivalóját.

Vedd fel egy kis, csendes szobában

A lehető legkisebb és legcsendesebb szobában rögzítsd az epizódokat, hogy csökkentsd a külső zajokat és a visszhangokat. Zárd be az ablakokat és az ajtókat, kapcsolj ki minden olyan gépet vagy eszközt, amely állandó zajt csap, és tedd a háziállataidat olyan helyre, ahol nem zavarnak pár órára. Töltsd meg a felvételi környezetét puha tárgyakkal (kanapék, párnák, szőnyeg stb.), amelyek elnyelik a hangokat, hogy tompítsák a kóbor zajokat.

Készíts egy rövid zajprofil

A felvétel elején tarts négy-öt másodperces szünetet, hogy létrehozz egy zajprofilt. Maradj teljesen csendben, és iktass ki minden környezeti zajt. Ezt a pillanatnyi csendet felhasználhatod a szerkesztés során a háttérzajok azonosítására és eltávolítására, ha követed a The Audacity To Podcast útmutatását a zajok eltávolításáról az Audacity használatával.

Alkalmazd a megfelelő mikrofontechnikát

Először is helyezd a mikrofont a szájával azonos magasságba. Ezután ülj néhány centivel hátrébb, és a popszűrő legyen a szád és a mikrofon között. Ezután összpontosíts a szád és a mikrofon beállításának távolságára, és állítsd be a tested a kívánt hangerőszinthez. Ne feledd, minél közelebb van a mikrofon, annál hangosabb lesz a hangod. Bár az utómunka során módosíthatod a hangod hangerőszintjét, hogy az egységes maradjon, csökkentheted a szerkesztési időt azzal, hogy a felvétel során a szád a mikrofontól azonos távolságban marad.

Figyelje a hangerőre

Mivel a mikrofon távolságát egyenletesen tartod, felvétel közben figyelemmel kísérheted a hangerőszinteket. A legtöbb rögzítő szoftver a hangerőszinteket zöld, sárga és piros skálán jeleníted meg. Tartsd a hangerőt a zöld tartományban a normál társalgási hangszínhez, és a sárga tartományban, amikor hangsúlyt kell adnia. Maradj távol a piros szekciótól, különben a hangod torzulni fog.

Figyelj a lélegzetedre

Mindannyiunknak szüksége van a légzésre, de a be- és kilégzés hangjának szabályozása megakadályozza, hogy nagy széllökések lopakodjanak be a felvételedbe. A csendesebb belégzés érdekében ülj egyenesen, próbálj meg kisebb lélegzetvételeket venni, vagy teljesen távolítsd el a szádat a mikrofontól, amikor nagy levegőt kell venned.

Tartsd mozdulatlanul a tested

A test mozgása háttérzajt kelt felvétel közben. Ez gyakran előfordul, ha fülhallgatót használsz. A vezeték közel fekszik a mellkasához, ami miatt a mikrofon az ingéhez és a gallérjához dörzsölődik. Próbálj meg mozdulatlanul ülni a székében, a lábaiddal a földön állva. Kerüld a dolgok mozgatását az íróasztalán. Ha papírra nyomtatod a jegyzeteid, azokat is a lehető legcsendesebben mozgasd.

Old meg időben a hangproblémákat

Készíts egy próbafelvételt, mielőtt hivatalosan is belevetnéd magad az epizódodba. Ha gond van a vendéged mikrofonjával, vagy kintről hallod az építőmunkásokat, ne próbáld meg bekapcsolni. Azonosítsd és oldd meg a hangproblémákat már az elején, vagy akár várj a felvétellel. A legrosszabb forgatókönyv az, ha egy teljes epizódot rögzítesz, és csak akkor derül ki, hogy van egy nagyobb probléma, amelyet a szerkesztés során nem tudsz orvosolni.

Vegyél fel fejhallgatóval (a vendéged is)

Bár lehetséges fejhallgató nélkül is felvenni egy podcast epizódot, valószínűleg sok hangvisszajelzést fogsz elkapni. Kérj meg mindenkit, hogy viseljen fejhallgatót, így nem kell értékes szerkesztési órákat pazarolnod a tisztogatásra.

Maradj csendben, amíg a vendégeid beszélnek

Nagy a kísértés, hogy a vendégek beszélgetése közben olyan egyszerű mondatokat ejts ki, mint az "igen", a "rendben" és az "oké". Ezek a nyelv természetes részei, amelyeket anélkül használunk, hogy észrevennénk, de elvonhatják a hallgatóság figyelmét. Igen, a szerkesztés során eltávolíthatod őket, de ez rengeteg felesleges munkát jelent. Egyszerűbb, ha arra szoktatod magad, hogy korlátozod a közbeszólásokat, és hagyod, hogy vendéged vagy műsorvezető társad befejezze gondolatát.

Hagyj hangjelzéseket a hibákra

Hibák előfordulnak. Nem ragadnak örökre az epizódodban, mert nem élőben adod elő. A hibák kivágása alapvető podcast-szerkesztési feladat, de adnod kell magadnak egy jelzőt, hogy megtaláld őket a sávban. Szerencsére van néhány módja ennek. Hozzáadhatsz egy beszélt jelölést, ahol azt mondod, hogy "távolítsd el a pizzázóról szóló történetet". Ezután adjon néhány másodperc szünetet, és folytassa. A szerkesztés során keresse meg ezeket a szüneteket, és távolítsa el a hibákat. Egy másik lehetőség egy magas hangjelző, például egy kutyaklikkelő, amely a hangerő szintjének megugrását eredményezi. Kattints rá néhányszor a hiba előfordulása után, majd a szerkesztés során keresd meg a tüskéket.

Némítsd el, amikor nem beszélsz

Spórolj meg magadnak némi szerkesztési munkát, ha elnémítod a mikrofonodat, amikor a társműsorvezetőd vagy vendéged beszél. Így nem veszed fel a mikrofonoddal a hangjukat, és kevesebb zajt kell majd később eltávolítanod.

Használd takarékosan a gyártási elemeket

A hangeffekteknek megvan a maguk helye. Életet és egyediséget adhatnak a műsornak. De túl gyakran használva őket elvonhatják a figyelmet, és olcsóvá tehetik. Csak akkor használj hangeffekteket, ha a tartalom megköveteli, és ragaszkodj a márkádhoz illő effektekhez.

Maradj hidratált

Felvétel előtt igyál legalább nyolc uncia vizet. Ez megnyugtatja a gyomrodat, fellazítja a szádat, és segít a koncentrálásban. Emellett csökkenti a szájkattogást, a természetes kattogó és pukkanó hangokat, amelyeket a szánk kiszáradásakor adunk ki. Álláspontunk szerint jobb, ha több vizet iszol, és egyszer-kétszer megállsz, hogy használd a mosdót, mintha a kiszáradás hatásait szenvednéd el.

Vegyél fel egy külön csatornát minden egyes személy számára

Ha több ember beszél a műsorodban, rögzítsd mindegyiket a saját csatornáján. Így a szerkesztés során ellenőrizheted az egyéni hangerejüket és zajprofiljukat.

Mindegyik személyt felveheti saját számítógépén (ezt néha "dupla végűnek" is nevezik), vagy használhatsz többsávos felvételi funkcióval rendelkező felvételi szoftvert. Ha a Zoomot használod a távoli interjúk rögzítéséhez, nézd meg a külön csatornák rögzítéséről szóló oktatóvideót.

Felvétel egy takaró alatt

Ha zajos környezetben vagy, a háttérzajok kiküszöbölésének egyszerű módja, ha egy takarót terítesz magadra és a mikrofonra. Ez egy kezdetleges technika, de működik. Ez akkor hasznos, ha egy forgalmas szállodában, az autódban vagy egy lakóházban kell felvételt készíteni.

Ne félj szünetet tartani

Próbáld meg szegmensekre bontani a műsorodat olyan logikus helyekkel, ahol szünetet tarthatsz. Ez tökéletes alkalom arra, hogy duplán ellenőrizd a hangot, hogy nincs-e valami probléma, vegyél még vizet, és nyújtsd ki magad, hogy laza maradj az egész felvétel során. A szünetek arra is jó alkalmak, hogy megbeszéld a műsorvezető-társaddal vagy vendégeddel, hogy mi következik. Megtervezheted a beszélgetést, átnézheted a jegyzeteket, és akár próbálhatsz is.

Maximalizáld az internetes sávszélességet

Ha interjút vagy beszélgetést folytatsz az interneten keresztül, elengedhetetlen, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeld a kapcsolatod. Ez javítani fogja a hangfelvevő szoftver által rögzített hang minőségét. Hogyan növelheti a sávszélességét? Nos, az internetszolgáltatónál történő frissítésen kívül csak annyit tehet, hogy közvetlenül csatlakozik a routerhez (ahelyett, hogy vezeték nélkül csatlakozna), és bezár minden olyan alkalmazást, amely a webet használja, és amelyre nincs feltétlenül szüksége. Ügyelj arra, hogy utasítsd vendégeidet, hogy lehetőleg olyan helyen üljenek, ahol erős a kapcsolat, és közvetlenül csatlakozzanak a routerükhöz is.

Bízz a füledben és jegyzetelj

A lényeg az, hogy bízz a füledben, és ne gondolkodj túl sokat. Bár kezdetben szinte mindenki utálja a saját hangját, fontos, hogy mindent meghallgass, amit felveszel. Amikor lejátszod a hangfájlokat, kövesd az ösztöneidet, ha valami nem hangzik jól. Ahogy egyre több epizódot készítesz, és elkezd tetszeni a végső vágás, jegyzeteld le a felvétel beállítását, és próbáld utánozni azt minden alkalommal, amikor a mikrofon mögé állsz.

Ne feledkezz meg a tartalomról

A legtisztább, legprofibb hangzású felvétel is hiába, ha nem tartalmaz magával ragadó tartalmat. Amellett, hogy a technikádra koncentrálsz, ne felejts el időt szánni arra, hogy megértsd, mitől lesz érdekes egy podcast epizód. Míg egy csiszolatlan felvétel elriaszthatja az új hallgatókat, egy nem meggyőző podcast még a leghűségesebb rajongót is elriasztja.